Létrehozva: 2022.08.17.

Így főzd a szilvalekvárt, ha nem akarsz órákig a tűzhely mellett állni

A hagyományos recept szerint minél tovább fő, annál finomabb a szilvalekvár; de akkor sem kell lemondanod róla, ha kevés időd van befőzni. Mutatunk egy gyors módszert!

Tény, hogy a szilvalekvár akkor a legjobb, ha olyan sűrűre főzik, hogy megálljon benne a fakanál. Ehhez több órán át kell főzni, kevergetni; a régi asszonyok 10-12, sokszor 24 órán át is főzték, üstben. De míg régen ez családi esemény volt, és szinte mindenkinek akadt rá ideje, ma már a rohanó életvitel mellett lehetetlen megoldani; sokak számára az is kihívás, hogy akár 2-3 órát töltsenek a befőzéssel. Attól függetlenül még igenis neki lehet fogni: a szilvalekvár sütőben is isteni lesz. És, bár nem lesz olyan sűrű, mint a hagyományos módszerrel, az íze brutálisan finom, és így is nagyon egészséges. A szilvalekvár ugyanis kitűnő az emésztési problémákra, székrekedés esetén érdemes egy-két kanállal fogyasztani belőle. Mutatjuk, hogyan készül a szilvalekvár a sütőben!

Plum,Jam
Fotó: Shutterstock

Az ecet a titok nyitja

Ahhoz, hogy a lekvárt ne kelljen főzés közben kevergetni, fontos szereplő az ecet: ha kikened vele a tepsi vagy fazék oldalát, alját, akkor nem fog leragadni főzés közben. Fontos viszont, hogy tilos akár egyszer is megkeverni; hiszen így lekerül az edény oldaláról az ecet, és akárcsak a tűzhelyen, folyamatosan kevergetni kell, nehogy leégjen. Mutatjuk a receptet!

The,Plums,In,The,Saucepan,Are,Baked,In,The,Oven
Fotó: Shutterstock

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 1 ek ecet
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerint fahéj és szegfűszeg


Elkészítés: 

  • Most meg, vágd ketté és magozd ki a szilvákat. Kenj ki ecettel egy tepsit vagy egy mély lábast, majd rendezd el benne a szilvákat, és szórd meg a cukorral. Ha fűszeresen szeretnéd, most add hozzá a fűszereket is.
  • Előmelegített sütőben, lefedve vagy alufóliával borítva kezdd el sütni 150 Celsius fokon. 2-3 óra hossza után vedd le az alufóliát, majd süsd addig, míg sűrű nem lesz az állaga – ez körülbelül további két óra.
  • Az elkészült lekvárt forrón tedd sterilizált üvegekbe, majd lezárás után száraz dunsztban hagyd kihűlni őket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

hirtv.hu

Puzsér is elmondta véleményét a brüsszeli konzervatív konferencia letiltásáról + videó

origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet