RETRO RÁDIÓ

Betelt a pohár! Az újpalotai lakosok petíciót indítottak a köztéri tivornyázók ellen





Éjszakai dínomdánom, részeg hangoskodók és szemetelő hajléktalanok keserítették meg az újpalotai lakók életét az elmúlt időszakban. A helyiek petíciót indítottak, és úgy tűnik – több más kerülettel ellentétben –, sikerrel jártak, a hajléktalanhelyzettel azonban az önkormányzat nem tud mit kezdeni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.24.
XV. kerület határozott kiállás

Egy újpalotai lakos, János volt az, aki megelégelte a helyzetet, és petíciót indított a helyi italboltok gyakorlata és balhézó emberek ellen. A Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármesternek címzett nyilvános levelet 340 kerületi lakos írta alá. Az Erdőkerülő utca, a Zsókavár utca, a Páskom park, a Nyírpalota út, a Kavicsos köz és a Legénybíró utca lakói szervezték meg az aláírásgyűjtést. Beszámolóik szerint a Zsókavár utca páratlan oldalán lévő üzlethelyiségek környezetében vertek tanyát a hajléktalanok, és harapózott el leginkább a hangoskodással kísért közterületi alkoholfogyasztás. A területet rendszeresen eldobált üvegek és szemét csúfította el. A petíciót elindítók szerint nem egy-egy kisebb hangoskodásról volt szó, hanem rendszeres ordibálástól és ittas emberek „parádéjától” volt hangos a környék.

A helyi boltosok szemetesnek műanyag kosarakat helyeztek ki, ezekből szedegetik ki a hajléktalanok a visszaváltható üvegeket és a sörösdobozokat Fotó: Bánkúti Sándor

Konkrét céljaik voltak a petícióval

A petíció aláírói 3 dolgot szerettek volna elérni:

  • Szűnjön meg a közterületi alkoholfogyasztás.
  • Kapják vissza a tiszta és rendezett környezetüket.
  • Tartassa be az önkormányzat az üzletek nyitvatartási idejét, hogy a késői órákban megszűnjön az utcai hangoskodás.
  • A petíció benyújtása után kíváncsiak voltunk a Zsókavár utcai állapotokra, és meglátogattuk a szóban forgó helyet. Az utca páratlan oldalán található italdiszkontok és a dohánybolt környékén fényes nappal is hajléktalanok heverésztek, a panelházak alján található átjárókban és az aprócska zöldterületeken tucatszám találtunk elhajított decis vodkásüvegeket, cigarettacsikkeket, szemetet és egy alvásra használt matracot. A helyi hajléktalanok mellett dél körül egy újabb népes csoportosulás jött létre, és elkezdődött az italozás az üzletek előtt.

    Áldatlan állapotok vannak a Zsókavár utcában Fotó: Bánkúti Sándor

    János néhány héttel később, szeptember 15-én a kerület Facebook-csoportjában számolt be az elért eredményekről:

    „Tegnap már észrevehető volt a közterület-felügyeleti jelenlét, s bízom benne, hogy ez a továbbiakban is megmarad, ezzel visszanyerve nyugodt estéinket. Köszönet a Polgármester Asszonynak a szakmai válaszért és a segítségnyújtásért is.” A Budapesti Rendőr-főkapitányság lapunknak megerősítette, hogy sűrűbben ellenőrzik a környéket. Elmondták: szeptemberben eddig két bejelentés érkezett hozzájuk hangoskodás miatt, azonban egyik esetben sem került sor intézkedésre, ugyanis bűncselekményt vagy szabálysértést nem tapasztaltak.

    A lakók petíciót indítottak az éjszakai zajongó és szemetelő emberek miatt Fotó:Bánkúti Sándor

    Az utcán élőkkel az önkormányzat sem tud mit kezdeni

    A balhézás megszűnni látszik, azonban a hajléktalanhelyzettel az önkormányzat sem tud mit kezdeni. Jánosék petíciójára a polgármester le is írta az álláspontjukat: „A területen tartózkodó hajléktalan személyekkel szemben sajnos minimális intézkedési jogkörünk van, mert amennyiben nem észlelnek szabálysértő cselekményt, csak azért, mert ott tartózkodnak, nem küldhetik el őket” – írta Cserdiné Németh Angéla.

    Elszórt felesüvegek és szemét amerre csak az ember ellát Fotó:Bánkúti Sándor

    A VIII. kerület önkormányzata nem reagált egy hasonló petícióra

    Az újpalotai panelsor lakói tehát részben megkönnyebbülhettek, ugyanez azonban nem mondható el a józsefvárosiakról. Ahogy a Metropol korábban beszámolt, a VIII. kerület lakói megelégelték, hogy a főváros hajléktalanjainak nagy része náluk tanyázik, mindent eláraszt a szemét, és mindennaposak az ittas, drogos balhék. Ezért május 10-én petíciót indítottak a Gettónapló nevű Facebook-oldal támogatásával. A céljuk a kerületi áldatlan állapotok megszüntetése, a fővárosi hajléktalanellátás teljes átalakítása volt. Javaslatuk szerint a fedél nélkülieket azokban a kerületekben kellene elhelyezni, ahová az utolsó címük szerint tartoznak. Pikó András VIII. kerületi polgármester azonban lesöpörte a petíciót annak ellenére, hogy a levél után néhány héttel éppen ő maga ismerte el, hogy a hajléktalanprobléma kapcsán „a megoldást nem látja, de azt már igen, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak”.





    Ezeket olvastad már?
    Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

    Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

    Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

    Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

    Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

    Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

    Megtörte a csendet: őszintén mesél a milliárdos lottónyertes felesége

    Megtörte a csendet: őszintén mesél a milliárdos lottónyertes felesége

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás