Nem a Mount Everest a legveszélyesebb hegy a világon

halálozás lista Mount Everest haláleset Kancsendzönga Csomolungma K2
A Mount Everest a legmagasabb hegy a világon, de nem a legveszélyesebb. A halálos áldozatok számának tekintetében a lista első három helyzettjében sincs benne.

Suhajda Szilárd tragédiája miatt a Mount Everest került a magyar emberek érdeklődésének középpontjába. Kevesen tudják azonban, hogy nem a Csomolungma az a hely, amelyik a legtöbb hegymászót elragadja.

Az 1990-től 2021-ig vizsgált adatok szerint a halálozási rátát a 8091 méter magas Annapurna vezeti. 244 expedícióból 72 haláleset történt, ez 30 százalékos arány, tehát 10 hegymászóból 3 meghal a hegyen. A második legveszélyesebb a 8586 méteres Kancsendzönga. Itt vesztette életét Erőss Zsolt és Kiss Péter. 175 expedíció 29,1 százaléka végződött tragédiával. Harmadik a listán a K2, 8611 méteres csúcsára a viszgált időszakban 367 expedíció indult, ennek 22,9 százaléka vezetett halálozáshoz - írja a Ripost.

A Mount Everest "csak" a hatodik helyen végzett, a halálozási arány itt 14.1 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.