Hernádi Zsolt: Nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint az uniós szankciós rendszer kapkodó, a tervezett hatást nem éri el.

Magyar Nemzet
2022. 12. 07. 8:58
GULYÁS Gergely; HERNÁDI Zsolt
Budapest, 2022. december 6. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszterrel tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án késõ este. A december 5-én hatályba lépett kõolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A politikai számítás felülírta a gazdasági racionalitást, a túlélési ösztönt. A szankciós rendszer kapkodó, a tervezett hatást nem éri el, miközben rossz helyzetbe hozza az egész kontinenst” – mondta az EU-s szankciókról szólva a Mol elnök-vezérigazgatója a Mandinernek adott interjúban.

Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, Oroszország nem számít megbízható partnernek az EU-ban, ugyanakkor óriási kihívás az orosz források kiváltása.

A téli időszak kapcsán a Mol elnök-vezérigazgatója aláhúzta: „a gázárrobbanás következményeit már most érezzük, nem is kicsit, az ellátásbiztonság tekintetében pedig bődületes kockázatokat vállal Európa. Nagyjából tele vannak a tárolók, de a folytatás bizonytalan” – mutatott rá Hernádi, de elmondta azt is, melyik ország jár jól mindenképpen a jelenlegi helyzettel.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy az energiaárak egy darabig bizonyosan nem fognak jelentősen csökkenni. Mint mondta, a zöldenergia, vagyis a megújuló energiaforrások valóban olcsónak számíthatnak, ha megvan a beruházás, ám a szükséges kiegészítő beruházások költsége igen magas.

A Mandinernek válaszolva Hernádi Zsolt elmondta: 

ma már együtt élünk az inflációval, az áremelkedések minden téren itt vannak velünk, így szerinte az ársapkáknak nincs rendes inflációfékező hatásuk, ezért már nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál.

Ráadásul amikor ilyen mértékű beavatkozásra kerül sor, óhatatlanul jönnek a diszfunkciók – mondta a Mol elnöke.

Kezd tarthatatlan lenni, egyre több kútnál nincs üzemanyag, mert az import kiesése miatt szinte csak a Mol látja el az országot. Számos korlátozást kellett bevezetni az elképesztő mennyiségű vissza­élés miatt, ám a kiskapukat így sem sikerül mind bezárni 

– fogalmazott Hernádi.

„A napokban hallottam olyan kútról, ahol az illegális árusoknál egy razzia során a hamis digitális órák mellett több tucat forgalmit is lefoglaltak. Az sem világos, minek tankolnak meg 600 liter üzemanyaggal kombájnt novemberben, amikor aligha zajlik aratás” – mesélte a Mandinernek az energetikai vállalat vezetője.

Mint azt lapunk megírta, a brüsszeli szankciók miatt kivezetik a benzinárstopot, ezt kedd este, rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Az intézkedés kedden 23 órától lépett életbe, a Mol-kutak alapján a benzin literenkénti irányadó ára 641, a dízelé 699 forint lesz a továbbiakban.

Borítókép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.