Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel paradicsomot

default user icon
MME
Itt a szezon – érdemes akár minden nap, de legalább hetente egyszer paradicsomot fogyasztani valamilyen formában, hiszen rengeteg jótékony hatása van, rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és csökkenti egyes betegségek kockázatát. Vegyük sorra, miben segíthet!

1. CSÖKKEN A SZÍVBETEGSÉGEK KOCKÁZATA

Egy kutatás szerint a paradicsom az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is.

 

2. CSÖKKEN A RÁK KIALAKULÁSÁNAK VESZÉLYE

A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

3. CSÖKKEN A STROKE KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYE

Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni.

4. CSÖKKEN A BŐR ÖREGEDÉSÉNEK TEMPÓJA

Szintén a magas likopintartalmának köszönhető, amelyről már több kutatás is bebizonyította, hogy öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét, tehát a fogyásban is segít.

 

5. CSÖKKEN A súlyos szembetegségek KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYE

A benne található A-vitamin javíthatja a látást, és segít megelőzni a farkasvakságot. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztásával csökken a makuladegeneráció kialakulásának esélye, ami egy súlyos és visszafordíthatatlan szembetegség.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss