Egy jó lángos ismérve az átsült, kellően vastag tészta mellett a tökéletes mennyiségű feltét. A strandszezon egyik legkedveltebb étele kétségtelenül a lángos, de ez a kelt tészta valójában az év bármelyik időszakában elkészíthető. Sőt, otthon sütve talán még finomabb is, mint a büfében vásárolt változat.
A lángosnak több formája is ismert. A klasszikus kenyértésztából készülő változat mellett kedveltek a különféle burgonyás, kefires, joghurtos vagy épp töltött lángosok. Ezek a hozzávalók a tészta lágyságát, puhaságát adják, nem mellesleg a lángos külseje és vékonyra húzott közepe ropogósabbra sül, belseje pedig nem szárad ki.
Tippek a tökéletes lángos elkészítéséhez
- A lángost a sütés előtt legalább félórát érdemes keleszteni, de akár 1-2 napig is a hűtőben hagyhatjuk a tésztát. Ha a hűtőben szeretnénk tárolni, jó megoldást jelenthet, ha olajjal vékonyan kikent fedeles edényben vagy olajjal kikent zacskóba tesszük.
- Ha kész a lángos tésztája, és már meg is kelt, akkor következhet a sütés. Ám előtte célszerű a tésztát kiporciózni, és a lágy halmokat egy olajjal kikent tálcára tenni. Ezen a tálcán még nyugodtan hagyhatjuk pihenni a gombócokat nagyjából 10 percet.
- Vizes vagy olajos kézzel ügyesen ki kell nyújtani a tésztát, és már mehet is a forró olajba!
- A kinyújtott lángost meg is tölthetjük mielőtt megsütnénk. Ilyenkor semmi más dolgunk nincs, mint a tésztát meghúzogatni, a tölteléket beletenni, majd a tésztaszéleket jól összedolgozni. Forró olajban ugyanúgy szép pirosra sütjük minden oldalát.
És akkor jöjjenek a kétségtelenül legfinomabb házi lángos receptek!