Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne tántorítson el a szaga! 5 nyomós érv a fokhagymafogyasztás mellett

default user icon
MME
Nem csak az ínyencek rajonganak érte: a természetgyógyászoknál is az első helyen áll. A csodálatos gumókat évszázadok óta használják a betegségek ellen.

A fokhagymát szerte a világon használják étkezési és gyógyászati célokra. Gazdag olyan szerves kénvegyületekben, amelyek jellegzetes ízét és illatát adják. E vegyületeknek tulajdonítják az összes, egészségre gyakorolt előnyös hatásait is. Ahhoz, hogy ezeket tapasztald is, elég, ha naponta 1-2 gerezdnyit fogyasztasz belőle, ennyit pedig könnyen belekeverhetsz akár a salátaöntetbe is. Ha melegételeket szeretnél ízesíteni vele (pl. tésztát), csak röviddel a főzési idő vége előtt tedd a fogásba, különben kifő belőle a hagymaolaj, és elmarad majd a várt hatás!

1. Védi a szív- és érrendszert

A fokhagyma jótékony hatással van az érrendszerre. Összetevői csökkentik a koleszterinszintet – ha ebből túl sok található a vérben, az hosszú távon érelmeszesedéshez vezet. Fogyasztásával mindez megelőzhető, sőt, a már kialakult meszesedés mértéke is csökkenthető általa!

2. Csökkenti a vérnyomást

Régóta ismert az is, hogy mérsékli a vérnyomást, ugyanakkor a vérkeringést élénkíti. Hatására tehát az erek könnyebben és több vért tudnak szállítani. A szíved és a vérkeringésed védelme érdekében fogyassz te is fokhagymát vagy a növény kivonatát tartalmazó készítményeket! 

3. Antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik

A hagymaolaj antibiotikus kénvegyülete, az allicin a penicillinhez hasonlóan hat, így a fokhagyma a testünkben levő káros baktériumok elpusztítására is alkalmas. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gombák elleni harcban is jól teljesít.

4. Jót tesz az emésztőrendszernek

Tisztító hatása különösen jelentős a gyomor- és béltraktusban. Hatóanyagai a tapasztalatok szerint felfúvódás, székrekedés vagy enyhe hasmenés esetén is jó szolgálatot tesznek.

5. Támogathatja a csontok egészségét

Állatkísérletek szerint a fokhagyma csökkentheti a csontvesztést azáltal, hogy növeli az ösztrogénszintet a nőstény rágcsálókban. Egy posztmenopauzás nőkön végzett vizsgálat hasonló hatást mutatott ki: ekkor a kísérletben részt vevő nők 2 gramm nyers fokhagymának megfelelő száraz fokhagymakivonatot fogyasztottak. 

Gyógyító tippek

  • Felfúvódás elleni ital: Nyomj szét 1 friss fokhagymagerezdet, keverd el 100 ml tejben, majd lassan melegítsd fel. Szűrd le, és apró kortyokban idd meg.
  • Bélproblémákra: Ha székrekedésed vagy enyhe hasmenésed van, ám további kísérő tüneteid nincsenek, szinte biztos, hogy a bélflóra egyensúlya borult fel. Ilyenkor préselj egy pohárba 2 vagy 3 gerezd levet, hígítsd fel kb. 100 ml langyos vízzel, majd lassan idd meg.
  • Szemölcs eseten: Hámozz meg 1 zsenge fokhagymagerezdet, vágd ketté, és dörzsöld be a nedves felével a szemölcsöt. Naponta 3-4 alkalommal ismételd meg a műveletet, amíg a szemölcs el nem múlik.

Jó tudni

  • Minél régebbi a fokhagyma, a kénes szag annál intenzívebb. Ezért, ha teheted, zsenge növényt fogyassz – a megfelelő példányt a még rugalmas és hibátlan héjról ismerheted fel –, hiszen ez is ugyanannyi hagymaolajat tartalmaz, ám illata még alig van.
  • Azzal is csökkentheted a fokhagymaaroma intenzitását, hogy eltávolítod a gerezd zöld színű csírarészét. Miután megpucoltad, rögtön moss kezet, így a bőröd sem marad „illatos”.
  • A mérete nem befolyásolja az ízét, a nagyobb fejeket egyszerűen csak könnyebb megtisztítani. A fokhagymát mindig sötét, hűvös és szellős helyen tárold, enyhén szétterítve, így akar 2 hónapig is megőrzi majd a frissességet. Megpucolva akár le is fagyaszthatod a gerezdeket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss