Kiadták a riasztást: viharos szél, felhőszakadás, jégeső érkezik - Ezeken a helyeken számíts rá

Forrás: MTI/Varga György -
zivatar zápor jégeső másodfokú riasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zivatarveszély miatt több megyében másodfokú riasztásokat adott ki szerda este az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelem azt kéri: mindenki figyelje a riasztásokat, figyelmeztetéseket.

Somogy, Vas, Zala és Baranya megyében a következő órákban olyan heves zivatarokra kell készülni, amelyeket viharos szél, felhőszakadás, jégeső kísérhet.

Este, éjszaka főként a Dunántúl nyugati, délnyugati felén fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket jellemzően viharos széllökések, jégeső, illetve intenzív csapadék kísérhet. Elsősorban a nyugati, délnyugati határhoz közelebbi vidékeken hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. Ezeket akár 90 kilométer/óra feletti széllökések és nagyobb méretű jégdarabok kísérhetik.

Forrás: MTI/Varga György

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: ha nagy villámlással járó vihar közeleg vagy elkap valakit, ajánlott behúzódni valahová. Aki gépkocsiban ül, az ablakokat zárja be, a fém részeket ne érintse meg.

A ház környékéről javasolt bevinni az épületbe minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak. Az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is - emelték ki.

A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy lehetőség szerint ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen Aki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón - írta az OKF.

Mindeközben továbbra is érvényben vannak a hőség miatti figyelmeztetések. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint csütörtökre első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadtak. Emellett országszerte az UV-B sugárzás szinte is elérheti az extrém szintet.

A meteorológiai szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében hétfőtől csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.