RETRO RÁDIÓ

Ez lenne az igazi tél? Hatalmas szél csapott le az országra, de hó alig esik majd





A helyenként 110 km/h feletti széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel a legmagasabb, piros riasztást adott ki több vármegyére is.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.02.05.
Módosítva: 2023.02.05.
szélvihar hóesés időjárás havazás

Szombaton tovább erősödött az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordult. Az erősen viharos, 100 km/h-t meghaladó szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának közelében, valamint az északkeleti tájakon okoztak nagyobb kellemetlenséget.

Erős szélre kell számítsunk a hétvégén. Fotó: Czeglédi Zsolt

A síelni vágyók számára rossz hír, hogy a viharos szél mellett nem sok hóra számíthatnak. Sátoraljaújhely közelében 4 cm, Mátraszentistván közelében 1 cm hóra van kilátás, ami sajnos egy kiadós szánkózáshoz sem elegendő. A nappali hőmérséklet egyébként 0 és +6 Celsius-fok között alakult tegnap – olvasható a Köpönyegen.

Délután a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan alakulhat ki hózápor vasárnap. Reggel –10 és -3, délután –3 és +3 fok közötti értékeket mérhetünk majd. A szombati viharos időjáráshoz képest mérséklődik majd a szél.

Hatást gyakorol az időjárás a közlekedőkre

Aki gyalogosan mozdul ki, jó, ha ügyel a leszakadó faágakra, a házakról lerepülő cserépdarabokra és a leszakadó vezetékekre is – figyelmeztet a Katasztrófavédelem.

Aki pedig autóba ül, a széllökések ereje mellett arra is gondoljon, hogy milyen esetleges akadályokkal kell számoljon. Az ilyen erejű széllökések ugyanis nagyban befolyásolják a közlekedést. Egyfelől a szél ereje, másfelől a szél okozta akadályok miatt.

Megterheli a szervezetünket

Erős hidegfronti hatás terheli meg szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket ezen a hétvégén. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami tovább növeli a balesetek előfordulásának kockázatát.

Ne fulladj meg a visszaáramló szén-monoxidtól!

Mivel nagyon erősen fúj a szél, a kéményekből kiáramló szén-monoxidot visszafújhatja otthonunkba. Ha a szél miatt megfordul a kéményekben az áramlás, az életveszélyes lehet a bent tartózkodókra. Különösen óvatosnak kell lenniük a nyílt égésterű fűtőeszközöket használóknak – hívta fel a figyelmet Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

Hívj segítséget, ha szükséges!

Abban az esetben, ha valahol a szél vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívd a 112-es segélyhívó számot. Az erős szélben kidőlő fák olykor elektromos vezetékeket szakítanak el (vagy a szél önmagában), ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert vagy állatot látsz, azonnal hívd a 112-es segélyhívó számot.





 





Ezeket olvastad már?
Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Húsz éve a húsimádókért dolgozik Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme - Videó!

Húsz éve a húsimádókért dolgozik Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme - Videó!

Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás