Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így spóroljunk az iskolakezdésen

Az iskolakezdés évről-évre komoly kiadásokkal jár. Nemcsak a tanszerek vagy az iskolatáska, de a gyerekruhák és a cipők is súlyos tízezrekbe kerülnek. Megúszni ugyan nem lehet, de tudatos vásárlással csökkenthetünk a tanévkezdés kiadásain.

Kiadások szempontjából az augusztus az egyik leghúzósabb hónap, legyen szó egy- vagy többgyerekes családokról. A mindennapi megélhetés mellett nekik nem csak egy esetleges kirándulás, nyaralás vagy táborozás költségét kell biztosítani, hanem az iskolakezdés komoly anyagi terhét is számításba kell venni. Hogyan csökkenthetők az iskolakezdéssel járó kiadásokon? Ennek jártunk most utána.

Szabadon felhasználható

Vannak olyan munkahelyek, ahol a munkáltató iskolakezdési támogatást nyújt munkavállalóinak pénzbeli juttatás vagy utalvány formájában. Ennek maximum összegét mindkét szülő megkaphatja, amennyiben saját háztartásukban nevelik a gyermeket. A pénzbeli juttatás szabadon felhasználható, gyermekenként max. a minimálbér 30%-a adható, 2022-ben a nettó összege 39.900 forint.

Számlával kell bizonyítani

Ha a juttatást utalvány formájában fizetik ki a munkáltatók, úgy az csekély összegű ajándéknak minősül, amit éves szinten a minimálbér 10%-ig, 2022-ben nettó 20.000 forintig adható gyermekektől függetlenül. Felhasználhatósága szigorúan szabályozott: tanszerekre, könyvekre és ruhákra használható fel, amiről számlát kell vinniük a szülőknek.

Az önkormányzat is segíthet

Sok önkormányzat kínál beiskolázást segítő támogatást a szülőknek, mely általában 5-10 ezer forint, de akár 30 ezer forint is lehet. Az önkormányzatok joga eldönteni, kinek adnak támogatást, de általában rászorultsági alapon, vagy nagycsaládosok javára történik a támogatás. A támogatás módja lehet pénzbeli vagy természetbeni is.

Csökkenthetjük a terheket

A pontos szabályozást a települési önkormányzatok saját oldalukon teszik közzé, de általában a szülők augusztustól szeptember végéig igényelhetik az adott önkormányzat honlapján lévő kérelemmel, vagy személyesen, a rászorultságot igazoló dokumentumokkal az adott önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó részlegénél.

Sok szülő nem tudja

Az óvodától az egyetemig számos kiadást fedezhetünk az önsegélyező pénztári megtakarításból a ruháktól a tanszereken át a kollégiumi, albérleti díjakig vagy a főiskolai tandíjig, ráadásul az egyéni befizetések után élhetünk a 20%-os SZJA-visszatérítés lehetőségével. Idén legfeljebb 200.000 forintot lehet elszámolni gyermekenként.

Figyeljünk a határidőkre

Arra figyeljünk, hogy a számlák a tanév utolsó napját követő 15 napon belül, azaz június 30-ig, valamint a tanév első napját megelőző 15 napon belül, azaz augusztus 15-től kerüljenek kiállításra és teljesítésre. Csak olyan összeget vehetünk fel a pénztári számlánkról, amit legalább 180 napja fizettünk be, és 120 napunk van arra, hogy a kiállított számlát a pénztár felé eljuttassuk.

Szelektáljunk okosan

Mielőtt vásárlásba kezdenénk, nézzük meg, mi maradt tavalyról, maradt-e füzet, csomagolóanyag, jó-e még a vízfesték, ragasztó, milyen állapotban van az iskolatáska. A listánkra csak olyan dolgokat írjunk fel, melyekből feltétlenül újat kell beszereznünk.

 

Kérjünk kölcsön

A klasszikus kötelező olvasmányok valószínű, hogy már régóta ott rejtőzködnek valamelyik könyvespolcunkon, de ha nem, kérdezzük meg a nagyszülőket, barátokat, hátha kölcsön tudják adni, vagy amit lehet, kölcsönözzünk ki a könyvtárból.

Szervezzünk gardróbcserét

Kérdezzük meg a kisgyerekes ismerőseinket, biztos, hogy mindenkinél lapul a szekrényben egy kinőtt ünneplő ruha, ami a mi gyerekünkre pont jó lesz. Érdemes belépni a közösségi oldalak csere-bere börzéibe, ahol percek alatt megtalálhatjuk a megfelelő méretű elegánsabb darabokat és a hozzá illő cipőket.

A türelem pénzt terem

Ha az előző évről sok tanszer megmaradt, érdemes megvárnunk a szeptember első vagy második hetét, amikor a még raktáron lévő árukészlettől féláron, vagy még olcsóbban igyekeznek megszabadulni az eladók.

sokszorosába kerül

Hosszú távon sok pénzt megtakaríthatunk, ha nem mindenből keressük a legolcsóbb darabot. Gyermekünk hamar elveszti a lelkesedését, ha a 100 forintos vízfesték nem színezi a papírt, vagy az olcsó ceruzának törik ki a hegye félpercenként.

Ne dőljünk be azonnal

Ha okostelefonra vagy laptopra is szükség van, tovább nőhetnek a kiadások. Ha nem rendelkezünk elég megtakarítással, az áruhitel jelenthet azonnali megoldást, feltéve, ha 0 % THM-mel kínálják. Nézzük meg, milyen egyéb költségek jelentkeznek, és mindig a teljes hiteldíj mutatót kísérjük figyelemmel.

Számít a minőség

Lapozzuk át az összes akciós újságot, nézzük meg online az árösszehasonlító oldalakon, hol juthatunk olcsóbban a kiszemelt iskolatáskához.

Lelkes pontgyűjtőknek

Megéri felhasználni a különböző törzsvásárlói, pontgyűjtő- és kedvezménykártyákat. Ha ott lapul a kis kártya a pénztárcánkban vagy a mobiltelefonunk applikációjában, nem kell akciókhoz és határidőkhöz kötnünk a vásárlást.

Őrizzük meg a blokkot

Tartsuk meg a megvásárolt iskolatáskák, tornazsákok vagy cipők számláját vagy jótállási jegyét. Ha a termék meghibásodik, akkor vagy a jótállás alapján, vagy hat hónapon belüli meghibásodás esetén a kellékszavatosság szabályai szerint érvényesítheti a fogyasztó az igényét.

Legyen meglepetés!

A rengeteg színes, mesefigurás holmi és az akciók számtalan felesleges dolgot csalogathatnak a kosarunkba. Ha szeretnénk tartani magunkat a listánkhoz, érdemes a nebulók nélkül menni a bevásárló körútra.

Ingyenes a házhozszállítás

Iratkozzunk fel az üzlet hírlevélére. Amellett, hogy értesülünk az aktuális akciókról, akár 10-20 % kedvezménnyel is megrendelhetjük a tanszereket. A legtöbb helyen bizonyos összeghatár feletti vásárlás esetén ingyenes a házhoz rendelés.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss