RETRO RÁDIÓ

Fehér karácsonyunk lesz idén? Németh Lajos elárulta, mire számítsunk







Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.09.

A friss hóban ropogó lépteink hangja és a fehérbe borított táj látványa igazán meghozza a karácsonyi hangulatot. Hazánkban már évek óta nem volt fehér karácsony, ezért arra kerestük a választ, hogy idén marad-e hó az ünnepek alatt is.

 

Karácsony előtt várható havazás

Németh Lajos meteorológus elmondta lapunknak, hogy december 10 és 12 között az ország nyugati, északnyugati vidékein, majd az Északi-hegyvidék térségében, a Pilisben, a Börzsönyben, a Mátrában,

síkvidéken pedig a nyugati országrészben, Zala megyében, Vas megyében, Győr-Sopron megye nyugati vidékein és Veszprém megyében nagy az esélye, hogy 5 centimétert meghaladó hótakaró alakuljon ki. 

„A legkisebb esély a hó kialakulására a keleti és délkeleti országrészen, tehát az Alföldön és a Tiszántúlon van” – emelte ki a meteorológus, hozzátéve, hogy csapadék ezen a területen is várható. 

„A fehér karácsony olyan ritka, mint a fehér holló”

Németh Lajos meteorológus

Németh Lajos szerint karácsony előtt nemcsak a hegyekben, hanem síkvidéken is lehet összefüggő hótakaró, azonban ez nagy valószínűséggel elolvad az ünnepi időszakra, ezért nem valószínű, hogy 2022-ben fehér karácsonyunk lesz.

„Az elmúlt 120 év során is kevesebb volt az olyan karácsonyok száma Magyarországon, amikor a karácsony valamelyik ünnepén – tehát a 24-től 26-ig terjedő időszakban – hó borította valahol a tájat. Ez minden harmadik-negyedik karácsonyra volt jellemző, csak az emberek tudatában, a karácsonyi képeslapoknak is köszönhetően a havas táj idilli képe maradt meg. Valójában körülbelül minden negyedik évben volt fehér a karácsony. Az elmúlt 30 esztendőben pedig a fehér karácsony olyan ritka, mint a fehér holló” – magyarázta a meteorológus. 

Magyarországon egyre ritkább a hóesés karácsonykor  Fotó: Sándor Bánkuti

A globális felmelegedés az oka

„A globális felmelegedés következménye, hogy a négy évszakos időjárás, ami az elmúlt évszázadokban volt Magyarországon, az elmúlt néhány évtizedben közel sem jellemző. Amennyiben most fogadnom kellene rá, hogy az idei karácsony fehér lesz-e, akkor azt mondanám, hogy a hegyekben talán igen, de az ország jelentős részén ismételten nem.”

 





 





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás