Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket edd, hogy megszabadulj a makacs úszógumitól!

default user icon
MME
Az ételek mennyiségénék és minőségének jelentős szerepe van a hasi zsír leadásában. Nem csak a kalória számít, az is fontos, hogy mit eszünk, hiszen a helyes étrend segít felgyorsítani az anyagcserét, ami gyorsabb súlyvesztést eredményez. A strandszezon küszöbén ez szuper hír, igaz?

A derekunkat körülölelő úszógumi kialakulásában a túlzott kalóriafogyasztás és a mozgásszegény életmód mellett számos tényező közrejátszhat, mint például a stresszes életmód, a genetika, a nem megfelelő folyadékbevitel, hormonális problémák. A zsigeri vagy viszcerális zsír a zsíroknak azon fajtája, mely a létfontosságú szervek körül rakódik le, és általában hastájéki hízás formájában jelentkezik. Fontos tudni róla, hogy veszélyesebb, mint a bőr alatt lévő, hiszen a zsigeri zsír befolyásolja a belső szervek működését, mivel jelentős szerepe van az anyagcsere-folyamatokban. A zsigeri zsírréteg megléte koszorúér-, valamint szív- és érrendszeri betegségeket, 2-es típusú diabéteszt, különböző hormonális megbetegedéseket idézhet elő, továbbá növeli a stroke, a rák és az infarktus kockázatát. Szerencsére akad néhány élelmiszer, amelyek rendszeres fogyasztásával felvehetjük a harcot a makacs zsírpárnákkal szemben. Lássuk, melyek ezek!

Kefir

Ez a csodálatos tejtermék rengeteg probiotikumot és egészséges baktériumokat (a tejsavbaktérium mellett ecetsav- és élesztőbaktériumokat) tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert, kiiktatják a kórokozókat és jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára. Gazdag tápanyagokban, serkenti a bélrendszer működését, jó hatással van az anyagcserére. A kefir fehérjékben, telítettségérzést okozó anyagokban is bővelkedik, a zsír- és kalóriatartalma viszont alacsony. Mindezen jó tulajdonságai révén valóban segítségünkre lehet a fogyásban. Egyes kutatások szerint a rendszeres kefirkortyolgatással súly- és derékbőség-csökkenést érhetünk el – írja cikkében az EatingWell.
Tipp: Ha nem rajongsz a kefir savanykás ízéért, turmixold össze kedvenc zöldségeddel vagy gyümölcsöddel.

Zöld tea

A zöld tea tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint katekinnel, ami egy polifenol, és rendkívül erős antioxidáns. Rendszeres fogyasztás esetén a zöld tea több mint 40%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Jó hatással van az emésztésre, segít megelőzni a gyomorfekély és a Crohn-betegség kialakulását. Polifenoljai védik a szívet, csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet. Ezzel a csodás itallal könnyebb megszabadulni a felesleges kilóktól, kiváltképp a hasi zsírpárnák lebontásában lehet nagy segítség. Egy 2012-es tanulmány, melyet jelentős mennyiségű zsigeri zsírral rendelkező kínai felnőttek bevonásával végeztek, azt az eredményt hozta, hogy a zöld tea fogyasztása 12 hét alatt csökkentette ezt a veszélyes zsírfajtát.

Tojás

Noha a tojásnak sokáig rossz híre volt magas koleszterintartalma miatt, ha nem kifejezetten a koleszterinszint csökkentése miatt szeretnénk fogyni, akkor a tojás nagy segítség lesz a kilók lefaragásában. A tojás bővelkedik fehérjékben, amelyek révén hamarabb elérjük étkezés közben a teltségérzetet, másrészt bizonyos mértékben képes felpörgetni az anyagcserét, ráadásul igen fontos szerepet játszik az izomtömeg megőrzésében, növelésében. Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak minden étkezéskor minőségi fehérjeforrásnak minősülő ételeket (például lazac, quinoa, pulykamell, dió stb.) vagy olyan ételeket, amelyek kb. 10 gramm esszenciális aminosavat tartalmaznak (például tojás, marhahús, tej), kisebb mennyiségű zsír volt a derekuk körül – számoltak be a kutatók a Nutrition & Metabolism folyóiratban.

Articsóka

A benne található flavonoidok és szeszkviterpén-laktonok hasznos segítőink emésztési zavarok, felfúvódás esetén, a benne lévő folát pedig a bélflóra helyreállításában vesz részt. Emellett az articsóka kiváló vízhajtó, továbbá kimagaslóan magas a rosttartalma. Egy közepes méretű főtt articsókában kb. 7 gramm rost van – ez több mint egynegyede annak a rostmennyiségnek, amennyire egy nőnek naponta szüksége van. A The American Journal of Clinical Nutrition kutatása szerint fontos, hogy minél több rostot fogyasszunk, hiszen ha így teszünk, kisebb a valószínűsége a hasi zsír kialakulásának. Az articsóka mellett a kelbimbó és a hüvelyesek is, mint például a lencse és a sárgaborsó is rostban gazdagok.

Avokádó

Jó hír a guacamolerajongóknak! Az avokádó rendszeres fogyasztása javíthatja a metabolikus szindróma egyes tüneteit, például a magas vérnyomást és vércukorszintet, a súlytöbbletet. Ez a fantasztikus gyümölcs bővelkedik egészséges zsírokban, magnéziumban és fitoszterolokban, amelyek segíthetnek javítani a vérzsírprofilt és a vérnyomást. Egy 2013-as tanulmány
azt állította, hogy az avokádót rendszeresen fogyasztók a felére csökkenthetik a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

Földimogyoró

A földimogyorónak az egyik legalacsonyabb a glikémiás terhelése (GL), ami azt jelenti, hogy fogyasztása segít a vércukorszint egyenletesen tartásában. A birminghami Alabama Egyetem kutatói egy tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a túlsúlyos férfiaknak és nőknek, akik 8 hétig olyan ételeket fogyasztottak, amiknek alacsony a glikémiás terhelése, 11%-kal kevesebb zsigeri zsírja volt, mint azoknak, akik olyan ételeket ettek, amiknek magas a glikémiás terhelése. Ennek oka az lehet, hogy az alacsony glikémiás terhelésű ételek kevesebb inzulin felszabadulását, ezáltal kevesebb zsír lerakódását idézik elő. Külön kutatások azt is kimutatták, hogy a rendszeres dió- és földimogyoró-fogyasztás karcsúbb derékvonallal és alacsonyabb BMI-vel párosul.

Csicseriborsó

Az arab világ egyik jellemző étele a csicseriborsó, amely néhány éve már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Ez a szuperélelmiszer tele van a szervezet számára fontos ásványi anyagokkal, fehérjékkel és vitaminokkal, jelentős a rosttartalma, segíti az emésztőrendszer megfelelő működését, alacsony a kalóriatartalma és még a glikémiás indexe (GI) is. Mivel gazdag rezisztens keményítőben és élelmi rostokban, megelőzi a székrekedést, és beindítja az anyagcserét, emellett sokáig biztosítja a telítettség érzetét, megelőzve így a falásrohamokat. Egy 2016-os tanulmányban arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak csicseriborsót, 53%-kal kisebb valószínűséggel híznak el, és kb. 5 cm-rel kisebb a derékméretük, mint azoknak, akik nem esznek csicseriborsót.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss