Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

default user icon
MME
Ha alvásról van szó, szinte mindenkinek megvan a kedvenc pozitúrája az ágyban. A gond ezzel csak az, hogy szeretett alvópózunk nem feltétlenül egészséges. Nem is lehetne aktuálisabb ez a téma, hiszen vasárnap órát állítunk, ezért most még fontosabb alvásunk minősége. Most eláruljuk, melyek azok a fekvő pozíciók, amiket kerülj, és melyek azok a testhelyzetek, amik egészségünknek sem ártanak még a legmélyebb álmunkban sem.

Szerencsére több egészséges alvópozíció közül választhatunk, így nekünk kell eldönteni, hogy számunkra melyik a leginkább pihentetőbb. Más pozitúra alkalmazandó azoknál, akik horkolásra hajlamosak, de eltérő például a derékfájással küzdő egyének vagy egy várandós nő esetében is. Az viszont biztos, hogy ha a megfelelő pózt választjuk, nemcsak pihentetőbb lesz az alvás, de még a szív működését is támogatjuk.

Fontos erről beszélni, hiszen egy felmérés szerint az emberek többsége az ágyban az úgynevezett „car crash”, azaz az autóbaleset névre keresztelt elhelyezkedést részesítik előnyben, ami a lehető legrosszabb az egészségünkre nézve. Ez az a pozíció, amikor hason fekve, valamelyik lábunkat magunk mellé felhúzva aludjuk át az éjszakát. A hason való alvásnak csupán csak egyetlen előnye van; csökkenti a horkolást a szabad légutaknak köszönhetően.

@levitex The worst sleeping position award goes to… stomach sleeping #tummysleeper #badhabits #stomachsleeper ♬ original sound - Levitex

Ha magatokra ismertek, akkor ideje változtatni, hiszen ilyenkor a gerincet és a nyaki csigolyákat is extrém terhelésnek tesszük ki, mivel a test teljesen kifordított helyzetbe kerül. Ebből kifolyólag a gerinc és a nyak is természetellenes pózban feszül, a csigolyák pedig összenyomódnak az éjszaka folyamán. Ha ti is gyakran ébredtek nyak- és hátfájással, akkor ez bizony jó eséllyel ennek a testhelyzetnek köszönhető.

Háton alvás

A háton alvás talán az egyik legjobb pozíció, ha szeretnénk elkerülni a derék- és nyakfájást, mert így egyáltalán nem terheljük a gerincünket. A gyomorégésre hajlamosak éjszakája is jobb lesz, mivel ilyenkor a nyelőcső a gyomor szintje fölé kerül, így a gyomorsav nem kerül a nyelőcsőbe. Ha ezzel a pózzal tudtok azonosulni leginkább, akkor háton fekve érdemes még egy alacsonyabb párnával megtámasztani a nyakunkat, illetve a derékfájdalom elkerülése végett nem árt még egy kisebb párna a térdeink kitámasztására is. Azoknak, akik alvási apnoéra vagy horkolásra hajlamosak, a hanyatt fekvés nem túl nyerő, nekik más alternatívát kell választani.

 

Az oldalunkon

Talán ez a pozitúra a legjobb! Az oldalunkon való alvással megőrizzük gerincünk természetes görbületét, ráadásul még a horkolás gyakoriságát is csökkentjük. Ez a pozíció az alvási apnoéval küzdőknek is ajánlott, mivel az oldalunkon fekve sokkal könnyeben jutunk levegőhöz is. Ezt a pozíciót szokták javasolni várandós nőknél is, mivel így sem a magzatra, sem a gerincre nem kerül nagy nyomás. Persze előfordulhat, hogy az oldalunkon fekve túlságosan megterheljük a derekunkat, ezért érdemes párnát tenni a térdeink közé, hogy megelőzzük a derékfájást. Az oldalfekvés tekintetében arra is figyeljünk, hogy ne a jobb, hanem a bal oldalunkat válasszuk. Ilyenkor ugyanis a gyomorégésre hajlamosak is pihentetőbb alvásra számíthatnak, de a bal oldalon való alvással a szív munkáját is támogatjuk, továbbá belső szerveinket sem éri a gravitációból adódó erős terhelés.

Természetesen ennek a formátumnak is vannak hátrányai. Amikor az oldalunkon fekszünk, akkor az arcunk megnyomódik, ami bizony ráncosodáshoz vezet, így a bőr és a mellek feszessége szempontjából nem túl kifizetődő. Ha pedig még fel is húzzuk a lábunkat, tovább rontunk a helyzeten, ugyanis az embriópóz vagy magzatpózként ismert elhelyezkedés csak magzati korban előnyös. Ha viszont képtelenek vagytok szakítani ezzel az alvóhelyzettel, akkor legalább támasszátok meg a fejeteket egy párnával.

@levitex

Semi-foetal side sleeping (‘The Dreamer’) is the best sleeping position for good sleep posture. Here’s how to optimise it!

♬ original sound - Levitex

 

Kímélő póz

A szakértők szerint ez a testhelyzet a legjobb, ha alvásról van szó. Ilyenkor a bal oldalunkra fekszünk, majd egy párnát a fejünk alá, egy másikat pedig magunkhoz ölelünk úgy, hogy annak felső része a vállunkkal egy vonalban legyen. Ezután szükségünk lesz még egy harmadik párnára is, amelyet a bokák és a térdek közé teszünk, így pedig a gerinc és a csípő nem csak megtámasztva, hanem stabilizálva is lesz az éjszaka folyamán.

Az alvási apnoe vagy hypopnoe alvás
Alvás alatti rendellenes légzés, amely miatt periodikusan kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki. Következményként az apnoe időtartama alatt folyamatosan csökken az oxigéntelítettség a vérben, csökken a pulzusszám és esik a vérnyomás.

 

Órát állítunk

Bár sokan kedvelik a nyári időszámítást, hiszen innentől kezdődően később megy le a nap, ám a szervezetünket ez az átállás jobban megviseli. Ezért fontos, hogy ne csak az alvás mennyiségére, hanem annak minőségére is odafigyeljünk a fentebb említettek szerint. Ha betartjátok, és egy picit odafigyeltek a pihenésetekre, akkor biztosan nem fogtok napokig, rosszabb esetben hetekig az óraátállítás következményeitől szendvedni.

A nyári időszámítás kezdete idén március 31-ére esik, amikor éjjel 3 óráról 2 órára állítjuk vissza az órákat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek