Létrehozva: 2022.06.30.

160 ingyenes koncert lesz Budapesten

A Zenélő Budapest fellépői a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Operaház, a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei közül kerülnek ki

"2015 óta szervezzük meg a Zenélő Budapestet. A cél a kezdetektől a főváros legszebb pontjaira, építészeti remekműveihez invitálni az embereket. Az idei eseményre a báb- és néptáncművészet bevonásával újragondoltuk Bartók Béla A fából faragott királyfi című balettjét, és hat helyszínen mutatjuk be" - mondta a programsorozat szerdai sajtótájékoztatóján Götz Nándor, a Zenélő Budapest művészeti vezetője, a Bartók-mű új hangszerelésének, kamarazenei adaptációjának készítője.
Az egyes helyszíneken a műsor illeszkedik az adott épületek karakteréhez; elhangzanak részeletek a magyar romantika operáiból, lesznek vonósnégyesek, szaxofon- és harangjáték-együttesek, huszárruhás rézfúvósok is.
Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője kiemelte: a Zenélő Budapest üzenete, hogy ebben a városban lenni, azt felfedezni jó, emellett a program helyszínei számos csodát kínálnak. "Olyan helyszíneken fog szólni a zene, mint például a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Várkert Bazár, a Magyar Zene Háza vagy a Hegyvidéki Kulturális Szalon. Lesznek nagy- és minikoncertek, szólni fog a muzsika felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak. A Zenélő Budapest programjai térben és időben egymást erősítve mutatnak be különleges kulturális produkciókat".
A hegedű-klarinét-zongora változatban hallható A fából faragott királyfit Juhász Zsolt (Duna Művészegyüttes) és Lénárt András bábművész koreográfiájával a Millenáris G épületében három alkalommal, a Várkert Bazárban, a Nádasdy Kastélyban, valamint a Lóvasút Rendezvényközpontban egyszer-egyszer adják elő. A Várkert Bazár Öntőház udvarán július 3-án délelőtt a tánc- és bábjáték egy kibővített előadása látható, amelyen vendégművészként Zsikó Zsuzsanna népdalénekes és Szokolay Dongó Balázs népzenész működik közre.
Götz Nándor elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban Erkeltől Lisztig a magyar romantika művei csendülnek fel szombat délelőttönként, a Margitszigeti Zenélő Kútnál szombaton és vasárnap délutánonként női kórus ad elő klasszikus műveket Mozarttól Rossiniig, a Szépművészeti Múzeumban vasárnap délelőttönként Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művéből szaxofonkvartett játszik.
A Götz Nándor által tervezett interaktív közösségi hangszerek ki is próbálhatók pénteken, szombaton és vasárnaponként a Millenáris Széllkapu Parkban, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban a Zenélő Budapest muzsikusainak közreműködésével.
Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Várkert Bazárhoz idén csatlakoznak a Budai Palotanegyed megújult történelmi helyszínei, így például a Csikós udvar. A Várkert Bazár Öntőház udvarán nagykoncertek lesznek (fellép a Malek Andi Soulistic is), a Szárazárok színpadon fiatal könnyűzenei tehetségek lépnek fel, a Heatlie, a Koalabell és a Pardon Me!. "Örülünk, hogy azokat a tereket, amelyeket Hauszmann Alajos, a palota századfordulós építésze álmodott meg, most közösen zenével ás programokkal tölthetjük meg" - hangsúlyozta.
Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője arról szólt, hogy helyszínükön csütörtök esténként műfajok kavalkádja hallható, lesz mások mellett tangó és szving is. A Szalonban és az előtte lévő téren népszerű családi programnak ígérkezik a hangszersimogató is.
Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris Park projektigazgatója elmondta, hogy a felújított Fogadó épületben lesz látható A fából faragott királyfi július 2-án, 9-én és 21-én, a Széllkapu parkban pedig minden vasárnap közösségi hangszerek kiállítása és interaktív térzene lesz gyerekeknek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!