Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kandírozott gyümölcs és cukrozott virág: karácsonyi ajándék a konyhából

A házi készítésű, kandírozott gyümölcsök és cukrozott virágszirmok olyan ínycsiklandozó édességek, melyek nem csak a süteményeket bolondítják meg, de értékes ajándékok is lehetnek szeretteinknek. Bár a kandírozás procedúrája, több, mint egy hétig is eltarthat, de a naponta erre fordított idő minimális, az eredmény pedig egyszerűen zseniális!
Kandírozott gyümölcsök

A házilag kandírozott gyümölcs sokkal ízesebb, mint a boltban kapható, kevésbé édes, ugyanakkor jobban visszaadják a gyümölcsök eredeti ízét. Szinte mindegy, mi van otthon, bátran kísérletezzünk mindenféle gyümölccsel. A citrusfélék különösen alkalmasak kandírozásra, csakúgy, mint a zamatos szilva, a meggy, a cseresznye vagy a sárgabarack.

A kandírozott gyömbér nemcsak mesés karácsonyi ízvilággal ajándékozza meg fogyasztóját, hanem egy laktató vacsora után megkönnyíti az emésztést. A kandírozott füge és ananász igazán édes, az áfonya viszont megtartja határozott ízét.

recept

Hozzávalók:

  • 45 dkg bármilyen friss vagy mélyhűtött gyümölcs vagy aprított, hámozott gyömbér
  • 3 dl víz
  • 67 dkg nádcukor

Elkészítés:

A gyümölcsöt/gyömbérgyökeret valamint a vizet tedd egy lábosba, és főzd addig, míg a gyümölcs üvegessé válik. Egy lyukacsos merítőkanállal vedd ki a gyümölcsöt a vízből, és tedd egy tepsibe. Oldj fel 17,5 dkg cukrot a vízben. A keletkezett szirupot öntsd a gyümölcsökre, fedd le, és hagyd állni 24 órán át. A második napon öntsd le a szirupot a gyümölcsről egy lábosba, adj hozzá 5 dkg cukrot, és melegítsd addig, amíg felolvad. Öntsd rá a gyümölcsre, fedd le, és pihentesd 24 órán át. Ezt a műveletsort ismételgesd egészen a nyolcadik napig, amikor is a maradék cukrot old fel a szirupban, fedd le, és hagyd állni két napig. A tizedik napon a gyümölcsöket helyezd egy rácsra, tegyél alá zsírpapírt, és meleg helyen hagyd megszáradni.

CUKROZOTT VIRÁGSZIRMOK

A karácsony az az időszak, amikor szinte tobzódunk a különleges ízekben. A cukrozott virágok nemcsak fenséges édességek, hanem ragyogó díszei is az ünnepi asztalnak. Meglepően sok virágsziromnak van kellemes íze. A legnépszerűbb a rózsa, de ehető virág még a mimóza, az ibolya, a kankalin és az árvácska is. A cukrozott szirmok mellé cukrozott mentalevelet is keverhetünk. Karácsonykor a rózsa bármelyik virágboltból beszerezhető, és friss mentalevél is akad a boltokban.

recept:

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg ehető virág vagy levél
  • 8 dkg nádcukor

Elkészítés:

Enyhén verd fel a tojásfehérjét, majd egy apró ecset segítségével kend be az összes virág és levél felületét, vigyázva, nehogy eláztasd őket. Helyezd zsírpapírra valamennyit, és szitálj rájuk egyenletes réteg cukrot. Meleg helyen hagyd megszárazni. Így megcukrozva a szirmok hosszú ideig tökéletesen elállnak.

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss