Létrehozva: 2022.06.30.

160 ingyenes koncert lesz Budapesten

A Zenélő Budapest fellépői a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Operaház, a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei közül kerülnek ki

"2015 óta szervezzük meg a Zenélő Budapestet. A cél a kezdetektől a főváros legszebb pontjaira, építészeti remekműveihez invitálni az embereket. Az idei eseményre a báb- és néptáncművészet bevonásával újragondoltuk Bartók Béla A fából faragott királyfi című balettjét, és hat helyszínen mutatjuk be" - mondta a programsorozat szerdai sajtótájékoztatóján Götz Nándor, a Zenélő Budapest művészeti vezetője, a Bartók-mű új hangszerelésének, kamarazenei adaptációjának készítője.
Az egyes helyszíneken a műsor illeszkedik az adott épületek karakteréhez; elhangzanak részeletek a magyar romantika operáiból, lesznek vonósnégyesek, szaxofon- és harangjáték-együttesek, huszárruhás rézfúvósok is.
Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője kiemelte: a Zenélő Budapest üzenete, hogy ebben a városban lenni, azt felfedezni jó, emellett a program helyszínei számos csodát kínálnak. "Olyan helyszíneken fog szólni a zene, mint például a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Várkert Bazár, a Magyar Zene Háza vagy a Hegyvidéki Kulturális Szalon. Lesznek nagy- és minikoncertek, szólni fog a muzsika felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak. A Zenélő Budapest programjai térben és időben egymást erősítve mutatnak be különleges kulturális produkciókat".
A hegedű-klarinét-zongora változatban hallható A fából faragott királyfit Juhász Zsolt (Duna Művészegyüttes) és Lénárt András bábművész koreográfiájával a Millenáris G épületében három alkalommal, a Várkert Bazárban, a Nádasdy Kastélyban, valamint a Lóvasút Rendezvényközpontban egyszer-egyszer adják elő. A Várkert Bazár Öntőház udvarán július 3-án délelőtt a tánc- és bábjáték egy kibővített előadása látható, amelyen vendégművészként Zsikó Zsuzsanna népdalénekes és Szokolay Dongó Balázs népzenész működik közre.
Götz Nándor elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban Erkeltől Lisztig a magyar romantika művei csendülnek fel szombat délelőttönként, a Margitszigeti Zenélő Kútnál szombaton és vasárnap délutánonként női kórus ad elő klasszikus műveket Mozarttól Rossiniig, a Szépművészeti Múzeumban vasárnap délelőttönként Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művéből szaxofonkvartett játszik.
A Götz Nándor által tervezett interaktív közösségi hangszerek ki is próbálhatók pénteken, szombaton és vasárnaponként a Millenáris Széllkapu Parkban, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban a Zenélő Budapest muzsikusainak közreműködésével.
Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Várkert Bazárhoz idén csatlakoznak a Budai Palotanegyed megújult történelmi helyszínei, így például a Csikós udvar. A Várkert Bazár Öntőház udvarán nagykoncertek lesznek (fellép a Malek Andi Soulistic is), a Szárazárok színpadon fiatal könnyűzenei tehetségek lépnek fel, a Heatlie, a Koalabell és a Pardon Me!. "Örülünk, hogy azokat a tereket, amelyeket Hauszmann Alajos, a palota századfordulós építésze álmodott meg, most közösen zenével ás programokkal tölthetjük meg" - hangsúlyozta.
Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője arról szólt, hogy helyszínükön csütörtök esténként műfajok kavalkádja hallható, lesz mások mellett tangó és szving is. A Szalonban és az előtte lévő téren népszerű családi programnak ígérkezik a hangszersimogató is.
Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris Park projektigazgatója elmondta, hogy a felújított Fogadó épületben lesz látható A fából faragott királyfi július 2-án, 9-én és 21-én, a Széllkapu parkban pedig minden vasárnap közösségi hangszerek kiállítása és interaktív térzene lesz gyerekeknek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

ripost.hu

Kiderült Szoboszlai titka: rászokott a különleges piára

mandiner.hu

Magyarország egyik legismertebb médiaszemélyisége is kiáll Varga Judit mellett

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

Súlyos betegségéről beszélt a gyönyörű magyar műsorvezető: „Alig állok a lábamon és mindenem fáj”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!