"Egyáltalán nem féltettem őt" - Klein Dávid megszólalt Suhajda Szilárdról

Forrás: MTI/Mónus Márton -
Mount Everest hegymászás Klein Dávid Suhajda Szilárd
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést. Kleind Dávid elmondta, felelőtlenség lenne bármit állítani arról, mi történhetett a hegymászóval.

Suhajda Szilárdot nem féltette barátja, Klein Dávid, amikor utoljára beszélgettek. A magashegyi mászó elmondta, felelőtlenség lenne bármit állítani arról, mi is történhetett a hegyen.

"Mivel sokféle információról hallottam, nem tudom pontosan Szilárd halálának körülményeit. Egy biztos: olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála. Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot. Nem tudni, utolsó éjszakai pihenése során képes volt-e megfelelően 'elkucorogni'. Az oxigénpalack nélküli magashegyi vállalkozás életveszélyes. Hogy mi történt, erről ellentmondó híreim vannak, tehát felelőtlenség lenne bármit állítanom" - mondta Dávid, aki szerint nem kizárt, hogy abban az állapotban Szilárd rossz döntést hozott. Haladás közben a biztosítójával bizonyos pontokon a hegybe rögzített kötélen váltania kell a hegymászónak.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók 2020. február 12-én. MTI/Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

"Előfordulhatott, hogy ezt a biztosítását rosszul helyezte be az új, állandóra rögzített kötélszakaszba, és emiatt kicsúszott vagy ödémás állapotában elnézte, elvétette a kapcsolódás-csere műveletét. Szemtanúktól értesültünk arról, olvashattuk is, hogy látták őt, amint a hegyi mászókötéltől lejjebb tűnt fel az alakja, és igencsak kimerültnek tűnt. Hogy ezt követően zuhant vagy csúszott le a 2. számú állomás felé, erről nem kaptam pontos információt. Valamennyi körülményt és információt összevetve, átgondolva, idehaza én a lecsúszásra következtetnék" - mondta a Ripostnak Klein, aki 2012-ben ismerkedett meg Szilárddal.

"Az első expedíciónk egy sikertelen, a K-2-re vezető utunk volt, de azóta is hallottam Szilárd sikeres mászásairól, így állíthatom, hogy egy bátor, felkészült hegymászót veszítettünk el. Bizonyos, hogy a holttestét előbb vagy utóbb megtalálják a mentő- és kutató csapatok" - árulta el Klein Dávid, aki tudott Szilárd tervéről. "Az ilyesmi nem egy röpke ötlet terméke, az ő esetében is legalább egy-másfél éves előkészületről lehetett szó, és egyáltalán nem féltettem őt, amikor utoljára beszélgettünk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.