2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Radar

Radar - Ismét vízre szálltak az árvizek kalandorai

Ismét vízre szálltak az Ipoly kalandorai! A kajakos csapat ezúttal a Zagyván levonuló árhullámot lovagolta meg. A nyaranta szinte evezhetetlenül sekély folyón most a bátor társaság az ártéri fák lombkoronái között evezett le 25 kilométert. Riporterünk ezúttal is elkísérte a csapatot.

  • Radar - Ismét vízre szálltak az árvizek kalandorai

Csípős hideg a Zagyva-parton, kevés embernek jut eszébe ilyenkor kajaktúrára indulni. A csapat tagjai nem csak a hidegre, de az árvíz okozta nehézségekre is felkészültek.

Az első 10 kilométer elég kacskaringós, tehát mindig be kell nézni a kanyarba majd, hogy van-e valami keresztbe dőlt faakadály. Alapvetően nem. Itt is megtalálható mindenféle hód akár, vagy olyan élőlény, ami borít fákat, de nagyon nem számítunk akadályokra. Leszámítva például itt rögtön az indulás után 100 méterrel lesz az első, de ezt baloldalon az ártéren már meg tudjuk kerülni, megnéztük.

Kajakozás, az egy meditáció. A hétköznapok után bekerülsz egy csodavilágba. Tulajdonképpen a mozdulat az maga monoton, akár órákon keresztül, és teljesen leköti az elmét. És utána egy idő után jönnek a részletek. A fák, felhők formája, madarak. Ha sokat vagy vízen, akkor sokszor van szerencséd, lehet látni vaddisznót, szarvast, vagy egyszerűen csak a nap végén a jóleső munka utáni pihenés.

Az áradás teljesen átalakította a természetet. Az akadályok leküzdéséhez persze nem árt némi evezős tapasztalat. Azonban minden folyó más és más. Az Ipolyon például rendszeresen át kell emelni a hajókat egy-egy bedőlt fánál, vagy rőzsegátnál, a Zagyván viszont - a csaknem 3 méteres plusz vízszintnek köszönhetően - most elegendő megkerülni a bedőlt fákat.

A több órás evezésbe nem árt beiktatni egy kis szárazföldi pihenőt. A szilárd talajon persze mindenki ehet - ihat kedvére és egy rövid pihenő sem árt. A januári 2 fok azonban mindenkit megvisel. Ilyenkor már az sem mindegy, hogy mennyi van még hátra

Az áradó Tisza az utolsó kilométerekből valóságos túlélőtúrát csinált, mivel elkezdte vizzaduzzasztani a Zagyvát, így a táv utolsó harmadát a Zagyvába áramló Tisza sodra nehezítette

A fáradt, de eltökélt csapat végül megérkezett a szolnoki tisza-torkolathoz, a csaknem 25 kilométeres távot a Zagyva levonuló árhullámán 5 és fél óra alatt teljesítették a vízi kalandorok. És a kötelező csapatkép után mi más is következhetett volna, mint a következő nagy közös evezés tervezgetése.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Zsinórban hatodszor + videó

Radar - Zsinórban hatodszor + videó

Megvédte magyar bajnoki címét a Ferencváros labdarúgócsapata! A zöld-fehér együttes zsinórban hatodik alkalommal végez biztosan a pontvadászat élén, összesen pedig ez az FTC 35. bajnoki aranyérme. Az önfeledt ünneplést kevesen úszták meg szárazon.
Radar - Egy nap a holnapért + videó

Radar - Egy nap a holnapért + videó

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ma ünneplik világszerte a Föld napját. Az idei év témája az elszórt műanyagok, amelyek az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget veszélyeztetik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!