Létrehozva: 2022.12.05.

Ettől a trükktől lesz tökéletes a kocsonya

Most már igazán itt az ideje az elkészítésének! A tökéletes kocsonya tiszta, rezgős, telis-tele van húsos finomságokkal, és természetesen isteni az íze. Mutatjuk, mitől lesz olyan, amilyennek lennie kell!

Nincs mese, itt a tél, el kell készíteni ezt a húsos finomságot. Van, aki zöldséggel, mások füstölt hússal szeretik, de abban mindenki egyetért, hogy a tökéletes kocsonya nem maradhat el a téli finomságok közül, sokan az ünnepi menübe is felveszik. Ha ismered a tökéletes kocsonya három titkát, akkor lehetetlen elrontani ezt a hagyományos ételt; mutatjuk, mi adja a szívét-lelkét!

A tökéletes kocsonya titka a sok-sok bőrös hozzávaló.
A tökéletes kocsonya titka a hosszú főzési idő. Fotó: New Africa / Shutterstock

1. Sok-sok bőrös-csontos hozzávaló

Minél többféle, annál jobb: csülök, köröm, malac füle és farka, bőrkedarabok minden mennyiségben mehetnek bele, hiszen ezeknek a kollagéntartalma miatt zselésedik a kocsonya, tőlük lesz szép, rezgős. Ha megspórolod ezeket a hozzávalókat, nem fog megdermedni a lé. 

2. Rengeteg idő

Nem nehéz kocsonyát készíteni, de fel kell készülnöd arra, hogy egy egész délelőtt vagy délután elmegy rá. Ugyanis akkor lesz tökéletes, ha legalább 4-5 órán keresztül, lassú tűzön, gyöngyözve főzöd. A hosszú főzési időnek köszönhetően a csontos, bőrös húsokból rengeteg zselésítőanyag fő ki. Emellett ha sokáig főzöd, a kocsonya leve szép tiszta lesz.

3. Fokhagymából nem lehet túl sok

Enélkül semmit nem ér az egész, hiszen a kocsonya meghatározó alapízét a fokhagyma adja. Ne sajnáld belőle, bőségesen adj a főzéshez fokhagymát akár egyben, akár megmosott, félbevágott gerezdekben!

 

Kocsonya recept

Hozzávalók:

  • 4 kg bőrös, csontos hús
  • 1 kg csülök
  • 5 tk só
  • 3 tk szemes bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 5 liter víz
Ne spórolj a bőrös-csontos hozzávalókkal! Fotó: Pixabay,com

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat, borotváld le szükség szerint a malac bőréről a szőrszálakat, a húsokat mosd meg. 
  • Egy nagy lábasban, lassú tűzön tedd fel hideg vízben a csontos-bőrös húsokat főni; időnként szedd le a habját. Ha már nem képződik több hab, mehetnek bele a fűszerek és a fokhagyma.
  • Gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül. Akkor van készen, ha leválik a hús a csontról.
  • Merd tányérokba, mélyebb edényekbe, és tedd hűvös helyre; várd meg, míg megdermed.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

life.hu

Müller Péter: Életünk legnagyobb eseményei észrevétlenül indulnak

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk