Úgy tűnik, a mesterséges intelligencia (MI) egyre gyorsabb ütemben fejlődik. A sokat vitatott ChatGPT mellett a robotok fejlesztésére irányul a legnagyobb figyelem a befektetők részéről. A sajtóban legtöbbet szereplő május közepén adott hírt az egyszerűbb feladatok elvégzésére alkalmas Optimus elnevezésű robotjáról.

1X Youtube
robot
Fotó: 1X Youtube

Bár a fejlesztés nem tart még ott, hogy piacképes legyen, ráadásul még a robot mozgásával és egyensúlyozásával is vannak gondok, de a lehetetlent nem ismerő vállalkozó optimistán tekint a jövőbe. A Tesla mellett május végén a kanadai saját Carbon technológiájú, MI-vel ellátott fejlesztését. Az átlagos férfi magasságú, Phoenix elnevezésű humanoid robot áruk csomagolását, címkézését és tisztítását végezte el, de a 3 kilométeres sebességével még nem igazán versenyképes az embereket helyettesítő gépesített munkaerő területén.

Ugyan mindkét vállalat a robotikafejlesztés végső fázisánál tart, de arra nem számítottak, hogy közben egy kis norvég cég váratlanul beelőz, és saját robotjaival élesben is kipróbálja, hogyan működik a mesterséges intelligenciával ellátott ember formájú gépezet.

 

A robotvilág első Évája

Az Eve néven munkába állított robot biztonsági őrként felügyeli az Android gyárat Amerikában. A bibliai női névvel ellátott, emberi alakra hajazó gépezet fejjel, két karral rendelkezik, és kereken gurul. A szenzorokkal, illetve kamerával ellátott, 83 kilogramm súlyú robot üzemideje közel 4 óra. A pontosan koordinált mozgásokat önállóan elvégző humanoid robotot távolról is irányíthatják az emberek.

Az interakciós képességgel ellátott robot valós mozgásokra képes, például megfordul, ajtókat képes kinyitni, és további rendszerekbe belépve irányítani tudja a kamerákat és azok navigációját. A norvég 1X fejlesztő vállalat első körben járőrként alkalmazva próbálják ki őket élesben, de korábban idősek gondozásánál, illetve ápolói feladatok ellátásával is sikeresen tesztelték Eve-t. 

A kis norvég cég, amely beelőzte a nagyokat

Az 1X Technologies mesterséges intelligenciarendszerek fejlesztésével és robotikával foglalkozó céget 2014-ben Halodi néven alapította Bernt Bornich. A norvég vállalat olyan emberszerű mozgásra képes biztonságos robotok gyártására specializálódott, amelyek az ismétlődésen alapuló, egyszerű emberi munkát helyettesítik. A jelenleg Dallasban és Norvégiában működő vállalat első nagy kereskedelmi áttörését 2022-ben érte el. Bornich 140 robot legyártására írt alá szerződést, amelyeket az Egyesült Államok kereskedelmi egységeiben alkalmaznának. 

Az OpenAI startup vezérigazgatója, Sam Altman beszállt az 1X robotika bizniszébe, és csaknem 23,5 millió dollárt gyűjtött össze olyan befektető cégektől, mint például a Tiger Global, a Sandwater és a Skagerak Capital. A Type One Venturesától korábban kapott közel 10 milliót, így összesen 36,5 millió dollárral gazdálkodhat a norvég cég. Terveik szerint az új robotokat Dallasban gyártanák.

Neo lehet a jövő a robotika világában

A cég sikerét annak köszönheti, hogy a robotok világát egyedülállóan, más nézőpont szerint közelíti meg. A recept talán az 19. század természettudósait és felfedezőit idézi. Az 1X fejlesztői semmi mást nem csináltak, csak megfigyelték az embereket és az állatokat, és azt, hogyan kapcsolódnak a világhoz. Neo névre elkeresztelt „teremtményük” már tényleg valós személyekre hasonlíthat azzal, hogy két lábon jár, és követi a szóbeli utasításokat.

A tervezők, az emberi testet megvizsgálva, az inakhoz és izmokhoz hasonlító szintetikus kötegeket használtak a mesterséges intelligenciával és szenzoralapú szoftverrel ellátott gépek felépítésénél.

A legújabb, még kísérleti fázisban lévő újításuk az OpenAI technológiához kapcsolódik. A robotok nyelvi modelljének fejlesztésével a parancsfogadás értelmezésére és szóbeli feladatok végrehajtására irányul a következő lépésük, hogy minél könnyebben dolgozzanak együtt a gépek az emberekkel.

A Honda fejlesztésében készült Asimo humanoid robotot vette mintának Bornich, aki szerint az MI-technológiával ellátott, emberekre hasonlító gépek ideális megoldást jelenthetnek a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatoknak.

Az androidok korábbi generációi már évek óta dolgoznak laborokban, de az emberek még nehezen fogadják el a rájuk hasonlító gépek megjelenését, és inkább félelmet keltenek bennük.

Az Eve robot április óta működik, és „jobban megy, mint gondoltuk” – számolt be a kezdeti sikerről Bernt Bornich, az 1X alapítója a Mail oldalán.

A négy éven belül 17,3 milliárd dollár bevételt remélő robotikai piac kemény versenyre számíthat, mivel egyre több résztvevő lát fantáziát a legújabb technológiák fejlesztésében. A Tesla Optimus és a Sanctuary Phoenix robotjaival szemben, egyelőre az 1X tett szert jelentős előnyre. 

És hogy megéri-e a drága robottechnológia alkalmazása az emberi munkaerő helyett, az rövid távon kiderül. Ahogyan arról sincsenek még adatok, mi éri meg egy cégnek, az adót nem fizető gép vagy a fizetésért dolgozó ember.