Létrehozva: 2022.12.03.

Így lesz olcsó a szaloncukor: készítsd el otthon

Amit a boltban akcióban lehet venni, annak általában rossz a minősége, a jobb fajták pedig méregdrágák. Ezért sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy idén a szaloncukor házilag készüljön. Szerencsére minden változatra van tuti recept, mutatjuk!

Idén mindennek felment az ára, és ez sajnos elmondható erről a karácsonyi-adventi csemegéről is. Lemondani róla azonban nem kell, a szaloncukor házilag is elkészíthető – és sokkal finomabb is, mint amit a boltban lehet kapni! Mutatunk néhány alapváltozatra könnyű és gyors recepteket, hogy idén igazán különleges legyen ez az édesség. Ugyanis a szaloncukor házilag nem csupán bonyolult konyhai műveletekkel készíthető el, és cukrásznak sem kell hozzá lenned!

A szaloncukor házilag is könnyedén elkészíthető.
A szaloncukor házilag elkészítve sokszor még finomabb is, mint a bolti! Fotó: Pixabay.com


Karamellás

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • ¼ tk só
  • 1 dl zsíros tej
Caramel,Candies,Isolated,On,White,Background.
Önmagában is finom, de csokimázzal lesz az igazi! Fotó: nelea33 / Shutterstock

Elkészítés: 

  • A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot tedd fel egy lábasban, és közepes lángon, időnként megkeverve főzd 40-50 percig. Sűrű, karamellszínű masszát fogsz kapni. 
  • Keverd bele a vajat, majd öntsd egy olajjal kikent formába (kb. 16x8 cm-es edénybe). Simítsd el a tetejét, várd meg, míg megdermed
  • Ha megszilárdult, vedd ki a formából, és vágd szaloncukor méretű kockákra (kb. 2x4 cm). Máris becsomagolhatod díszpapírba, de készíthetsz csokimázat is, amibe belemártod, majd hagyod megszáradni a karamellás szaloncukrokat.

 

Kókuszos

Hozzávalók:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor
  • 2,8 dkg kókuszzsír
  • 2,4 dl kókusztej
Sokan nem tudnak ellenállni neki! Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Tedd a hozzávalókat egy keverőtálba, a kókuszzsírt melegítsd fel, és alaposan keverd össze a masszát. Formázz belőle szaloncukrokat, tedd őket tálcára, majd az egészet tedd a hűtőbe 3-4 óra hosszára.
  • Ha megdermedtek a szaloncukrok, készíts csokoládémázat, és mártsd bele őket. Ha a csoki kihűlt rajtuk, már lehet is őket csomagolni.

 

Málnás

Hozzávalók

  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek víz
  • 1 ek málnaszörp
A gyümölcsízű szaloncukor titka a jó szörp. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés: 

  • Tedd egy kisebb lábasba a porcukrot és a vizet, és kis lángon addig főzd, míg a cukor fel nem olvad. Egynemű, sűrű masszát kell kapj; ekkor mehet bele a málnaszörp. Főzd őket együtt 4-5 percig, majd öntsd a masszát egy nagyobb tálba, és folyamatosan kevergetve hűtsd ki.
  • Amikor már kézmelegre hűlt a massza, formázz belőle kézzel szaloncukrokat, és sorakoztasd őket egy tálcára. 
  • Ha teljesen megdermedtek, mehetnek is a csokimázba. Ezzel a recepttel bármilyen gyümölcsízű szaloncukrot készíthetsz, mindössze a megfelelő ízű szörpöt kell a masszához keverned.


Zselés

Hozzávalók:

  • 8 db gyümölcs (ízlés szerint)
  • cukor
  • 1 csomag zselatinpor
Pillanatok alatt elkészül a zselés szaloncukor alapja. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Facsard ki a gyümölcsöt, a levet keverd össze a cukorral. Melegítsd fel, szórd bele a zselatinport, majd sűrűsödésig keverd.
  • Öntsd a masszát egy magas falú edénybe 1,5-2 cm vastagságban, majd hagyd megdermedni. 
  • Kockázd fel, ha már szeletelhető, majd egyesével mártsd őket csokimázba.

 

Egyszerű csokimáz recept:

A legegyszerűbb az, ha tortabevonót gőz felett felolvasztasz, és abba mártod a szaloncukrokat, de kakaóporból is isteni, fényes mázat készíthetsz; ennek a receptjét hoztuk el.

Hozzávalók:

  • 10 dk porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek tej
Woman,Making,Delicious,Chocolate,Cream,At,Wooden,Table,,Top,View
Minden azon múlik, hogyan sikerül a csokimáz. Fotó: New Africa / Shutterstock

Elkészítés: 

  • Vágd kisebb darabokra a vajat, tedd egy lábasba, öntsd rá a tejet, majd lassú tűzön olvaszd össze a cukorral és a kakaóval. Ha elolvadt az összes vaj, folyamatos keverés mellett melegítsd addig, míg a cukor már nem szemcsés. 
  • Mártsd bele a szaloncukrokat; gyorsan kell dolgozz, mert ez a máz hamar szilárdul, ezért érdemes melegen tartani. A mártogatás után tedd rácsra vagy szűrőbe a szaloncukrokat, míg a csoki megszilárdul.


 

Így csomagold:

Használhatsz selyempapírt, zsírpapírt, kimaradt karácsonyi csomagolópapírt is; de emellett szükséged lesz még szalagokra is. Arra figyelj, hogy bármibe is csomagolod, legyen elég hosszú a csomagolóanyag, hogy el tudd csavarni a két végét, és a saját készítésű szaloncukrod elnyerje a klasszikus formát.


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legkeletibb magyar település egy nem létező országban található

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Két újabb szörnyű buszbaleset történt

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó