Hans-Georg Maaßen: Sok német csodálja Orbán Viktort

2022. november 26. 21:00

A volt német kémfőnök számára egy magyarországi utazás út a normalitásba, Angela Merkel pedig sosem volt konzervatív.

2022. november 26. 21:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nagyinterjút adott a Budapester Zeitung főszerkesztőjének, Jan Mainkának Hans-Georg Maaßen CDU-s expolitikus, aki 2012-2018 között Németország belföldi hírszerzését, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalt (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) vezette, amíg politikai okokból, többek között migrációellenes nyilatkozatai miatt kényszernyugdíjazásra nem került.

Magyarországról

Mainka, aki nemrég kezdte cikksorozatát a Magyarországra kivándorló németekről, hazánkkal kezdte Maaßennel készített interjúját. Kérdésére a volt kémfőnök elmondja: „Szeretem az országot, történelmét és a magyarok két lábbal a földön álló, realista, hagyománytudatos életmódját. Most még inkább, mint korábban, mert az a benyomásom, hogy

Ennél azonban tovább is megy: „Számomra egy magyarországi utazás út a normalitásba, ahol nem kényszerítenek rá, hogy azt higgyem, több nem van kettőnél” – így Maaßen, aki azt gondolja, „Magyarország sok kivándorlást fontolgató német számára izgalmas kivándorlási helyszín a magyar kormány stabil politikája, a Németországhoz való földrajzi és kulturális közelség, illetve a magas életszínvonal miatt.”

A német emigrációról azt mondja, „a múlt évben becslések szerint összesen 150 ezer német vándorolt ki, mert elnyomónak találták Németország politikai és gazdasági viszonyait, és ezekkel nem akarták már terhelni sem magukat, sem gyermekeiket. Ők túlnyomórészt magasan kvalifikált vagy jómódú emberek, esetleg politikai disszidensek”. Ez szerinte erős kontrasztban áll a Németországban bevándorlókkal, akik „elsősorban alulkvalifikált menedékkérők muszlim országokból, akiknek kulturális illeszkedése és társadalmi hozzáadott értéke több mint kérdéses.”

A magyar EU-s vitákról

A BfV volt vezetője szerint Magyarország nem elég agresszív az európai intézményekkel folytatott vitáiban. „Magyarországnak szem előtt kellene tartania, hogy hihetetlenül sok olyan német van, aki Orbán miniszterelnök tiszta, konzervatív és valóságkövető politikáját csodálják, és erősebb szerepet szeretnének Magyarországnak a zöld-woke ideológia elleni európai harcban. Néhányak kifejezetten politikai világítótoronynak tartják Magyarországot a politikai őrület és valóságtagadás tengerében” – így Maaßen, aki szerint a komplett EU-s konfliktushalmaz „leszámolás a politikai ellenséggel”, és „semmi köze nincs a szabadelvű demokrácia vagy egy szabadelvű Európa alapgondolatával, a politikai baloldal technikáiról van szó a nem kedvelt emberek vagy politikai pozíciók elhallgttatása céljából”. Úgy gondolja,

A német jobboldalról

Maaßen egyetért Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésével, mely szerint a CDU ma baloldali párt, s azt mondja, „hasonlókat el lehet mondani a CSU-ról is”. Úgy véli, „Merkel asszonynak, aki soha nem volt konzervatív, sikerült az a mutatvány, hogy baloldali pártot csináljon a valaha konzervatív CSU-ból azáltal, hogy a CDU-ban személyi kulcspozíciókat politikai baloldaliakkal vagy opportunistákkal töltött be, majd a CDU-t a program szempontjából a Zöldekhez vezette közelebb”.

Németország jövőjét ennek ellenére a konzervativizmusban látja. „Németország jövője vagy polgári-konzervatív lesz, vagy nem lesz jó jövője” – vallja Maaßen. Úgy gondolja, a jobboldalnak taktikai tekintetben fel kell végre nőnie: amit velük művelnek, az

melynek keretében „a polgáriakat nácikként, fasisztákként, konteósként járatják le, a politikai, társadalmi, részben a gazdasági életből kiszorítják őket, és kapcsolati tilalmakat léptetnek életbe: aki olyasvalakivel beszél, aki ki van zárva, azt szintén kizárják.”

Németország külpolitikájáról

Maaßen kifejezetten elégedetlen Németország Ukrajna-politikájával, úgy véli, azok köszönő viszonyban sincsenek a német érdekekkel. „A német politikusokat azért választotta a nép,

Sajnos úgy tűnik, a CDU-vezetés egyes részei ezt máshogy látják. Ezt arra vezetem vissza, hogy a CDU meghatározó vezető személyiségei erősen a transzatlanti viszonyrendszerben szocializálódtak, és nem tudják – vagy nem akarják – elképzelni, hogy a német és európai érdekek nem fedik egymást mindig Washingtonéival” – mondja a volt kémfőnök.

Lesújtó véleménnyel van az Európai Unió helyzetéről is. Úgy fogalmaz, „az Európai Unió projekt meglátásom szerint kudarc előtt áll, mert ideologizálták, és már nem a nemzetállamok érdekeit képviseli, hanem egy bürokratikus elitét. A valóban szuverén nemzetállamok Európájára van szükségünk, amelyek leginkább a saját érdekeikre szorítkoznak, majd ezeket kifejezésre juttatják az európai szintű együttműködésben is”.

Hans-Georg Maaßennel nemrégiben lapunk is interjúzott.

Nyitókép: Ficsor Márton

Kapcsolódó cikkek

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dzsonszmissz
2022. november 28. 23:50
2004-ben már 9 éve volt brüsszeli regisztrációs AG-m Frankfurtban. Ismertem az akkori német viszonyokat, baráti kapcsolatban álltam Otto von Lambsdorffal egykori gazdasági miniszterrel és dr Clemens Börsiggel a Deutsche Bank akkori elnök-vezérigazgatójával. Egybehangzóan azt állították már abban az időben, hogy az EU-nak összesen nem lesz 50 éve és darabokra fog hullani, mert Németország viszi a nyakában az egészet. A lusta spanyolokat, a nyugdíjcsaló adóelkerülő görögöket, a munkakerülő délolaszokat és a parádézó délfranciákat. Bár akkor még 4 évre voltunk a Lehmann Brothers féle gazdasági világválságtól és szó sem volt migrációról, elosztásról, buzik masírozásáról, gendertébolyról, főleg nem Covidról, orosz-ukrán háborúról, nyálfolyatós demens balfékről az USA élén. Sokkal szebb volt a jövőkép, mint ami lett belőle. Akkor még Helmut Kohl és az őt követő Gerhard Schröder jelentette a német politika stabilitását. Mégis a két úrra hallgatva NEM-mel szavaztam az EU csatlakozásról szóló népszavazáson. És a jelek szerint nekem lett igazam.
MIPIUSZ
2022. november 28. 11:01
Működik a Kalergi terv, Németország tönkretétele érdekében...
LancelotDuLac
2022. november 28. 01:12
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
zoles
2022. november 27. 12:08
Jó látni azért, hogy nem minden német megalkuvó gyáva szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik