Létrehozva: 2022.08.17.

Most már tényleg nem mindegy: kézzel vagy géppel éri meg inkább mosogatni?

Még mindig sok kézzel mosogató háziasszony gondolja úgy, hogy nem érdemes géppel mosogatni, mert eleve drága a gép, sok vizet fogyaszt, sok áramot használ, és nem érhető el vele olyan szép eredmény, mint kézi mosogatással. Most összeszedtük a tényeket.

Első és legfontosabb!

A kézi, folyó víznél történő mosogatásnál mindenképp olcsóbb és környezetbarátabb a mosogatógép használata. Pár év alatt megtérül a gép ára, és a környezetet, kezét is jobban kíméli. Ráadásul egy átlagos 4 tagú családnál kb. 274-365 órányi szabad idő nyerhető általa.

1. Pontosan mennyi víz fogy el? 

Ha a víz fogyasztást nézzük, akkor a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy minimum fele annyi vizet fogyaszt a mosogatógép, mint a mosogató kéz. Sőt, a Bonni Egyetemen végzett kísérlet szerint ötször-hatszor több víz fogyott a kézi mosogatással, mint a gépivel. A gépek körülbelül 9-18 liter vesznek fel egy 12 terítékes mosogatáshoz, ennél jóval többet elpancsolunk a manuális módszerrel, ami nagyjából 40 percet vesz igénybe. Egyes becslések szerint minimum 1500 liter víz spórolható meg egy átlagos háztartásban egy év alatt gépi mosogatással. Ennyi víz gyakorlatilag kb. 20 alkalom fürdésre elég.

Fotó: Fejér Megyei Hírlap

2. Rendesen mosogat vagy sem? 

A minőségi, valóban jó mosogatógép-tabletták, gépi mosogatószerek összetevői úgy vannak kifejlesztve, hogy ugyanúgy elbánjanak a szennyes edényekkel, tányérokkal, evőeszközökkel, mintha kézzel mosogatnánk. Az öblítés a másik kardinális kérdés: sok gépet használó háziasszony állítása szerint kézzel nem is lehet olyan szép és csillogó felületeket produkálni, mint a gépi megoldással. A mosogatógép-öblítőszer feladata az, hogy cseppmentes, csillogó legyen az elmosott dolgok felülete. Törölgetni sem kell, nem maradnak konyharuha szöszök a poharakon.

3. Mennyi lesz a villanyszámla? 

Ha olyan háztartásról van szó, ahol a víz melegítéséhez energia szükségeltetik, akkor már eleve kétséges, hogy a gép áramfogyasztásával többet vesztünk, mint a kézi mosogatásnál. Különösen, ha a mosogatáshoz világítás is szükséges, mert este van, vagy mert nincs természetes napfény. (Becslések szerint átlagosan 500 kWh spórolható meg gépi mosogatással a kézihez képest egy év alatt.)

4. Mikor térül meg az ára? 

A mosogatógépek ára a víz, áram költségeket figyelembe véve pár év alatt megtérül. (Ezt egy 100 ezres gépnél általában 5 évre becsülik.) Nyilván érdemes több éves garanciás, jó minőségű gépet vásárolni, mert ha hamar elromlik, illetve garancia sincs rá, akkor nem kevés javítási költségre kell számítani, ami már mindjárt sokat ront a megtérülési időn.

Mennyi az annyi? A kézi vagy a gépi mosogatás az olcsóbb?

Számos mérésen alapuló kalkuláció született már arra vonatkozóan, hogy melyik a pénztárcabarátabb megoldás. Mivel a kézi mosogatószer és a tabletták, mosogató-öblítők ára nagyjából ugyanakkora tételt tesz ki éves szinten csak a víz, gáz, áram felhasználással kell kalkulálni. Egy zöld blog szerint kb. 72 Ft-ra jön ki egy gépi, 54 Ft-ra egy hiperszuper takarékos kézi és 127 Ft-ból egy folyó vízben mosogatás. Hozzá kell tenni, hogy ez egy 2011-es felmérés, azóta még víz- és áram takarékosabb mosogatógépek jöttek be a piacra. Itt még 18 literes fogyasztással számolnak, a mai gépeknél van olyan, ami még 10 litert sem fogyaszt.

 

Nem kell előmosogatni a dolgokat, mert ezzel feleslegesen fogyasztjuk a vizet. Ha nagyon muszáj megszabadulni az ételmaradéktól, akkor hideg vízzel távolítsuk el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

mandiner.hu

Így örült a magyar győzelemnek a Puskás Arénában Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Így mosd ki a terítőt, hogy tényleg ragyogjon az ünnepi asztalon

OTTHONKA

Odaégett az étel? Ezzel az egyszerű trükkel pofonegyszerűvé válik a súrolás!

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid