Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Több tízmilliót fizetnek ezért a receptért: emiatt olyan különleges

default user icon
MME
Hamarosan egy igazi kuriózum kerül kalapács alá Caroline Crisford fanatikus szakácskönyvgyűjtőnek köszönhetően, akinek most teljes gyűjteményét aukcióra bocsájtják. A kollekció többek között azért érdekes, mert köztük van az első angolul írt curry receptet tartalmazó főzős kötet is.

Az 1747-ben íródott szakácskönyv pontosan leírja, hogy az ételhez elengedhetetlen egy nyúlnak vagy baromfinak a húsa, továbbá szükség van hagymára, pirított koriandermagokra, borsra, és rizsre is, de a fokhagymát, a gyömbért, illetve a chilit nyugodtan eltehetjük.

A patinás receptre a Hannah Glasse által írt The Art of Cookery Made Plain and Easy című szakácskönyvben bukkantak rá, amit akkor egy Londonban található kínai boltban vásároltak 275 évvel ezelőtt. A könyvet egyébként a Csatorna-szigetek kormányzójának utolsó örököse, John Le Mesurier, egykori katona birtokolta egy darabig, majd Caroline Crisfordhoz került 40 évvel ezelőtt. 

A curry receptjén túl egyébként számos más étel korhű változata is megtalálható a könyvben, ráadásul egy orvos figyelmeztetésébe is belefuthatunk, aki a kávé és a tea veszélyeire hívja fel a figyelmünket. Crisford komplett gyűjteményére 80 ezer fonttól, magyar pénzre átszámolva 37,5 millió forinttól indul a licit.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss