Hamarosan elkészül Budán a megújult Citadella: így fog majd kinézni – Galéria





Hamarosan befejeződik a Citadella felújítása: újjászületik a hely.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.26.
Módosítva: 2024.03.26.
Budapest megújítás erőd történelmi Citadella

A Budapest felett magasodó Citadella, a magyar történelem egyik jelképe jelentős változások elé néz a Nemzeti Hauszmann Program bejelentése szerint. A projekt célja a több évtizedes elmaradások pótlása és az erőd modernizálása, miközben megőrzi történelmi jelentőségét. A szerkezetépítés elkészült, közel a teljes projekt befejezése.

Egy látványterv... Fotó: Nemzeti Hauszmann Program
...és a jelenlegi helyzet. A munkák az utolsó stádiumban tartanak Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Új attrakciók is helyet kapnak

A munkálatok már a tervezett ütemben haladnak. A projekt egyik fő eleme a látogatói hozzáférés javítása. Az eddig csak egyetlen bejárattal rendelkező erőd új belépési pontokat kap az ágyútorony környékén, északi és déli irányban, valamint a Szabadság-szobor mögötti falrészeken. Ezek a változások jelentősen megkönnyítik majd a látogatók számára az erőd elérését és felfedezését. A nyugati ágyútorony felújítása már javában zajlik, és a tervek szerint hamarosan elkészül. Ezt követően kezdődik meg a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítás különleges üvegcsarnokának építése. Ez az új attrakció nemcsak üvegből készült falakkal és tetővel rendelkezik majd, hanem a tartószerkezeti elemek, mint a gerendák és oszlopok is üvegből készülnek, így egyedülálló látványt nyújtva.

Bemutatóterek Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Zöldebb és környezettudatosabb lesz

A zöldítés és környezettudatos megújítás is központi eleme a projektnek. A Citadella környezetében és a belső udvaron egy hatezer négyzetméteres közparkot hoznak létre, amely kilátóteraszokkal, sétányokkal és kávézókkal várja a látogatókat. Az erődfalak több mint kilencven százalékának tisztítása, javítása és konzerválása már befejeződött, a munkálatok során különös figyelmet fordítva a süttői fehér mészkövekre és a tardosi vörös mészkövekre.

A projekt az egész város számára izgalmas és várva várt fejlesztés, amely újraértelmezi a Citadellát, mint kulturális és történelmi központot, miközben Budapest egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjaként is megőrzi helyét. A Nemzeti Hauszmann Program által vezetett megújítás a magyar főváros panorámáját egy modern, mégis a történelmi emlékeket megőrző Citadellával fogja gazdagítani.

Tekintse meg galériánkat:

A Citadella megújulásának története 2020 második felében kezdődött a régészeti feltárásokkal. A belső udvar közepén már felvonták Magyarország legnagyobb nemzeti lobogóját, amely 72 négyzetméteres, és az árbocrúdja meghaladja a 36 métert, ezzel is hangsúlyozva az erőd és a nemzet történelmi kapcsolatát.





 





Ezeket olvastad már?
Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás