RETRO RÁDIÓ

Elegük lett! A lakosok irtják a gazt Zuglóban az önkormányzat helyett





Szinte egész Zuglót benőtte a gaz. Az ott lakóknak elegük van a kutyákra is nagyon veszélyes toklászmezőkből és a kullancsokból, így kényszerűségből a saját kezükbe vették a dzsungel kiirtását.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.21.
XIV. kerület magukra hagyottak

Kezdi visszavenni a természet a XIV. kerületet, ahol a közterületek már szemmel láthatóan rég nem láttak fűkaszát. A Fcebook-csoportokban tapasztalt tömeges felbolydulás nyomán mi is ellátogattunk Zuglóba, ahol valóban hamisítatlan „természetközeli élményben„ volt részünk.

Megsérült kutyájuk miatt ragadott sarlót Renáta és édesanyja

A zuglói dzsungelben sétálva egy lakóház tövében munkálkodó emberekre lettünk figyelmesek. Kiderült, hogy helyi lakosok irtják a gazt – az önkormányzat helyett. Renáta édesanyjával a szorgos munka közepette elmesélte lapunknak, hogy már nem bírták tovább tűrni nézni mellett egyre magasodó gyomokat, ezért sarlót ragadtak,

”A magas fű miatt mindenfelé bogarak szállnak, elszaporodtak a kullancsok is, amit a kutyákból nem győzünk kiszedegetni. Három kutyusunk van, és már jártunk úgy sétáltatás közben, hogy átszúrta a kutya lábát a száraz toklász „– panaszkodott a gazolás közben Renáta, aki családjával a Mogyoródi út és az Angol utca határolta lakótelepen él. - ”A környéken sok helyen nincs levágva a fű, ezért mi magunk próbálkozunk legalább az otthonunk körül kiirtani a gazt. Édesanyám sarlóval próbálja vágni, mert olyan magasra nőtt a fű.„

”Az önkormányzatnak is írtunk már levelet nem egyszer, hogy csináljanak valamit a néhol embermagasságú fűvel, de nem kaptam semmiféle visszajelzést„ – mesélte lapunknak a munkától kifáradt Renáta édesanyja.

Renáta édesanyja sarlóval gazolja a közterületet Fotó: Metropol/Máté Krisztián

”Polgármester úr, kéne, hogy rendezkedjen!”

Folytattuk sétánkat a zuglói „rengetegben”, ahol az út mentén és a köztereken szinte mindenütt magas fű és toklászmezők szegélyezték utunkat. Nem kellett sokat gyalogolnunk, mert hamarosan újabb bosszankodó emberekbe botlottunk.

”Én nem értem ezt a helyzetet. Miért nincs, aki itt lenyírja a füvet, vagy rendezze a környéket?!„ - háborodott fel Judit, aki a Padlizsán utcában lakik. - ”Polgármester úr, kéne, hogy rendezkedjen! Ilyen helyre is kellene jönniük, hogy megnézzék mi van itt! Azért megjegyzem, régen egyáltalán nem volt ilyen ez a környék.„

Elveszik a magas fűben ez a miniautó a Kalapács utcában Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Állataikkal együtt szenvednek a gazdik a kullancsok miatt

Bár a kullancs az emberre is roppant veszélyes, a mindennapos gondot a kutyásoknak okozza a gondozatlan dzsungel. Két sarokkal odébb, a Bánki Donát utca és a Róna utca kereszteződésénél találkoztunk Krisztiánnal, aki épp a kutyusát, Puszedlit sétáltatta.

- Szerintem még az idén nem látott ez a terület fűnyírót. A magas fű miatt nem tudom arrafelé engedni a kutyát se - panaszkodott a férfi. - Arról nem is beszélve, hogy tele van kullanccsal, idén már találtunk a kutyában kettőt is. És ez mind azért van, mert nem nyírják rendesen a füvet.

Puszedli fölé magasodik a gaz Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Hadházy: „Zuglóban évente egymilliárdot fizetnek azért, hogy ez ne így legyen”

Még Hadházy Ákos is kiakadt a elburjánzott zuglói dzsungel miatt. A képviselő, aki maga is állatorvos, május 8-i Facebook-posztjában a helyszínen készült, toklászmezőt ábrázoló fotók alatt így háborgott:

”Ez nem egy kikalászolt búzatábla, hanem a térdig érő fű, amit a zuglói polgármesteri hivatal mögött(!) fotóztam néhány napja. Sajnos az egész kerület hasonlóan nézett ki. A kalászos fűféle az egérárpa, ami nem csak ronda, de a toklásza sok szenvedést okozva belemegy a kutyák fülébe, orrába, szemébe, sőt, a bőre alá is. Pedig Zuglóban évente egymilliárdot fizetnek azért, hogy ez ne így legyen.„ - írta posztjában az országgyűlési képviselő. Pár napra rá mi is felkerestük a képen látható helyszínt, azonban úgy látszik, Hadházy szava sokat számít Zuglóban, mert ottjártunkkor - ha másutt nem is, de – a képviselő által kifogásolt területen már le volt nyírva a gaz.

Az állatorvos szerint nagyon veszélyes kedvenceinkre a toklász

Horrorisztikus sérüléseket okozhat a kutyáknak a toklász. Erre hívta fel a figyelmet dr. Bendzsel Dávid állatorvos.

”Értelemszerűen ott, ahol a gazt rendesen levágják, jóval kisebb eséllyel jut be toklász a kutyákba„ - magyarázta a Metropolnak az állatorvos. - ”Ha Budapest néhány helyén lekaszálatlan területeket hagynak, ott sokkal nagyobb eséllyel jut az állatok fülébe, szemébe, talpába vagy orrába toklász. Minden séta után érdemes átnézni a talppárnáikat és a fülük környékét. A kutyánál az erős hunyorgás és a fejrázás is intő jel lehet egy kiadós séta után. Ritkábban fordul elő, de nagyobb a probléma, ha a kutyánk felszippantja a toklászt, ami prüszkölést, orrvérzést okozhat. Nagyon kell vigyázni, mert a toklász bejuthat a középfülbe is, és a bőr alatt képes akár 10 centimétert is vándorolni. Ezek mind olyan problémák, amelyekkel érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni.„





Ezeket olvastad már?
Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

A világ leghíresebb írója a születésnapján halt meg: biztos, hogy te is ismered

A világ leghíresebb írója a születésnapján halt meg: biztos, hogy te is ismered

Kiadták a riasztást: brutális, ami erre a 3 vármegyére lesújt

Kiadták a riasztást: brutális, ami erre a 3 vármegyére lesújt

Müller Péter: "Ilyen vészterhes időkben épeszű ember békepárti"

Müller Péter: "Ilyen vészterhes időkben épeszű ember békepárti"

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás