Megrovást kaphat Ursula von der Leyen az költségvetésének ellenőreitől a Biontech-Pfizerrel kötött szerződés miatt – írja saját információira hivatkozva a Berliner Morgenpost. A német főváros második legolvasottabb lapja úgy tudja, az Európai Bizottság elnöke körül fogy a levegő, és további vizsgálatok várhatók, amiért 2021 májusában elképesztő, 35 milliárd eurós szerződést kötött a céggel 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina beszerzéséről. 

(From L to R) German scientist, CMO and co-founder of BioNTech Ozlem Tureci, Pfizer CEO Albert Bourla, European Commission President Ursula von der Leyen and Belgium's Prime Minister Alexander De Croo address a press conference after a visit to oversee the production of the Pfizer-BioNtech Covid-19 vaccine at the factory of US pharmaceutical company Pfizer, in Puurs, on April 23, 2021.
Fotó: John Thys / AFP

Ez az a vakcinabeszerzés, amelyben Magyarország nem kívánt részt venni, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint 19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. „Ebben a 120 milliárdos kalandban Magyarország nem tud részt venni” – mondta a tárcavezető. Akkor még ráadásul nem került nyilvánosságra, hogy

von der Leyen gyakorlatilag SMS-ben egyeztetett a részletekről a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Az ügyben természetesen vizsgálat is indult, az uniós ombudsman pedig arra jutott, hogy von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat, amikor azt állította, nem talált semmiféle szöveges üzenetet az EB-elnök és Bourla között. Később kiderült, csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az SMS-eket nem, mondván, azok túlságosan „rövid életűek”, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá. Emily O’Reilly ombudsman álláspontja szerint viszont

a Bizottság tagjainak viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

A Guardian elemzés szerint az Európai Unió összességében 31 milliárd eurót fizetett a Pfizernek a vakcinák előállítási költsége felett.

Profitzuhanás a Covid-vakcina kínai gyártóinál, de máshol sem jobb a helyzet

A koronavírus-járvány visszahúzódása és az oltóanyag iránti kereslet hirtelen megcsappanása rendkívül érzékenyen érinti a nem az élvonalhoz tartozó vakcinagyártók üzleti tevékenységét.