RETRO RÁDIÓ

Fehér karácsonyunk lesz idén? Németh Lajos elárulta, mire számítsunk







Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.09.

A friss hóban ropogó lépteink hangja és a fehérbe borított táj látványa igazán meghozza a karácsonyi hangulatot. Hazánkban már évek óta nem volt fehér karácsony, ezért arra kerestük a választ, hogy idén marad-e hó az ünnepek alatt is.

 

Karácsony előtt várható havazás

Németh Lajos meteorológus elmondta lapunknak, hogy december 10 és 12 között az ország nyugati, északnyugati vidékein, majd az Északi-hegyvidék térségében, a Pilisben, a Börzsönyben, a Mátrában,

síkvidéken pedig a nyugati országrészben, Zala megyében, Vas megyében, Győr-Sopron megye nyugati vidékein és Veszprém megyében nagy az esélye, hogy 5 centimétert meghaladó hótakaró alakuljon ki. 

„A legkisebb esély a hó kialakulására a keleti és délkeleti országrészen, tehát az Alföldön és a Tiszántúlon van” – emelte ki a meteorológus, hozzátéve, hogy csapadék ezen a területen is várható. 

„A fehér karácsony olyan ritka, mint a fehér holló”

Németh Lajos meteorológus

Németh Lajos szerint karácsony előtt nemcsak a hegyekben, hanem síkvidéken is lehet összefüggő hótakaró, azonban ez nagy valószínűséggel elolvad az ünnepi időszakra, ezért nem valószínű, hogy 2022-ben fehér karácsonyunk lesz.

„Az elmúlt 120 év során is kevesebb volt az olyan karácsonyok száma Magyarországon, amikor a karácsony valamelyik ünnepén – tehát a 24-től 26-ig terjedő időszakban – hó borította valahol a tájat. Ez minden harmadik-negyedik karácsonyra volt jellemző, csak az emberek tudatában, a karácsonyi képeslapoknak is köszönhetően a havas táj idilli képe maradt meg. Valójában körülbelül minden negyedik évben volt fehér a karácsony. Az elmúlt 30 esztendőben pedig a fehér karácsony olyan ritka, mint a fehér holló” – magyarázta a meteorológus. 

Magyarországon egyre ritkább a hóesés karácsonykor  Fotó: Sándor Bánkuti

A globális felmelegedés az oka

„A globális felmelegedés következménye, hogy a négy évszakos időjárás, ami az elmúlt évszázadokban volt Magyarországon, az elmúlt néhány évtizedben közel sem jellemző. Amennyiben most fogadnom kellene rá, hogy az idei karácsony fehér lesz-e, akkor azt mondanám, hogy a hegyekben talán igen, de az ország jelentős részén ismételten nem.”

 





 





Ezeket olvastad már?
Ma is könnyen elázhatunk, de van rosszabb hírünk is

Ma is könnyen elázhatunk, de van rosszabb hírünk is

Lehúzza a redőnyt az Oscar-díjas filmeket gyártó hollywoodi filmstúdió

Lehúzza a redőnyt az Oscar-díjas filmeket gyártó hollywoodi filmstúdió

Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás