Bor helyett
Akár vörösbor, akár fehér bor kell az ételbe, nem biztos, hogy van otthon olyan, amit szívesen "feláldoznánk" főzéshez. Persze főzés közben és utána el lehet kortyolgatni a felbontott palack tartalmát, de ha nem szeretnék feleslegesen pénzt költeni vagy igazából nem is szeretjük a bort, akkor jobban járunk, ha beszerzünk néhány kisebb üveg főzőbort. (Nem, nem olcsó bort, hiszen a silány minőségű lőre az ételbe sem jó.)
A fehér bor helyettesíthető csirkealaplével, csirkehúslevessel, a vörösbor pedig áfonyalével. Ezekkel az alkoholmentes helyettesítőkkel az ételeknek hasonló ízük és állaguk lesz, mint a borral.
Szarvasgomba helyett
A szarvasgomba már nagyon régóta a csúcsgasztronómia szerves részét képezi. Íze fűszeres, az ára pedig igencsak borsos, az átlagember számára szinte megfizethetetlen. Ha ki is próbáljuk, milyen, általában készen kapható, apró üveges pástétom kerül a kosarunkba. Finom ízét azonban a szarvasgomba olaj is remekül visszaadja, ára töredéke a gombáénak. Ez már inkább belefér a költségvetésünkbe, ha valami különlegesre vágyunk.
A gombák közül jó választás a vargánya, amelynek kellemes, csípős íze sok olyan ételhez illik, amely a drágább szarvasgombát igényelné.
Sáfrány helyett
A sáfrány az egyik legritkább és legdrágább élelmiszer. Rengeteg virág kell ahhoz, hogy használható mennyiségű fűszert nyerjünk ki, ráadásul csak kézzel szedhető. Majdnem ötszáz munkaóra kell fél kiló sáfrány betakarításához – ez már önmagában is elég ok arra, hogy drága legyen. Édeskés, keserű íze nehezen utánozható. Leginkább paprika és kurkuma keverékével, vagy sáfrányos szeklicével tudjuk helyettesíteni.
Kardamom helyett
Egykor a világ legdrágább fűszere volt. Főleg a skandináv, az indiai és a távol-keleti konyhákban használják. Ha őrölt fahéjat és szerecsendiót egyenlő arányban összekeverünk, hasonlóan meleg, fűszeres ízt kapunk. Olcsóbb és egyszerűbb megoldás, mint bevásárolni kardamomból.
Vaníliarúd helyett
A vanília nem átlagos fűszernövény, hanem egy igazi különlegesség, melynek termesztése sok nehézséggel jár, és ez az árában is megmutatkozik. Tisztázzuk: amikor például vaníliás kekszet, joghurtot vagy jégkrémet veszel, nem "igazi" vaníliával ízesített ételt eszel. Ezekben a lényegesen olcsóbb, mesterségesen előállított vaníliaaroma adja az édes-tejes ízt. És akkor meg is van a megoldás: ezekkel a készítményekkel tudod helyettesíteni a drága vaníliarudat, amelynek kikapart belseje többet ér az ezüstnél.
Balzsamecet helyett
A hagyományos, kézműves olasz balzsamecet igencsak drága lehet, hiszen sok éven át érlelik fahordókban. A boltban kapható balzsamecetek jó helyettesítői az eredetinek: ezek közel sem olyan drágák, de borecetet és hozzáadott színezéket tartalmaznak.
Beluga kaviár helyett
A kaviárról, ami tisztított és sózott halikra, az orosz konyha különlegessége, mindennek a fényűzés és a gazdagság jut eszébe. A beluga kaviár különösen drága, mert a beluga tokhal a túlhalászás miatt veszélyeztetett faj. Szerencsére simán lecserélhető olcsóbb kaviárra. Az íze miatt nem kell aggni: ha szükséges, locsoljuk meg egy kis citromlével.
Borjúhús helyett
A borjúhús finom csemege, de a hentesbolt egyik legdrágább húsa. A bécsi szelet, a borjúláb kedvelt étel, de sokba kerülhet otthon elkészíteni. Sertéshússal jó helyettesíthető a borjúhús, az íze nem lesz annyira más.
Kobe marhahús helyett
A japánok nemzeti kincse a wagyu (japán marha) húsa ízletes, gazdag aromájú, különleges textúrájú. Leginkább különleges márványozottságáról lehet megismerni, amelyet valójában annak köszönhet, hogy az állat az igavonáshoz szükséges energiát abból a zsírból nyerte, amit az izomrostok között egyenletesen elosztva tárolt. A zsír nem különül el a hústól, hanem átszövi azt. Különleges állagát ez adja, ezért érdemes a legszebben márványozott marhahúst keresni a hentesnél ha helyettesíteni szeretnénk.