Számos elkészítési módja közül te is kiválaszthatod a család ízlésének leginkább megfelelő egészséges fogásokat. Cikkünkben bemutatjuk a pulykahús fogyasztásának előnyeit.
Fontos a csontok és ízületek egészségéhez
Közismert, hogy a pulyka húsa minden szükséges fehérjét és biológiailag aktív anyagot biztosít szervezetünk számára, nem hizlal, ráadásul fogyasztásával hozzájárulunk izomtömegünk fenntartásához is. Ezért különösképpen hasznos babaváráskor és a gyermek számára is, kiváltképp az első években, amikor érdemes kiemelt figyelmet szentelni az izom- és csontszövetek növekedésének, az idegrendszer és az agy fejlődésének: ehhez elengedhetetlen a tudatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás.
Zsírszegény, de fehérjében gazdag
A baromfihúsok között a pulykahús különösen zsírszegény, emellett fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet, tehát nehéz belőle sokat enni. Ugye, milyen jó hír, ha épp diétázol? Ráadásul sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyag-tartalma koncentrálódik.
Számos létfontosságú vitaminhoz juthatsz segítségével
Emellett a szárnyas húsa tartalmazza mindazon vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetüknek nagy szüksége van, és hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható – várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.
Kedvedre variálhatod és fűszerezheted
A pulykahús szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantázián múlik. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, hogy minél több időt tölthess családtagjaiddal és barátaiddal. A legjobb fűszer a pulykához a borsfű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya.
Nem csoda, hogy a pulykahús az egyik legnépszerűbb alapanyag!
Sokféleképpen elkészíthető, ízvilága egyedi, de ugyanolyan jól illik hozzá az aszalt szilva édessége, mint a szárított paradicsom intenzív aromája. Rövid idő alatt tartalmas ételt főzhetsz, süthetsz belőle, és mivel kalória- és zsírszegény, még a legszigorúbb diétába is könnyen beilleszthető.
Aszalt paradicsomos, mozzarellás töltött pulykamell
Hozzávalók: (2 főre)
450 g pulykamellfilé
125 g mozzarella sajt
6 db aszalt paradicsom
pulykasült fűszerkeverék
50 g vaj
rizs
fekete olívabogyó
fenyőmag
Elkészítés:
1. A pulykamellet felszeleteljük, majd középről zsebet vágunk, majd befűszerezzük. Tegyük a belsejébe a feldarabolt mozzarella sajtot és az egész aszalt paradicsomokat. Fogpiszkálóval rögzítjük, hogy ne nyíljon szét.
2. A húst kívülről is fűszerezzük be, majd kevés vajon, forró serpenyőben mindkét oldalát süssük meg. Utána tegyük egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe a húsokat és öntsük a tetejére a megmaradt vajat.
3. Ezután mehet a sütőbe, 180 fokon 30 perc alatt fólia alatt süssük készre, utána pedig 10 perc alatt 200 fokon grill funkcióval, vagy felső sütésre állítva a gépet pirítsuk meg a tetejét.
4. Párolt rizzsel tálalhatjuk, amihez pirítsunk meg egy kis fenyőmagot és adjunk hozzá fekete olívabogyót. Jó étvágyat kívánunk!