Rácáfolt Valter Attilára, eldobta a szemüvegét és zokogott

Fetter Erik is szökött, de Giulio Ciccone nyerte a Giro d’Italia tizenötödik szakaszát. Richard Carapaz bukott, de így is megtartotta a rózsaszín trikót.

2022. 05. 22. 17:21
Giulio Ciccone Hugh Carthy Trek-Segafredo Giro d'Italia kerékpár
Fotó: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton nagyon aktívan versenyzett a Giro d’Italián a 2019-es győztes, Richard Carapaz (INEOS Grenadiers). Az ecuadori versenyző jutalma a legaktívabb kerekesnek járó piros rajtszám, valamint az ennél is sokkal értékesebb rózsaszín trikó volt.

A megkülönböztetett szerelésben tekerve viszont nem indult számára jól a vasárnapi szakasz, alig néhány kilométerrel a rajt után bukásba keveredett. Carapaz mellett elesett az idén már kétszeres etapgyőztes Simon Yates (BikeExchange–Jayco) is, de mindketten folytatták a versenyt.

A tizenötödik, három komoly emelkedőt magában foglaló szakasz előtt (Groupama–FDJ) véleményét is kikérte az olasz kerékpáros-körverseny médiacsapata.

– Normál esetben egy ilyen kemény nap után ma a szökevények esélye jöhet el, de az INEOS, a BORA és a Bahrain olyan erős segítőkkel jött, hogy szerintem ma is befogják majd őket – fogalmazott a magyar versenyző.

Nos, elszakadni valóban nehéz volt a főmezőnytől, nagyon későn alakult ki a nap szökése, viszont ott volt a huszonhat fős élbolyban Fetter Erik (EOLO–Kometa) is. Az emelkedőkön a leggyorsabbakkal nem tudta tartani a lépést a magyar versenyző, de nagyon sokáig a főmezőny előtt tekert.

Az első hegyen a korábbi szakaszgyőztes, Koen Bouwman (Jumbo–Visma) volt a leggyorsabb, ezzel el is vette a legjobb hegyimenőnek járó kék trikót Fetter csapattársától, Diego Rosától. A másik két emelkedőn viszont az olasz Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) volt a legerősebb, aki 2019-ben nyerte a kék trikót.

A huszonhét éves olasz kerékpáros tizennyolc kilométerrel a cél előtt mindenkit lerázott, karrierje harmadik szakaszsikerét aratta a Girón, s rácáfolt Valter Attila szavaira.

Az utolsó métereken Ciccone már ünnepeltette magát, a rá jellemző ünneplésként elhajította a napszemüvegét, majd a célba érkezés után elsírta magát.

Carapaz gond nélkül megtartotta a rózsaszín trikót – az esélyesek 7:48 perc hátránnyal értek célba –, sőt az utolsó métereken majdnem megtréfálta a riválisokat, de végül nem tudta növelni az előnyét.

Fetter végül az utolsó emelkedőn már nem tudta tartani a lépést a többiekkel, míg Valter Attila és Peák Barnabás a sprinterek csoportjával ért célba.

Giro d’Italia, 15. szakasz, Rivarolo Canavese–Cogne, 177 km

1. Giulio Ciccone (olasz, Trek–Segafredo) 4:37:41 óra

2. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain–Victorious) 1:31 perc hátrány

3. Antonio Pedrero (spanyol, Movistar) 2:19 p h.

(...)

45. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 16:57 p h.

96. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 32:32 p h.

127. Valter Attila (Groupama–FDJ) azonos idővel

 

Az összetett állása

1. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS Grenadiers) 63:06:57 óra

2. Jai Hindley (ausztrál, BORA–hansgrohe) 7 másodperc h.

3. Joao Almeida (portugál, UAE) 30 mp h.

(...)

51. Valter 1:27:27 óra h.

78. Fetter 2:07:13 ó h.

122. Peák 3:08:08 ó h.

Borítókép: Giulio Ciccone (elöl) nyerte a tizenötödik szakaszt (Fotó: Twitter/Giro d’Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.