Létrehozva: 2022.12.04.

Készíts házi zsírt a főzéshez, rengeteget spórolhatsz

Sokan zsírral főznek, mások a kelt tésztákba használják vaj helyett, de egyre drágábban lehet ezt is kapni. A házi zsír készítése olcsó, különösebben nem is bonyolult, ráadásul rengeteg finom tepertőhöz is juthatsz.

Zsírral főzni része a hagyományos magyar konyhának, de csak az elmúlt években kezdett újra divatba jönni, amikor megdrágult az olaj, a vaj. A házi zsír készítése a legolcsóbb, ha ezt a zsiradékot szeretnéd használni a konyhában, de azt fontos tudni, hogy csak keveset érdemes használni belőle, hiszen sokkal magasabb a koleszterintartalma, mint például az olajnak. Cserébe viszont isteni finom az íze, van, aki eleve ezt használja olaj helyett, de a tészták is sokkal omlósabbak lesznek tőle. Azonban sokan hiába próbálnak spórolásképpen sertés- vagy kacsazsírt használni, ezeknek is egyre magasabb az ára. Így érdemes visszanyúlni a hagyományokhoz, hiszen a házi zsír készítése nagyanyáinknál még rendszeres rutin volt a konyhában. A zsírszalonnából készített házi zsír ugyan olcsó, de nem mindegy, hogyan fogsz neki a kiolvasztásnak, hiszen könnyen kudarc lehet a vége.

A házi zsír készítése nem bonyolult, de néhány dologra oda kell figyelni.
Az ízek miatt is megéri a házi zsír készítése. Fotó: ElenVik / Shutterstock

Jóféle zsírszalonna kell

Minden hentesüzletben kapható zsírszalonna, de sokszor a nagyobb bevásárlóközpontokban is találkozhatsz vele. Általában elmondható, hogy tíz kiló szalonnából lesz 5-6 kg-nyi zsír, így ki tudod számolni, mennyire van szükséged. Itt is fontos a friss, minőségi alapanyag, megbízható hentesnél vásárolj. Sokan a házi vágásból származó szalonnára esküsznek, mert nem mindegy, milyen eledelt kapott a disznó.

Igényel némi előkészítést

Ha bőrös zsírszalonnát kaptál, el kell távolítanod róla a bőrt, ezt később felhasználhatod kocsonyába. Nem mindegy, mekkorára darabolod a sütés előtt a szalonnát: minél kisebbek a kockák, annál több zsírt nyerhetsz, de így nagyon apró tepertőd lesz a sütés végére – tehát ha a nagyobb, darabos tepertőt szeretitek, akkor érdemes aszerint feldolgozni a szalonnát.

Cutting,The,Pork,Fat,For,The,Greaves
Nem mindegy, mekkora darabokra vágod. Fotó: Tomislav Zvonaric / Shutterstock

Kell vagy nem kell alá víz?

Mindenkinek van egy jól bevált receptje, van, aki egy kevés vízzel indítja a sütést, hogy ne ragadjon le a zsírszalonna a sütés elején, mások semmit nem tesznek alá – de nem egyszerre teszik a több kiló zsírszalonnát a forró lábasba, hanem mindig egy kis adagot, és megvárják, míg a többi olvadni kezd. Bármelyik módszert is választod, a lényeg, hogy egy kicsit sem kaphatja oda a fazék a szalonnát, hiszen ettől rossz íze lesz a zsírnak.

Tejjel vagy anélkül?

Ha csak a házi zsír készítése a célod, és nem fontos, hogy milyen lesz a tepertő színe, állaga, akkor nem kell tej a zsírszalonna sütéséhez. De ha mutatós, száraz és pergős tepertőt szeretnél, akkor érdemes a zsírhoz tejet adni, hiszen ettől lesz szép színe és finom íze a tepertőnek. A tejet akkor kell beleönteni, ha már leszedted sütés közben a zsír javát; tehát semmiképpen nem az elején, hiszen a tej miatt könnyebben avasodik a zsír.

Frying,The,Pork,Greaves
Nagyobb mennyiséget érdemes odakint, bográcsban készíteni. Fotó: Tomislav Zvonaric / Shutterstock

Házi zsír recept

Hozzávalók:

  • 1 kg zsírszalonna
  • 1 dl víz
  • 1 dl tej (a tepertőhöz)

Elkészítés:

  • Tedd egy nagy fazékba a darabokra vágott zsírszalonnát, öntsd alá a vizet, és kis lángon kezdd el sütni. Egész idő alatt, folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen.
  • Ha már a kisült zsír nem habzik, menet közben kezdd el leszedni a zsírt, és tedd abba az edénybe, amiben tárolni szeretnéd. Fogj egy merőkanalat, és egy szűrőn átszűrve csorgasd az edénybe. Mindig csak annyi zsírt merj ki a sülő zsírszalonnáról, hogy a fazékban lévő tepertőt még ellepje a maradék.
  • Ha már úgy látod, nagyjából a végéhez értél, nyomj egy tepertőt az edény oldalához. Ha sistereg, akkor még érdemes tovább sütni. A sütés akkor van kész, ha a zsír teljesen átlátszó, a tepertő pedig aranybarna színű. 
  • Az edényeket, amikbe a zsírt merted, akkor fedd le, ha már teljesen megszilárdult a zsír. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Édesapját mentené Galambos Lajos lánya az új szerelmével?

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó