RETRO RÁDIÓ

Újraindult az M3-as metró a teljes vonalon: megnéztük, milyenek lettek az új állomások





Mérföldkőhöz érkezett az M3-as metróvonal felújítása: újabb két megállót adtak át.



Megosztás
Szerző: F.I.
Létrehozva: 2023.03.20.
Módosítva: 2023.03.20.
Budapest M3 metró

Az M3 metróvonal építési munkái 1970-ben kezdődtek, átadása öt lépcsőben történt, 1990-ben készült el a ma ismert Újpest-központ–Kőbánya-Kispest közötti vonal. A metróvonal jelenleg 17,3 km hosszú, 20 állomásával hazánk legnagyobb forgalmat lebonyolító közösségi közlekedési eszköze. Naponta több mint félmillió utast szállít, tehát szerepe megkérdőjelezhetetlen. 

A felújított Arany János utca metrómegálló.  Fotó: Nagy Zoltán

A korszerűsítést 2017. november 6-án kezdték meg, ma pedig fordulóponthoz érkezett a felújítás, hiszen mától 5 és fél év után újra teljes vonalon közlekedik az M3-as metró. Átadásra kerültek ugyanis a vadonatúj Arany János utca és Nyugati pályaudvar metróállomások. A Metropol munkatársai is részt vettek a két új megálló ünnepélyes átadóján.

A peronszinten egy kisebb fogadás várta a magyar sajtó tagjait. Közben a rég látott M3-as metró menetrendnek megfelelően közlekedett a peron két oldalán. Miután mindenki megérkezett, kezdetét vették az ünnepi beszédek, ahol Navracsics Tibor külön kiemelte, hogy az M3-as metró nemcsak a budapestieké, hanem az egész országé, sőt még a külföldieké is, akik hazánkba látogatnak. 

Sokan voltak az átadón.  Fotó: Nagy Zoltán

Az átadón az ETFÉSZ (Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában) tagjai is részt vettek, hiszen lényegében ők maguk voltak a legfőbb szempont a felújítás gondolatakor, hiszen már a metróvonal-infrastruktúra előkészítési fázisától széles körű figyelem övezi az esélyegyenlőség megteremtését. Pontosan ezért minden megálló akadálymentesítve lett.

A beszédek után a vendégek és persze mi is metróra szálltunk, hogy elsőként nézhessük meg a megújult Nyugati pályaudvar metróállomást. 

A felújított Nyugati-pályaudvar metróállomás.  Fotó: Nagy Zoltan

Kifelé jövet megkérdeztük az utca emberét, mit gondol a felújított és akadálymentesített M3-as metróvonalról, illetve milyen gyakran használja azt.

Nagyon tetszik! Nagyon régóta vártuk, hogy végre akadálymentesített legyen az egész vonal. Én azt gondolom, hogy nagyban tudja majd segíteni a közlekedésünket, hiszen ez a 3-as vonal egy elég hosszú és nagy távot ölel fel, gyakorlatilag Kőbányától egészen Újpestig tudunk közlekedni, illetve egyértelműen a belvárost is érinti, úgyhogy ez egy régóta várt, hiánypótló befejezése a mi közlekedésünknek

 – válaszolt a kérdésünkre Mihály.

Legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mikor fog elkészülni a Lehel tér és a Nagyvárad tér metróállomás.

Hatalmas megkönnyebbülés, hogy újra jár, mert ez nekem nagy könnyebbséget jelent így bejutni az egyetemre minden áldott nap. Kíváncsi leszek egyébként, hogy ez jó lesz-e így. Mert már elég régóta várunk arra, hogy kész legyen. Az is érdekelne, hogy a maradék két megálló mikor kerül átadásra

– fejtette ki véleményét egy egyetemista. 

Voltak olyanok is, akik arra panaszkodtak, mennyire zsúfoltak voltak a metrópótló buszok. 

Hát azt a tömegnyomort én újra nem akarom átélni. Metróval most sokkal egyszerűbb lesz, mint metrópótlóval

 – mondta el egy járókelő.

A Lehel tér és a Nagyvárad tér állomásokat a tervek szerint 2 hónap múlva fogják átadni, amikor hivatalosan is minden megállóhelyen megáll majd a metró. Bár már a 3-as metró teljes vonalán, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között lehet utazni, mivel azonban a Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények.





 





Ezeket olvastad már?
Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás