Kiadták a riasztást: záporok, zivatarok várhatóak

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
zivatar meteorológia hidegfront zápor előrejelzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zivatarveszély miatt másodfokú riasztást adott az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken késő este. Az esti, éjszakai órákban hidegfront vonult át az országon, helyenként heves zivatarokkal. Nézzük, mire számíthatunk szombaton!

Szombaton a késő délelőtti óráktól az ország keleti, északkeleti felén ismét fokozódik a zivatartevékenység, majd a délutáni órákban az Északi-középhegység nyugati területein és az Alföldön is lehet számítani zivatarok kialakulására. A cellákhoz főként felhőszakadás, valamint viharos széllökések társulhatnak, de jégeső is előfordulhat. Elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén komolyabb felhőszakadásokra is van esély, ezeken a területeken a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége akár az 50 millimétert is meghaladhatja - fejtették ki.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szombatra Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt az ország többi területére, a felhőszakadás veszélye miatt pedig Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kiemelték továbbá, hogy szombaton a Dunántúl nyugati, északnyugati felén mérséklődik a meleg, keletebbre ugyanakkor továbbra is meghaladja a napi középhőmérséklet a 25, az Alföldön nagy területen a 27 Celsius-fokot.

A hőség miatt szombatra másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, elsőfokút pedig Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád és Tolna megyére.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy az UV-B sugárzás országszerte elérheti a nagyon erős, néhol az extrém szintet.

A hétvégén többfelé várhatók záporok, néhol heves zivatarok is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.