Titkos fegyver a kertben: a szódabikarbóna

fegyver szódabikarbóna titok magazin kertészkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kertészeti boltok polcai tömve vannak növényápoló és a rovarirtó szerekkel, de a legtöbbjük felesleges, drága és még a környezetre is káros. Ám van egy nagyon jó alternatíva, ami ökológiai szempontból is jobb, ez pedig a nátrium-hidrokarbonát. Milyen jótékony hatásai lehetnek a kertben a szódabikarbónának? Mutatjuk. 

Nagy segítségünkre lehet a kertben a szódabikarbóna, ha helyesen használjuk. Oda kell figyelni arra is, hogy a boltban ne nátrium-karbonátot, azaz mosószódát vegyünk, mert az lúgos, ami nem segíti, hanem pusztítja a növényeket.

A szódabikarbóna hatékony a lisztharmat és a szürkerothadás ellen

Természetes gombaölő, ezért az ilyen típusú megbetegedésekre nagyon jól alkalmazható. Mivel a gombás megbetegedések a számukra kedvező körülmények között nagyon gyorsan szaporodnak és más növényekre is átterjednek, szaporodásukat a lehető leggyorsabban meg kell állítani.

A fertőzés súlyosságától függően 2-5 evőkanál szódabikarbónát fél liter vízben feloldunk, az oldatot szórófejes flakonba töltjük. A szódabikarbóna-víz keveréket ezután naponta többször rápermetezzük a beteg növényrészekre, amíg a fertőzés el nem múlik. A növény erősen fertőzött részeit érdemes a kezelés előtt eltávolítani.

A szódabikarbóna-víz keveréket ezután naponta többször rápermetezzük a beteg növényrészekre, amíg a fertőzés el nem múlik Forrás: Shutterstock

Taszítja a levéltetveket

Boldogok vagyunk, amikor a növényünkön új hajtás jön, de nem csak mi örülünk az új rügyeknek, hanem a levéltetvek is.

Hogy eltávolítsuk ezeket a kártevőket, oldjunk fel két evőkanál szódabikarbónát egy liter vízben, töltsük szórófejes palackba, majd bőségesen locsoljuk rá a fertőzött növényekre. Ne felejtsük el a levelek alsó részét is befújni! Nedves napokon adjunk étolajat a keverékhez, ezzel elősegítjük a keverék tapadását.

Segít a gyomok elleni küzdelemben

A szódabikarbóna szintén bevált és teljesen természetes házi praktika a gyomirtásban. A nemkívánatos növények még azok kertjében is megjelennek, akik rendszeresen gondozzák a kertjüket. Felbukkanhatnak ezek a fugákban, a sziklakertben, és igazából bárhol utat talál magának a növekedésre.

A gyomokra szórt szódapor pusztító hatású, de ha elsőre nem használ, a kezelést meg kell ismételni. Egy másik lehetőség a szódabikarbóna-víz keverék használata. Ehhez forraljunk fel egy evőkanál szódabikarbónát egy liter vízben, hagyjuk kihűlni, és öntsük az oldatot szórófejes palackba.
Az oldattal többször és alaposan le kell permetezni a gyomnövényeket.

A gyomokra szórt szódapor pusztító hatású Forrás: Shutterstock

Eltávolítja a zöld növekedést

Az algával és mohával borított fal- és térkövek csúnya látványt nyújtanak. Ha pedig a zöldellő kerti utak vizesek, akkor veszélyes, csúszós felületekké válnak.

A algákat és a mohát úgy tudjuk eltávolítani, hogy a szódabikarbónát forrásban lévő vízzel keverjük össze. Az érintett terület méretétől függően több liter víz is szükséges lehet. Az alapszabály, hogy minden liter vízhez 2 evőkanál szódabikarbónát adjunk hozzá.

A szódabikarbóna és a víz keverékét bőségesen kell alkalmazni az érintett területeken. A folyadékot egy éjszakán át kell a kezelt felületen hagyni, majd másnap alaposan le kell kefélni és tiszta vízzel leöblíteni.

Növeli a talaj pH-ját

A szódabikarbónának van még egy olyan tulajdonsága, amelyet a hobbikertészek is könnyedén kihasználhatnak: ha a nátrium-hidrogén-karbonát savanyú talajjal érintkezik, annak pH-értéke megváltozik. Az ok: a szódabikarbóna semlegesíti a savasságot.

Ha olyan növények nőnek az ágyásban, amelyeknek lúgos talajra van szükségük az egészséges növekedéshez – például begónia vagy muskátli –, akkor érdemes szódabikarbónát alkalmazni. Egyszerűen adjon 1-2 evőkanálnyi szódabikarbónát az öntözővízhez, majd a szokásos módon öntözze meg a növényeket.

Ha olyan növények nőnek az ágyásban, amelyeknek lúgos talajra van szükségük, akkor érdemes szódabikarbónát alkalmazni Forrás: Shutterstock

Szódabikarbónával gyors pH-tesztet is tudunk végezni

Ha nem biztos abban, hogy a talaj túl savas-e egy adott helyen, elvégezhet egy egyszerű pH-tesztet szódabikarbónával. Ebből a célból a megfelelő területet mérsékelten meglocsoljuk, majd a szódabikarbónával megszórjuk. Ha kis buborékok jelennek meg, akkor a talajban lévő sav reakcióba lépett a fehér porral – ez azt jelzi, hogy a talaj savas és a pH-értéke 5 alatt van. Ha nem történik semmi, akkor feltételezhető, hogy a kezelt területen a talaj nem savas, és a pH-értéke 5 feletti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.