Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez tényleg működik! Így termessz te is gombát otthon

Gombát nemcsak szedni jó, hanem a termesztése is izgalmas kihívást és látványt nyújt számunkra, ráadásul friss, adalékanyag nélküli, egészséges ételt is varázsolhatunk az asztalunkra – hívja fel a figyelmet az otthoni gombatermesztés előnyeire Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Számtalan méretű és típusú gombát termeszthetünk otthon, köszönhetően az alábbi zseniális megoldásoknak. Igaz, sokan úgy gondolják, hogy a gombatermesztés nehéz meló, ám gyorsan el kell oszlatni ezt a tévhitet. Persze akadhatnak nehézségek, de közel sem annyira körülményes, mint azt hinnénk. Ti is könnyedén nekiláthattok, már csak azért is, mert néhány nagyon különleges és szép gombafaj könnyebben termeszthető otthon, mint a legegyszerűbb és a boltokban tömegével kapható csiperkegombák.

Keressünk sötét helyet

Sajnos nem minden gombafaj alkalmas az otthoni termesztésre, az őzlábgombáért például továbbra is az erdőszélekre kell járnunk. A vállalkozó kedvűek viszont könnyedén elsajátíthatják a csiperke- vagy a laskagomba otthoni termesztését, amihez nem kell más, mint egy fényszegény hely, néhány termőblokk és a gombák igényeinek biztosítása. Lássuk, hogy megy ez a gyakorlatban!

Megússzuk az ellenőrt

A gazdaboltban, kertészetben, piacon megvásárolt termőzsákban vagy ládában a gombáknak ideális tápközeg rejtőzik. A tápközeget különféle gombákkal oltják be, ennek megfelelően az egyik termődobozban például laskagomba, míg a másikban csiperkegomba teremhet. Ezáltal a leszedett gombákat sem szükséges gombaszakellenőrrel bevizsgáltatni.

Morzsoljuk a komposztra

Az igen népszerű csiperkegomba termesztése egyszerűbb feladat. A termődobozban található takaróföldet egyenletesen, 2-3 cm vastagon morzsoljuk a komposztra, ezzel beindítva a kultúrát. Háztartási permetezővel vagy finom lyukú öntözőkannával nedvesítsük be a takaróföldet, hogy a laza szerkezete ne tömörödjön össze.

Takarjuk be fóliával

A fóliát sátoralakban hajtsuk össze, és tartsuk a dobozt szobahőmérsékleten, körülbelül 17-22 fokon. Ez idő alatt nem szükséges öntözni, hiszen a takaróföld és a fólia közt megfelelően magas marad a páratartalom. Körülbelül 12-25 nap alatt szürkésfehér gombafonal szövi át a takaróföldet.

Permetszerűen öntözzük

Amikor a gombakezdemények elérték a borsónyi méretet, a fóliát nyissuk szét és hajtsuk vissza. A dobozt ekkor kell először öntözni egy finom lyukú öntözőkannával, hogy a kis gombák tovább tudjanak növekedni. A kultúrának ekkor alacsonyabb hőmérsékletre, 14-20 fokra van szüksége. Erre a legalkalmasabb egy sötét, nyirkos helyiség, mint például pince, vízóraakna, kamra.

Hulladékból értéket

Legközelebb akkor kell öntözni, amikor a kis gombák elérték a diónyi méretet. Arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki, és csak annyi vizet kapjon, hogy a takaróföldet átnedvesítsük, de ne áztassuk szét. Bő egy hónap múlva betakarítható az első terméshullám, melyet jellemzően még két-három szüret követhet a következő hetekben. A letermett gombakomposztot ne dobjuk a szemétbe, mert az tápanyagokban gazdag kerti trágya.

Csavarjuk ki a földből

A gombákat óvatosan, csavaró mozdulattal a gombatönkkel együtt emeljük ki a takaróföldből, hogy a fiatal gombákban ne tegyünk kárt. Akkor a legízletesebb, amikor a kalapja még nem nyílt ki.

Áztassuk be a szalmát

A laskagomba termesztési technológiája jelentősen eltér a csiperkéétől. Ennek oka, hogy hazánkban szalmából álló termőzsákokon termesztik, melynek perforált levegőnyílásain keresztül bújnak ki a csokros termőtestek. Első lépésként öntsük ki a zsákból a szalmapogácsát egy minimum 40 literes vödörbe, majd locsoljunk rá 4 liter langyos, körülbelül 35 fokos vizet. A szalmapogácsák térfogata a víz hatására körülbelül négyszeresére duzzad.

Szórjuk szét a gombacsírát

Ezután morzsoljuk szét a gombafonállal átszőtt magvakat is, majd szórjuk rá a feláztatott szalma felszínére. A csírás szalmát alaposan keverjük össze, majd töltsük bele a termesztőzsákba. Végül a zacskó tetejét szorosan kössük el, majd helyezzük a lakás sötétebb, körülbelül 18-23 fokos részére.

Fény a növekedéshez

Körülbelül három-négy hét elteltével, mikor azt látjuk, hogy a gombafonál átszövi a zsákot, a termőblokkot helyezzük olyan helyiségbe, ahol napi nyolc-tíz órás megvilágítást kap. Ez lehet természetes vagy mesterséges, újságolvasáshoz elegendő fény is. Ez idő tájt jelennek meg a gombostűfejű gombakezdemények.

Mérjük a páratartalmat

A termőtestek megjelenését követően a termőblokkot helyezzük két-három fokkal hidegebb, 16-21 fokos helyiségbe. Fontos, hogy cserélődjön a levegő, de ne legyen huzatos, mert így könnyedén leszáradnak a termőtestek. A laskagomba ideális fejlődéséhez 60-80 százalékos páratartalomra van szükség. A termőblokkot öntözni vagy áztatni nem szabad, mert az növeli a fertőzés veszélyét.

Védekezés a szúnyogok ellen

A legízletesebb, amikor a gomba kalapjának vége kissé aláhajlik. Ekkor csokrostól, óvatosan csavarjuk le a blokkról, vigyázva arra, hogy ne szakadjon ki túl sok szalma a tönkkel együtt. Ne hagyjunk túlérett gombákat, illetve gombamaradékot, gombatönköt a szalmán, mert az a gombabetegségek melegágya. Ezenkívül megjelenhet a gombaszúnyog is, ami ellen nagyobb üzletekben kapható sárga színű ragadós légypapírral védekezhetünk.

Megéri az árát!

A laskagomba két-három hullámban szedhető, az első két hullám alatt leterem az összmennyiség 85 százaléka. A hullámok kettő-öt hetente követik egymást a termesztőhelyiség adottságaitól, időjárástól, évszaktól függően. Az összhozam a komposzt súlyának 30 százalékát is kiteheti.

Napokig friss marad

A betakarított nyers gomba hűtőben öt napig tartható el. Mivel gyorsan teleszívják magukat vízzel, és ezáltal elveszítik az aromájukat, ezért lehetőleg csak egy konyhai törlőkendővel tisztítsuk őket. A gomba tönkjének csak a végét távolítsuk el, a gomba kalapjának héja fontos tápanyagokat tartalmaz.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss