Pénteken már Németországból is megérkeztek az első majomhimlős esetről beszámoló hírek. A ritka vírust a közelmúltban legalább 67 másik esetben azonosították az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Portugáliában és Kanadában. Az egyesült államokbeli Massachusetts egészségügyi tisztviselői pedig szerdán közölték, hogy az idén észlelték az első amerikai majomhimlős fertőzöttet, és a New York-i hatóságok egy másik lehetséges esetet is vizsgálnak – írja a CNN. 

872755578 MANFUETTE, REPUBLIC OF CONGO - (L-R) Within a field lab structure members of a Center of Disease Control research team, Congolese scientists Lems Kalemba and Dr. Fabien Kangoula, as well as CDC scientist Jeff Doty, examine animals caught in the jungle who may carry the MonkeyPox virus, in Manfuette, Republic of Congo Tuesday August 29, 2017. In a remote northern village within Central Africa, a team from the Center of Disease Control research the MonkeyPox virus on the ground. (Photo by Melina Mara/The Washington Post via Getty Images)
Fotó: Melina Mara / The Washington Post via Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint eddig tizenegy országból jelentettek majomhimlős megbetegedéseket, Svájcban és Izraelben szombaton azonosították az első eseteket. A WHO adatai szerint világszerte mintegy nyolcvan fertőzöttet és megközelítőleg ötven gyanús esetet jelentettek tizenegy országból. Vasárnap a Magyarországgal szomszédos Ausztriában is kórházba szállítottak egy beteget majomhimlő gyanújával. A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfinek enyhe láza volt, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

Aggasztóan gyorsan terjed a majomkór Európában

Hollandia, Svédország, Franciaország is felkerült a listára, egyre több helyről jelentenek majomhimlős eseteket.

Mi a majomhimlő?

A majomhimlő egy nyállal, testnedvekkel terjedő vírus, amely lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalmas kiütésekkel jár, de általában enyhe lefolyású.

A hólyagok elsősorban a kezeken, a lábakon és az arcon jelentkeznek.

A jelenlegi megbetegedések túlnyomó többségét egy enyhe (nyugat-afrikai) törzsből származó vírus okozza, amelynek egyszázalékos a halálozási aránya. A kongói törzs súlyosabb, az akár 10 százalékos halálozással is járhat.

151056898 Monkeypox, A Member Of The Orthopox Family Of Viruses, Is An Infection Accidentally Transmitted To Humans Due To Its Similarity To The Smallpox Virus. Although Animals Infected With Monkeypox Exhibit No Symptoms, Infected Humans Manifest High Fever Accompanied By Headaches, Cervical And Inguinal Adenopathy, And Cutaneous Lesions That Are Similar To Those That Characterize A Smallpox Infection. As With Smallpox, No Effective Medical Treatment Has Been Identified. Here, The Arms And Legs Of A 4 Year Old Girl Infected With Monkeypox. Bondua, Grand Gedeh County, Liberia. (Photo By BSIP/UIG Via Getty Images)
Fotó: BSIP / UIG Via Getty Images

Hogyan terjed?

A legtöbb ember közvetlenül állatoktól kapja el a majomhimlőt, amelyet – bár először majmokban fedeztek fel 1958-ban – manapság jellemzően rágcsálók terjesztenek Nyugat- és Közép-Afrikában.

Meglehetősen ritka, hogy egy ember egy másik személytől kapja el a fertőzést.

A mostani esetek többségét azonban olyan embereknél találták, akik nemrég utaztak ezekbe a régiókba, ami arra enged következtetni, hogy a betegséget közösségi átvitel útján kaphatták el.

Ennek ellenére a vírus mostani terjedésre komoly fejtörést okoz a szakembereknek, ugyanis például az Egyesült Királyságban az esetek egy része nem áll kimutatható kapcsolatban egymással, és csak a május 6-án bejelentett első beteg utazott a közelmúltban Nigériába. A pénteki adatok szerint eddig összesen 20 esetről tudnak az Egyesült Királyságban.

Terjed a majomhimlő Londonban, újabb két fertőzöttet regisztráltak

Újabb majomhimlővel fertőzött betegeket regisztráltak május 14-én Londonban, ezzel már háromra emelkedett a betegek száma.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége azt is kiemelte, hogy a közelmúltbeli esetek túlnyomórészt olyan férfiak körében fordultak elő, akik magukat melegnek, biszexuálisnak vagy férfiakkal szexuális kapcsolatot folytatónak vallották, ezért azt tanácsolták, hogy ezek a csoportok legyenek résen.

A The Brussels Times beszámolója szerint a Belgiumban azonosított majomhimlős megbetegedések a május elején Antwerpenben megrendezett Darklands fétisfesztiválhoz köthetők.

Egyes szakértők a megbetegedések számának növekedését a Covid–19 miatti korlátozások feloldásával, illetve a megnövekedett utazási kedvvel magyarázzák.

Some passenger from Singapore check body temperature with thermometer infrared by security health worker airport in Soekarno-Hatta International Airport, Jakarta, Indonesia, on May 15, 2019. Singapore announced last week it has detected the first case of monkeypox in the country. A Nigerian visiting the tiny island nation on Apr. 28 had contracted the virus after consuming bushmeat at a wedding in Nigeria. (Photo by Andrew Gal/NurPhoto) (Photo by Andrew Gal / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Andrew Gal / NurPhoto via AFP

Kell-e aggódnunk?

Az egészségügyi szakértők szerint most még nem. A majomhimlőt a kiütések miatt elég könnyű felismerni és nyomon követni, és eléggé hasonlít a himlőhöz, ezért a himlő elleni vakcinák valószínűleg védelmet nyújtanak ellene. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy fontos az új esetek sürgős kivizsgálása, mivel ezek a vírus terjedésének újszerű módjára vagy a vírus megváltozására utalhatnak.

A szakértők arra szólították fel az embereket, hogy ne essenek pánikba. 

Ez nem fog olyan járványt okozni, mint a Covid, de attól még komoly betegség – amelyet komolyan kell vennünk

– vélekedett Jimmy Whitworth, a London School of Hygiene and Tropical Medicine nemzetközi közegészségügyi professzora.