RETRO RÁDIÓ

Téged is érinthet, ha folyószámlád van: mától indul az 5 napos bankszünet!





Az ügyfeleket is érinti az 5 napos szünet. Összegyűjtöttük a mai nap legfontosabb eseményeit, tudnivalóit.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.01.
Módosítva: 2022.12.01.
IX. kerület V. kerület XI. kerület XIV. kerület ez lesz lma

4 napos bankszünet az Ersténél

A lakossági ügyfeleket is érintő bankszünet tart az Erste Bank 2022. december 1. 22.00-tól december 4. 24.00-ig – közölte a bank a honlapján. Emiatt változásokra kell számítani a szolgáltatásaikban.

Mohácsi Erste bank
Az Ersténél  2022. december 1. 22.00-tól december 4. 24.00-ig tart a bankszünet Fotó: MW

Erre számíthatnak a lakossági ügyfelek:

  • A holnap zárva tartanak a bankfiókok.
  • A holnapra (péntekre) ütemezett csoportos beszedések, állandó és előre megadott (rendszeres) átutalási megbízások csak december 5-én (hétfőn) teljesülnek. 
  • A 10 millió forint feletti belföldi utalások indítását szét kell bontani, illetve a bankszünnap időszakán kívül kell elindítani.
  • A megszokottól később teljesülnek a nemzetközi kimenő utalások.
  • Később teljesül a devizaátvezetés és -konverzió.
  • Az értékpapírszámlához kapcsolódó átvezetés és devizaváltás a George Appon és George Weben történik.
  • Azonnali devizaváltás a TeleBankon keresztül lehetséges.
  • Az Erste Befektetési Zrt. esetében a holnap beérkező/kimenő átutalások csak december 5-én kerülnek teljesítésre a számlákon, illetve az átvezetések értékpapírszámla és bankszámla között nem lesznek elérhetőek.
  • A betétműveletek csak a következő munkanapon teljesülnek.
  • A George Store menüpont szolgáltatásai nem elérhetők.
  • Az Erste Store nem elérhető.
Various Hungarian forint banknotes and coins. calculator on wood table
A banknál változásokra kell számítani a szolgáltatás terén az bankszünet öt napján Fotó: József Zoltán Varga

Havazást is hozhatnak december első napjai

Beköszöntött a meteorológiai tél. Rövidebb nappalokkal, hosszabb éjszakákkal, egyre hidegebb, jeges, havas napokkal számolhatunk ebben az időszakban. Az évből már csak 30 nap van hátra.Úgy tűnik az időjárás is felkészült az új időszakra, sok helyen kellett éjjel időszakosan gyenge esőre, sőt az Alpokalján havas esőre, gyenge havazásra számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –2 és +4 fok között alakult. Napközben aztán a vastagabb felhőtakaró visszaszorul, és egyre kevesebb helyen fordulhat elő gyenge csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között várható
 

Front nincs, mégis megvisel a hőmérséklet

A legtöbbek szervezetét megviseli a tartósan hidegpárnás, alacsony hőmérsékletű és nyirkos idő, sokan egyre erősebb tüneteket tapasztalhatnak. Az időjárás-érzékenyek folyamatosan szenvednek ebben az időben, a fényszegény körülmények mellett a nyirkosság is rontja az élettani helyzetet – tájékoztat a Meteo Klinika. Ez az idő leginkább: 

– az ízületi fájdalommal élőket,

– a rossz közérzettel bírókat,

– és magát fáradékonynak/nyűgösnek élőket viseli meg.
 

A nap hőmérsékleti rekordjai:

– 1925-ben Jászberény volt a leghidegebb: –22 fokot mértek

– 1939-ben Kőszegen és Szombathelyen volt a legmelegebb: +18 fokot mértek 

havazás időjárás roller
Hóval, faggyal érkezik a tél Fotó: MTI/Mónus Márton


Itt az idő téligumira váltani!

  • A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) szakemberei szerint a téli vagy egész évben használható gumiabroncsoknál legalább négy milliméteresnek kell lennie a futófelület mélységének, hogy az ne okozzon gondot nedves, havas vagy latyakos útviszonyoknál (ez könnyen ellenőrizhető egy magyar 100 forintossal, amelynek ezüst pereme négy milliméter).
  • A gumiabroncs gumikerekei idővel megkeményednek, ez nedves körülmények között rontja a tapadást és a fékutat, így nem javasolt a nyolc évnél idősebb téli gumik használata. (Ezt a gumi oldalfalán olvasható, többjegyű gyártási dátummal ellenőrizhetjük.)
  • A német autóklub, az ADAC szerint a négy évszakos gumiabroncsok továbbra sem érik el a kifejezetten nyári és téli használatra tervezett abroncsok teljesítményét. (De városi használatra, éves szinten 10 ezer km használatig elfogadható megoldást jelentenek).
  • Cseréljük a cserére megérett abroncsokat tengelyenként, azaz mindig legalább két azonos gumiabroncsot vásároljunk. Elvileg a méretazonos, de különböző gyártók modelljeit kombinálhatjuk is, de az a biztos, ha ugyanazon gyártó azonos abroncsait szereljük fel. Ezenkívül nem árt, ha néhány tesztet is megnézünk vásárlás előtt.
kerék autó
Nem árt, ha néhány tesztet is megnézünk vásárlás előtt Fotó: Kallus György

 

 Véradás több kerületben is

A véradással beteg embertársaikon segítőket ma három helyszínen várják a fővárosban:

  • SOTE EOK Semmelweis Egyetem – Elméleti Orvostudományi Központ (IX., Tűzoltó u.37–47.) : 10.00–18.00-ig,
  • OVSZ Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ (XI., Karolina út 19–21.) 7.00–19.00-ig,
  • és a Sugár Üzletközpont (XIV., Örs vezér tere 24.) 12.00–18.00-ig.
véradás életmentés segítségnyújtás
Fotó: Heves Megyei Hírlap

Indul az óriásfa-ültetés az v. kerületben

A napokban három extra nagyméretű, 20-30 éves, várostűrő, széles koronájú, terebélyes óriásfát telepítenek a Deák tér szomszédságában lévő Szomory Dezső térre. A fák ültetése mellett a hozzájuk kapcsolódó, megfelelő életkörülményeiket biztosító faültetési és öntözőrendszer kiépítését is elvégzik. Ezenkívül az itt álló Danaidák kútjának szökőkutas medencéjét is felújítják a Belvárosi Önkormányzat beruházásának keretében.

 

Megkezdődött a keresztféléves ügyintézés

A felsőoktatásban elindult a keresztféléves jelentkezők által rögzített adatok és a feltöltött dokumentumok feldolgozása. Az e-felvételi rendszerében hamarosan kezdetét veszi a felvételi ügyintézés. A felvételi eljárás menetrendje szerint legkésőbb december 14-től válnak elérhetővé az ügyintézési funkciók az e-felvételiben. Ekkor lesz lehetőség az adatmódosításra, a jelentkezési sorrendjük egyszeri módosítására, dokumentumpótlásra, illetve ha szükséges, hiánypótlásra. Részletek a Felvi.hun, ahol a ponthatárokat várhatóan január 24-én hirdetik ki.

 

Élelmiszert a rászorulóknak

Mától ismét megnyílt a Szófia utca 7.-ben a Szolidaritási Központ, ahol hétfőn, kedden és csütörtökön osztanak élelmiszercsomagot a terézvárosi rászorulóknak. Segítségre az az egyedül élő jogosult, akinek a 150 ezer forintot nem haladhatja meg az egy főre jutó jövedelme, ez a családban élőknél 120 ezer forint/fő.

 

Adventi ablaknyitogató Soroksáron

Az első ablak mai kinyitásával kezdetét veszi az adventi ablaknyitogató az Ófaluban, ahol csodás ablakok, kapuk, apró kedvesség, forró tea várja a látogatókat 24 napon keresztül. Az esemény részleteiről a szervező Soroksári Baráti Kör közösségi oldalán lehet olvasni.

advent
24 napon keresztül látogatható a program Fotó: Vajda János

 

AIDS elleni világnap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította december 1-jét az AIDS elleni világnappá. Ezzel lehetőséget kívánt teremteni az AIDS-szel (szerzett immunhiányos tünetegyüttes), illetve a betegséget okozó HIV-fertőzéssel összefüggő megbetegedések elleni közös fellépésre és a betegséggel élők támogatására, az elhunytakról való megemlékezésre. Az AIDS-betegség egyik leghíresebb áldozata a Queen együttes énekese, Freddie Mercury volt. 

 

116 éve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum

1906. december 1-jén avatták fel az épület Ferenc József magyar király részvétele mellett, ám a múzeumot december 5-én nyitották meg a nagyközönség előtt. Az újonnan átadott intézményben az addig különböző gyűjteményekben őrzött képzőművészeti alkotások kaptak helyet és egységes bemutatási lehetőséget.

 

97 éve indult a Magyar Rádió rendszeres adása

A meteorológiai tél első napján 1925 avatták fel az első magyar rádióstúdiót a Rákóczi úton, és indult meg a közszolgálati rádió rendszeres adása az 546 méteres középhullámon. Ez a nap lett a magyar rádiózás napja. 

 

87 éves Woody Allen

A ma napon, december 1-jén született az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai filmrendező, színész és író. Woody Allen legismertebb filmjei a Fogd a pénzt, és fuss!, a Játszd újra Sam, az Annie Hall és a Hannah és nővérei.

Woody Allen színész rendező
Ma lett 87 éves Woody Allen Fotó: Ander Gillenea

 





 





Ezeket olvastad már?
 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás