Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mais bitte! Így lesz tökéletes a főtt kukorica

default user icon
MME
A zsenge csöveken sorakozó roppanós, tejes kukoricaszemek rövid idő alatt megpuhulnak a fazékban vagy az izzó parázs fölött. Ha ennyit sem bírsz várni, próbáld ki a mikrós trükköt!

Fontos, hogy a főtt kukorica elkészítéséhez csemegekukoricát vásárolj. A takarmánykukorica frissen leszedett zsenge csöveit is meg lehet főzni, de ez több keményítőt tartalmaz, mint a magasabb cukortartalommal rendelkező csemege fajta, ezért lényegesen hosszabb idő alatt puhul meg, és az íze sem olyan finom.

Kukorica Vásárlási tanácsok

Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válassz, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól. Semmiképp se vedd meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk!

Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudod mélyeszteni a körmödet a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki.

Otthon a friss csemegekukoricát a hűtőben se tárold 2 napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből.

Tisztítás és darabolás

Távolítsd el a csuhét – a legfelső réteget dobd ki, a többi levelet tedd félre. Ezután szabadulj meg a bajuszszálaktól, majd egy éles késsel válaszd le a kukoricacsövek csúcsos végéről azt a részt, ahol nincsenek szemek, vagy nagyon aprók. Tetszés szerint a torzsa aljáról is levághatsz 1,5-2 centit.

A túl hosszú kukoricacsöveket feldarabolhatod. Éles kést használj, és lehetőleg ne sértsd meg a szemeket. Elég, ha a kés pengéjével csak körbejelölöd a vágás helyét, majd kézzel kettétöröd a csövet. Végül a csöveket és a félretett leveleket is mosd meg folyó víz alatt.

Kukorica Főzési fortélyok

  • A főtt kukorica elkészítéséhez béleld ki egy kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezd el rajtuk a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takard be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre önts lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forrald fel közepes tűzön. Forrás után kapcsold lejjebb a tűzhelyt, fedd le az edényt és gyöngyöző vízben főzd tovább a kukoricát még néhány percig, amíg megpuhulnak a szemek. Fajtától is függhet a főzés ideje.
  • Sót nem kell a vízbe tenni, mert kemények lesznek tőle a szemek. Takarmánykukorica esetén kevés cukrot érdemes a főzővízhez adni.
  • A csemegekukorica a zsengeségétől függően 10-35 perc alatt megpuhul. 8-10 perc főzés után szedj le a csövek végéről néhány nagyobb szemet, és kóstold meg. A takarmánykukorica főzési ideje akár egy óra is lehet. Kóstolással vagy villa beleszúrásával ellenőrizd az állapotát.
  • A kellően megfőtt kukorica azonnal megkóstolható. A későbbi fogyasztásra szánt csöveket a főzővízben hagyhatod, a teljesen kihűlteket pedig folpackba csomagolva a hűtőben tárolhatod 1-2 napig.
  • A főtt kukorica nagyszemű sóval forrón meghintve fenséges csemege önmagában, pestóval vagy különféle fűszervajakkal feltuningolva. Továbbá kiváló alapanyag leveshez, salátához, salsához és tócsnihoz.

Főtt kukorica Gyorsító trükkök mikróval

Az alábbi turbó módszerek csak kis mennyiséghez alkalmazhatók, de nem elvetendők, ha rád tör az azonnali ehetnék. A pontos elkészítési idő a készüléktől függhet.

  • Az egyszerűbb módszer szerint a bontatlan csuhéjú 1-2 db csövet tányéron tedd be a mikróba, és hagyd, hogy maximális teljesítményen – 850 watton 3 percig – párolódjon a saját levében. A mikróban főtt kukoricát mindenképpen kesztyűben vedd ki, mert nagyon forró, és rácsra téve hagyd hűlni, mielőtt kibontod!
  • A másik módszerhez a megtisztított, esetleg feldarabolt kukoricát helyezd fedeles üvegtálba néhány levéllel együtt. Önts alá vizet, majd a lefedett jénaiban mikrózd 7-10 percig.

Tény, hogy a főtt kukorica ezzel a főzési módszerrel nem annyira finom, mint amikor vízben főzöd, de előnye, hogy nem kell bekapcsolni hozzá a kánikulában pluszforróságot árasztó tűzhelyt, továbbá a munkahelyi mikróban is elkészítheted.

A kukoricát főzve és grillezve is elkészítheted

  • A héjból kibontott csöveket könnyebb forgatni a forró rostélyon, ha rácsba zárod őket vagy a csutkájuknál meghagysz némi zöldet.
  • Grillezéskor a kukoricát tetszésed szerint fűszerolajokkal és -vajakkal kenegetheted, húsos vagy zöldséges nyársakra tűzheted, baconbe tekerheted, valamint alufóliába csomagolhatod.
  • A héjában grillezendő kukoricát a rostélyra helyezés előtt célszerű rövid időre vízbe áztatni, hogy a levelek megszívják magukat és ne égjenek szénné. Süsd a csöveket parázs fölött gyakran forgatva 20-25 percig, majd vedd le a grillről. Óvatosan vágd le a végüket és szabadítsd ki őket a csuhéból, végül tedd vissza a kukoricákat negyedórácskára a füstös aroma kedvéért, és hogy szép színt kapjanak.

A grillezett kukorica pompás köret steakhez, jól illik vegetáriánus grilltálakra és mexikói saláták alapja. Bolondítsd meg szószokkal, zöld- és egzotikus fűszerekkel! Az egyben sütött csöveket reszelt sajttal is megszórhatod. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss