Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha így fújod a tojást, garantáltan egyben marad! Itt a trükk!

default user icon
MME
Húsvétkor nemcsak a menüből kihagyhatatlan a tojás, a dekorálásában is nélkülözhetetlen. Ehhez adunk most tippeket – legyen szó a főtt tojás festéséről vagy a kifújt tojás díszítéséről.

A tojásfestés, a tojás dekorálása szuper közös családi program tud lenni. Sokszor csak az üres héjra van szükség, amihez el kell távolítani a tojás belsejét. Ez első pillanatban macerásnak tűnhet, hiszen a héjnak sértetlennek kell maradnia. Ne félj ettől a feladattól, az alábbi technikával biztosan sikerülni fog!

Amire szükséged lesz:

  • friss, megmosott és szárazra törölt tojások
  • tojástartó doboz
  • biztosítótű
  • fogpiszkáló
  • szívószál
  • tál (vagy mérőkancsó)

Így csináld:

  1. A megmosott tojásokat tedd a tojástartóba. Óvatosan koppants a tetejére a biztosítótűvel, majd nyomj egy lyukat a tojás csúcsára, lehetőleg középen. Miután megvan a lyuk, óvatosan szélesítsd ki a tű mozgatásával.
  2. Vedd ki a tűt, és tedd bele a fogpiszkálót! Nagyon óvatosan keverd meg a tojást, hogy könnyebben ki tudd fújni a tartalmát.
  3. Fordítsd meg a tojást és a másik felén is készítsd a tűvel egy lyukat. Próbálj meg egy picivel nagyobb lyukat fúrni, de vigyázz, nehogy megrepedjen a héj! Újra keverd meg a fogpiszkálóval a tojást.
  4. Tartsd a tojást egy mérőkancsó (vagy tál) fölé úgy, hogy a nagyobb lyuk nézzen lefelé! Egy szívószál segítségével fújj bele a tojásba: először a fehérje jön ki, majd a sárgája. Ez akár egy percig is eltarthat, legyél türelmes! 
  5. Az üres héjat a csap alatt öblítsd át meleg vízzel. Ezután fújd ki belőle a maradék vizet és tojást, rázd meg picit, végül óvatosan töröld szárazra. 
  6. Nem maradt más hátra, mint a díszítés: festékkel, matricákkal, filccel, csillámmal vagy bármi mással készülhet a csodálatos húsvéti motívum!

 

Tojásfestés másként

Ha a régi, bevált módszerek helyett kipróbálnál új tojásfestési technikákat, a lakaskultura.hu ötleteiből választhatsz.

1. Márványos 

Ezzel a technikával akvarelles hatású lesz a tojás. Márványozó festékből tegyél pár cseppet egy kis vödörbe, majd hurkapálcikával formálj tetszőleges mintákat a festékbe. Ezután a hurkapálcikát szúrd bele a tojásba, és így mártsd bele a festékbe! Amikor mindenhol megfogta a festék, húzd ki, majd hagyd megszáradni!

2. Metálos hatás

Kopott metálos hatású tojásokat arany vagy ezüst metálfóliával készíthetsz. A megszokott módon fesd be a tojásokat, de még száradás előtt gumikesztyűs kézben hengergesd meg őket. Száradás után nyomkodd a tojásra a fóliát, így egy vékony ezüst- vagy aranyréteg foltokban rá fog tapadni. Utolsó lépésként kend át dekupázsragasztóval is.

3. Csillogó, fényes felület

A tojásfestésre használhatsz üvegfestéket is: színezd meg a tojást a szokásos módon, majd ha megszáradt, festékes cérnával húzz rá mindenféle mintát.

Ajánljuk még:

 


 

 


 


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss