Generációról generációra úgy tanuljuk, hogy a szárazbabot be kell áztatni egy éjszakára, most azonban eljött az ideje, hogy megtörjük ezt az öröklött mintát. Ha veled is előfordul néha, hogy elfelejted vízbe tenni a babot, többé ne ess pánikba, és ne is rohanj a konzervért – valójában szükségtelen, sőt, nem is volna szabad órákig áztatni a hüvelyest.
Miért áztatunk?
Valószínűleg eddig annyira kézenfekvő volt a bableves- vagy babfőzelék-készítés első lépéseként hideg vizet önteni a babra, hogy nem is gondoltuk végig, miért van erre szükség. Mindössze a főzési idő egy részét spórolhatjuk meg ezzel, bár kérdéses, hogy kifizetődő-e. Egyrészt ténylegesen nem spórolunk időt, mert az áztatást is beszámítva jóval hosszabb az egész folyamat, másrészt bonyolultabb előkészületeket igényel, valamint „hibalehetőséget" is rejt magában. Biztosan megéri mindez, hogy 1-2 órával hamarabb zárhassuk el a tűzhelyet?
Nem éri meg, sőt!
Áztatáskor a babban lévő keményítők és rostok szerkezete megbomlik, ebből adódóan fog hamarabb megfőni a hüvelyes. Azonban a folyamat nemcsak a szerkezetet érinti, hanem az ízhatást is. A vízzel telt babszemek ugyanis elveszítik aromájukat, és a főzés során már is nem tudják olyan jól felvenni a fűszerek zamatát. Sokkal célravezetőbb tehát, ha a bab a sóval, borssal, zöldfűszerekkel vagy aromás zöldségekkel (pl. hagymafélékkel) ízesített vízben (vagy akár alaplében) fő alacsony lángon 3-4 órán át, így garantáltan ízletesebb lesz a végeredmény.
Az áztatás elhagyása természetesen nem jelenti azt, hogy a babszemeket ne kellene folyó víz alatt átmosni.
A legjobb bablevesek receptJeit pedig itt találjátok >>>
(Borítókép: Shutterstock)