Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tudsz spórolni a tojással – trükkök és tippek hétköznapokra

default user icon
MME
Bár a tojás hatósági áras, még így is igen sokba kerül, hiszen az energia- és a takarmányárak jelentősen megemelkedtek az elmúlt fél évben. Ha a tojásvásárlás nagyon megnöveli a kiadásaidat, íme néhány praktikus tanács, hogyan tudsz spórolni és a tojást helyettesíteni.

Tojás nélkül nehéz boldogulni a konyhában, hiszen önmagában is sokat és sokszor fogyasztjuk, de alapanyagként is gyakran használjuk. A tojás nemcsak sokoldalúan felhasználható, de számtalan egészségügyi előnye is van: kiváló fehérje-, vitamin-, tápanyag- és antioxidánsforrás. A tojás HDL-t (jó koleszterint) is tartalmaz, és csökkenti az LDL-t, vagyis a rossz koleszterint. Éppen ezért nem kell lemondani róla, mutatjuk a spórolós tippeket!

Használj tojásport

Ahogy a neve is sugallja, a porított tojás dehidratált tojás. A tejporhoz hasonló állagú tojáspor készülhet egész tojásból, csak tojásfehérjéből vagy csak sárgájából. Általánosságban elmondható, hogy 1 evőkanál tojáspor 1 átlagos méretű tojásnak felel meg. Amellett, hogy az ára sokkal barátibb, mint a friss tojásé, a tojáspor számos más szempontból is jobb, mint a hagyományos tojás. Először is a tojásport nem kell hűteni. Másodszor: rendkívül hosszú az eltarthatósági ideje. Ha megfelelően, zárt edényben tárolják, a tojáspor akár kilenc évig sem romlik meg! A friss tojáshoz hasonlóan a tojáspor is gazdag fehérje- és kalciumforrás. 

Próbáld ki a folyékony tojást

A folyékony tojás nem más, mint pasztörizált, homogenizált és kartondobozokba töltött tojás. Kapható folyékony egész tojás, folyékony tojásfehérje és folyékony tojássárgája. És bár nem lehet belőlük főtt vagy buggyantott tojást készíteni, a folyékony tojások szinte bármilyen receptben felhasználhatók. Alapszabály, hogy 1 nagy tojás helyett 4 evőkanál folyékony tojást kell használni. (Ennek ellenére mindig olvasd el a dobozon a gyártó ajánlását, mielőtt főzni, sütni kezdenél!) Akárcsak a valódi tojásokat, a folyékony tojásokat is le lehet fagyasztani, így eltarthatósági idejük körülbelül egy évre meghosszabbítható.

Mi a helyzet a tojáshelyettesítőkkel?

A tojás áremelkedését tekinsd lehetőségnek arra, hogy kreatív legyél a sütésben, főzésben. Különösen, mivel rengeteg olcsó és könnyen beszerezhető tojásalternatíva található a szupermarketek polcain, hiszen a vegánok és a tojásallergiások már évek óta sikerrel helyettesítik a tojást receptjeikben. A tojás számos célt szolgál a főzés során: amellett, hogy ízesít, nedvesít, segíti az összetevők megkötését, és kelesztőanyagként is működik. Szerencsére ezeket más összetevőkkel is megoldhatod: a banán, a sütőtök, az avokádó vagy az édesburgonya remekül helyettesíti a tojást. Ezek nemcsak ízletesek, hanem magas tápanyagtartalommal is rendelkeznek. Használat előtt alaposan pépesítsd őket! Ha az étel megengedi az enyhén földes vagy diós ízvilágot, a tojást helyettesítheted őrölt lenmaggal vagy chiamaggal is. És ha nincs más kéznél, növényi olaj és víz, vagy ecet és szódabikarbóna hozzáadása a recepthez szintén jó megoldás.

Vásárolj egyszerre nagyobb mennyiséget

Mivel a tojás akár 5 hétig is megőrzi frissességét, bátran vásárolj egyszerre nagyobb mennyiséget, ami így általában lényegesen olcsóbb a 10 darabos kiszerelésnél. 

Figyelj a tárolásra

Örök kérdés: vajon a tojást meg kell mosni? Nos, tárolás előtt semmiképp, mert megsérülhet a természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. A szemmel láthatóan tiszta tojás egyáltalán nem igényel kezelést tárolás előtt, illetve annak során. Ha erősen szennyezett héjú tojást vásárolsz, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt tisztítsd meg, majd alaposan öblítsd le. A tojás héján vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok ételmérgezést okozhatnak. Ahogy már fentebb írtuk, a tojás akár 5 hétig is friss maradhat. Ezt követően kezdi elveszíteni színét, ízét, és az állaga is megváltozhat. Annak érdekében, hogy a tojás minél tovább friss maradjon, tárold őket valamivel 5 fok alatt. És bár nagy a kísértés, hogy a tojásokat a hűtőszekrény ajtaján belüli, erre a célra kialakított rekeszbe helyezd, ez nem a legjobb hely, mert itt ki van téve a hőmérséklet-ingadozásnak. Ehelyett tárold a tojást az eredeti dobozában, a hűtőszekrény középső polcán. Még egy jó tanács: ha feltörtél egy tojást, soha ne tedd vissza a dobozba az üres héjat, mert ez a többi tojást baktériumokkal szennyezheti.

Fagyaszd le a tojásokat

Ha úgy találod, hogy sokkal több a tojás, mint amit a következő hetekben el tudsz fogyasztani, fagyaszd le őket: verd fel, és a keveréket tedd zárható fagyasztózacskóba. Mivel a tojássárgája fagyasztáskor besűrűsödik, és a főzés során túlságosan zselatinossá válhat, érdemes 4 tojássárgájához 1 és 1/2  teáskanál cukrot vagy kukoricaszirupot, vagy ⅛ teáskanál sót keverni. Ne felejtsd el a zacskókat felcímkézni!

Pácold be a tojásokat


A pácolás nemcsak tartósítja a tojást, hanem ízesíti is. A pácolt tojás önmagában is fogyasztható snackként vagy saláták, hidegtálak kiegészítéseként. A pácolt tojást is rendkívül egyszerű elkészíteni: forrald fel a tojásokat, hámozd meg, és merítsd ecetből, cukorból és egyéb összetevőkből, például fokhagymából, borsból, édesköménymagból, valamint friss kakukkfűből és tárkonyból álló, forrásban lévő főzetbe. Lezárás után az üvegeket legalább 1 hétig hűvös és sötét helyen kell tárolni.

Válts növényi alapú tojásra

Ha nem vagy elégedett a porított és folyékony tojással, próbáld ki a szójaalapú, chiamagból és csicseriborsóból készített „tojást".

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss