Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 hajmeresztő, ám egykor divatos diéta, amit nem árt ha kerülsz

default user icon
MME
A diétázás nem új keletű: a fogyni vágyó emberek bármilyen őrült módszert vakon követtek, ha az súlycsökkenést ígért. Míg egyes múltbéli diéták egészen hétköznapiak voltak, akadt köztük néhány megdöbbentő, sőt bizarr is. Íme hét „régimódi” diéta, amelyet soha ne próbálj ki.

Elképesztő, hogy sokszor mennyi zagyvaságot tud kitalálni néhány komoly szakembernek tartott diétagurunak csúfolt életmód tanácsadó. Még a hajunk is égnek állt az egykor divatos fogyókúráknak tartott, ám sokszor inkább egészségkárosító tulajdonságokkal bíró módszerektől. Szerencsére a nagy része felett már jócskán eljárt az idő, ám mindezek ellenére még mindig akad olyan, ami simán eladható. 

1. Cigaretta diéta

Ez a diéta – talán nem meglepő módon – a múlt század húszas éveiben volt népszerű. Azt tanácsolta a fogyni vágyóknak, hogy amikor éhesek, ne egyenek, inkább szívjanak el egy szál cigarettát... Úgy vélték, hogy ez segít csökkenteni a napi kalóriabevitelt. A diéta súlyos hiánybetegségek kialakulásához vezethet, a cigaretta egészségkárosító hatásáról nem beszélve.

2. Csipkerózsika diéta

Ha alszol, nem eszel. Nem olyan bonyolult, ugye? Az 1960-as években Csipkerózsika, a népszerű mesefigura nevét kapta egy nagyon egészségtelen étrend, ami arra ösztönözi az embereket, hogy minél többet aludjanak. A diéta hirdetői ugyanis azt állítják, hogy a sok alvás mellett egyszerűen nincs idő enni, ráadásul mivel az alvás segít szabályozni az anyagcserét, a fogyás is könnyebben beindul. Tulajdonképpen ez nem is diéta, hiszen nem határozza meg, hogy milyen élelmiszereket lehet fogyasztani, inkább csak az evés mellőzését és az alvásidő növelését írja elő. A nem evés azonban nem fogyaszt, ezt már régóta tudjuk. Ráadásul ez az őrület mozgásszegény életmódhoz és az alapvető tápanyagok hiányához vezethet, ezért azt tanácsoljuk, semmiképpen ne próbáld ki.

3. Galandféreg diéta

Talán az egyik legmeglepőbb fogyókúrás módszer a galandféreg diéta. Sokan úgy tudják, hogy az 1900-as években született irányzat, holott már sokkal korábban is alkalmazták a fogyni vágyó hölgyek ezt az életveszélyes módszert. És bármilyen meglepő, de vannak, akik a mai napig hisznek a hatékonyságában... A kivitelezés egyszerű: evés után be kell venni egy olyan készítményt (általában tablettát), amely a galandféreg petéit tartalmazza. Miután az élősködő kikel, a parazita egyre nagyobbra nő, és elfogyaszt minden táplálékot (az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is!), amelyet az ember elfogyaszt. A diéta lényege, hogy nem kell aggódni a bevitt kalóriák mennyisége miatt, bármennyit ehetünk lelkiismeret-furdalás nélkül, a súlyunk mégis csökkenni fog. Amiről azonban hallgatnak: a galandféreg-tablettát fogyasztók között drasztikusan megnő a demencia, a görcsrohamok kialakulásának kockázata, valamint az agy-, izom- és szemkárosodás gyakorisága is. Arról nem beszélve, hogy az egész nagyon gusztustalan.

4. Káposztaleves diéta

Ma is népszerű, pedig sikere erősen megkérdőjelezhető. Követői naponta legfeljebb háromszor fogyaszthatnak káposztalevest, emellett kevés húst és gyümölcsöt is ehetnek. Míg a több káposztafogyasztás önmagában egészségesnek mondható a magas rost- és antioxidáns tartalom miatt, az étrend összességében egysíkú, sokféle tápanyag és vitamin hiányzik belőle. A diéta alacsony kalóriatartalmú, így fogyáshoz vezethet, de a leadott kilók nagy része víz és izom, ezért hosszú távon ez a diéta nem fenntartható.

5. Alacsony zsírtartalmú diéta

Ez a diéta az 1990-es években volt igazán népszerű. Ma már tudjuk, hogy az alacsony zsírtartalom nem egyenlő az egészségessel: valójában a diófélékből, magvakból, egyes olajokból és zsíros halakból származó egészséges, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok bevitele számos egészségügyi előnnyel jár. Az alacsony zsírtartalmú ételek ráadásul legtöbbször több cukrot és finomított szénhidrátokat tartalmaznak, ezek fogyasztása pedig súlygyarapodáshoz és krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

6. Scarsdale-diéta

A Dr. Herman Tarnower által az 1970-es években kifejlesztett Scarsdale-diéta egyike volt az első olyan diétáknak, melyek az elfogyasztott szénhidrátmennyiségre alapozott. A kalóriaszegény, ugyanakkor fehérjében gazdag étrend napi 1200 kalóriát engedélyez, háromszori főétkezéssel és két kisebb étkezéssel. A diéta időtartama 14 nap. Az étrend elsősorban a sovány húsok, illetve a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztására helyezi a hangsúlyt. Emellett nagy hangsúlyt helyez a folyadékfogyasztásra; megtiltja a cukor, a burgonya, a spagetti, az édességek, a liszttartalmú ételek, a tejszín, a teljes tej, a zsíros húsok, az öntetek és a zsiradékok fogyasztását. És hogy miért nem ajánljuk? Nos, biztosan meg fogsz szabadulni pár kilótól, de éhes leszel, és nyomorultul érzed majd magad… Nem kell ennyire szélsőségesnek lenni; a fogyás időt és türelmet igénylő folyamat.

7. Atkins diéta

Az 1970-es évek népszerű fogyókúrás őrületét, az Atkins-diétát szintén érdemes elkerülni. Hatékony, de nem kifejezetten egészséges, drasztikus szénhidrátcsökkentéssel járó diétáról van szó. Lényege, hogy az energia-bevitel nincs korlátozva, minden olyasmit lehet enni, amit a többi diéta tilt. A napi bevitt energia optimális megoszlása Dr. Robert C. Atkins szerint: 15-20% szénhidrát, 44-45% zsír és 40% fehérje. Ha azonban étrendünkben ilyen magas a fehérje- és zsírbevitel, az elhízással, szívbetegségekkel, cukorbetegséggel és bizonyos rákos megbetegedésekkel járhat együtt. Ráadásul az is bizonyított, hogy a szénhidrátokat nem kell elhagyni a fogyáshoz, sőt a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek kiváló rostforrást biztosítanak számunkra, ami jótékony hatással van a szív egészségére, a bélrendszer egészségére és a súlyszabályozásra.

Ajánájuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss