2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Radar

Radar - Eszközök az űrből

Kicsit rugaszkodjunk el a Földtől. Az űrben olyan problémákkal szembesülünk, amire nincsenek hétköznapi megoldások. Az asztronauták munkája gyakran új eszközöket és technikákat igényel. Ezek viszont később bolygónkon is hasznosak lehetnek, elég csak a navigációra gondolni. Mutatjuk, miket köszönhetünk az űrkutatásnak!

  • Radar - Eszközök az űrből

Amikor a NASA asztronautákat küldött az űrbe, rájöttek, hogy a golyóstoll nem működik a súlytalanság állapotában. Ezért több millió dollárt áldoztak arra, hogy kifejlesszenek egy speciális eszközt. Az oroszok ezzel szemben egész egyszerűen felvittek egy ceruzát.

Ez persze csak egy városi legenda. A történetből viszont jól látszik, mennyi újítás szükséges a világűrben. Amit aztán a Földön is használhatunk.

Talán a legismertebb találmány, amit az űrkutatásnak köszönhetünk, az a navigáció. Ez olyan műholdak hálózatán alapul, amelyek egy földkörüli pályáról rádiójeleket sugároznak. A GPS-szolgáltatás az idő 95%-ában körülbelül 7 méteres pontosságot biztosít, bárhol a Föld felszínén vagy annak közelében. De van, hogy ennél is pontosabb helymeghatározásra van szükség.

Például a gravitációnak a hiánya az milyen hatással van az emberi szervezetre, például a szaglásra, és akkor, amikor bent vagyunk például egy ilyen csőben, egy kályhacsőben, ami túlnyomás alatt van, és ott eltöltünk viszonylag kis területen hosszú időt, akkor ott nyilvánvalóan egy idő után megfordul az ember fejében, hogy rendben, akkor ott milyen szagok keletkeznek például. És az, hogy ezeket a szagokat mi kontrollálni tudjuk, befolyásolni tudjuk, ez egy felmerülő probléma.

Az országban elsőként a HírTV stúdiójában szólaltak meg a magyar űrhajósjelöltek! Érdekességeket tudhatunk meg a felkészülésükről, terveikről, vágyaikról és érzéseikről. A virtuális térben pedig a kilövő rakétát, az űrkapszulát, a szkafandert és a Nemzetközi Űrállomást is közelről megmutatjuk önöknek, rengeteg érdekes információ kíséretében. Ma tehát 19 óra 20 perctől egy exkluzív műsorban az űrhajósok bemutatkozása.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!