Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne dobd ki a maradékot - spórolj! 8 szuper tipp az újrahasznosításra

default user icon
MME
Számos olyan kidobásra ítélt konyhai alapanyag van, amit még felhasználhatnál - nem keveset spórolva ezzel!

Nem is kell olyan sokat visszamennünk az időben, és láthatjuk, hogy az emberek nem dobtak ki ennyi mindent, egyetlen használat után a kukába. Használjuk nagymamáink és nagypapáink örökségét, és tanuljunk meg spórolni - ráadásul így a környezetért is tettünk valamit!

SZÁRAZ KENYÉR

Kenyeret nem szabad kidobni! Sokféleképpen hasznosítható: lereszelhetjük és kész a házi morzsa! Beáztatva pedig fasírt vagy hústöltelék alapja.

MEGMARADT FŰSZERNÖVÉNYEK

Ha a főzés során megmarad némi fűszer, ne dobjuk ki, inkább áztassuk néhány napig olívaolajba, így tökéletes ízesített olajunk lesz, amibe pácolhatunk.  

PEZSGŐ

A hétvégi buliból még maradt egy kis pezsgő, de már nem gyöngyözik úgy, mint közvetlenül felbontás után? Dobjunk bele pár szem málnát és mentalevelet, így az ital újra „magához tér” majd!

BOR

Ha vendégség után csak egy kis bor marad az üveg alján, töltsük jégkockatartóba és fagyasszuk le! Ha egy finom mártást készítünk, csak dobjunk bele néhány "kocka" bort!

BANÁN

A puha, részben fekete héjú banánt nem mindenki szereti. Ha ilyen példányok árválkodnak a gyümölcstartó kosárban, húzzuk le a héjukat, pürésítsük a gyümölcsöket, aztán keverjük a masszát, sütés előtt a palacsintatésztába. Töltetlenül, csokoládéöntettel a legfinomabb!

RIZS

Ha túl sokat főztél belőle, akkor is van megoldás a maradék felhasználására: gazdagítsd a zöldséglevest vagy a salátát a kissé kiszáradt szemekkel, de egy hőálló zacskóba téve - például sütőzacskó - akár újra fel is főzheted, vagy készíts belőle aranchinit!

TOJÁS

Csak a tojássárgáját kellett felhasználnia sütihez? Ne dobjuk ki a fehérjét sem: öntsük egy fagyálló műanyag dobozba, majd rakjuk a mélyhűtőbe. Így 2 hétig is eláll!

ALMA

Ha csak néhány, kissé ráncos darab maradt a gyümölcsös kosárban, mossuk, majd hámozza meg mindet, és előbb vágjuk félbe, aztán a magházuk eltávolítása után szeljük nagyobb kockákra a gyümölcsöket. Az egészet dobjuk a turmixgépbe néhány jégkocka, 1 kávéskanál fahéj, néhány csepp citromlé és 1 csipet kardamom társaságában, majd pürésítsük. A végeredmény egy finom, hűsítő desszert lesz, jégkocka nélkül pedig, kisméretű befőttsüvegben vagy dobozban tárolva sütésre kész pitetöltelék! 

További tippek az újrahasznosításhoz >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss