Féktelen kamaszból tizenéves profi – Kerkez Milos villámkarrierje

Szalai Ádám mellett talán Kerkez Milost emlegetik a legtöbbet a magyar labdarúgó-válogatottból a Németország elleni 1-0-s diadal után. Nem véletlenül. A délvidéki születésű, tizennyolc éves játékos szinte az ismeretlenségből berobbanva került az érdeklődés középpontjába. Villámkarrier a javából. A holland AZ Alkmaar ballábas játékosa megjárta már az AC Milant is, de pályafutásában nekünk a győri évek a legfontosabbak, akkor döntötte el, hogy ha egyszer meghívják, akkor a magyar nemzeti csapatot választja.

2022. 09. 25. 7:02
KEHRER, Thilo; MILOS, Kerkez
Labdarúgás – Nemzetek Ligája – Németország-Magyarország Fotó: Illyés Tibor/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verbász félúton felszik Szabadka és Újvidék között, úgy tíz kilométerre Topolyától. A 2011-es népszámlálás szerint a valamivel több mint negyevenezer lelkes városban már csupán hét százalék volt a magyarok aránya. Nem tudjuk, hogy szülei akkor milyen nemzetiségűnek vallották magukat, az a lényeg, hogy a fiuk végü a magyar válogatott játékosa lett.

 

Verbászon született amúgy az ismert pszichológus, Csernus Imre és Rúzsa Magdi is.

 

Amikor Kerkez Milos elkezdett futballozni, még nem működött Topolyán az akadémia, így a verbászi legényke a szintén szomszédos Kúlán vált először igazolt játékossá. A tehetsége gyorsan megmutatkozott, s csupán tizenegy éves volt, amikor sikeres próbajáték után Bécsbe került. Öt évet töltött a Rapid Wiennél, onnan szerződtette 2019-ben az ETO. S noha Győrben csupán szűk két éven át nevelkedett, az az időszak meghatározóbbá vált az életében, mint korábban bármelyik. Nem csupán azért, mert Győrben figyelt fel rá az AC Milan, személyesen az egykori legendás játékos, Paolo Maldini.

Hálával gondolnak a győri évekre

Kerkez Milos ugyanis nem volt könnyű eset, Győrben azonban a Fehér Miklós nevét viselő akadémián empátiával viseltettek iránta, így nem csupán futballistaként fejlődött sokat, hanem emberileg is megérett a későbbi feladatokra.

– Szó se róla, Milost nem volt egyszerű kezelni, ezért sokszorosan is köszönettel tartozom az ETO-nak, hogy annak idején befogadták a fiamat – mondta Szebasztijan Kerkez 2021 februárjában az ETO honlapjának, amikor a fia a Milanhoz igazolt.

 

– A klubnál a pályán és a pályán kívül is mindenki segítette, támogatta, oktatta, nevelte, szerette, nem csoda, hogy Milos otthonra talált és nagyon megkedvelte az ETO-t. Nagyon hálás vagyok a sok-sok támogatásért, amit a fiam kapott.

 

Kiemelném Soós Imre ügyvezetőt, Tuboly Frigyes akadémiai igazgatót, Horváth Zsolt iskolaigazgatót, technikai vezetőt, s persze azokat az edzőket és tanárokat, akik tettek azért, hogy Milos egy ilyen nagy csapathoz kerülhessen.

Kerkez Milos
Eufória Lipcsében Fotó: Facebook/M4 Sport

Hasonlóan nyilatkozott akkor maga az ifjú tehetség is, már akkor kijelentve, hogy ha egyszer lehetőséget kap rá, akkor felnőttként a magyar válogatottban szeretne szerepelni.

– A győri edzőimnek, főként Stark Péternek és Csató Sándornak nagyon köszönöm, hogy eddig terelgették a pályafutásomat, hogy megtalálták számomra azt a posztot, ahol a legtöbbre vihetem. Az ETO-nál nemcsak jobb futballista lettem, de a fejem lágya is benőtt, s ezt úgy gondolom, főként annak az időszaknak köszönhetem, amikor a vírus alatt, a hotelben több héten keresztül együtt lehettem a felnőttcsapattal, Priskin Tamáséktól nagyon sokat tanultam szakmailag és emberileg egyaránt. Kijelenthetem, az ETO család lett a második családom, soha nem fogom elfelejteni, amit itt kaptam.

Különgépet küldött a Milan

Persze Kerkez Milos nem csupán azzal tűnt ki a társai közül, hogy szertelen, féktelen kamasz volt, hanem az elhivatottságával is. Gyakran fegyelmezni kellett az edzéseken, de például arra is képes volt, hogy esténként súlyzókat pakolt a hátizsákjába, s azzal rótta köröket az edzőpályákon.

Különgépet küldött érte a Milan (Fotó: Győri ETO)

Nem akárhogy indult Milánóba. Személyesen Maldini jött el érte különgéppel, s visszafelé már együtt utaztak. Miként később elárulta, szíve szerint akkor még maradt volna Győrben.

– Minden gyorsan történt, mert rövid volt az átigazolási időszak. Igazából Magyarországon akartam maradni, hogy fizikailag jobban fejlődjek. Két nappal az átigazolási időszak zárása előtt Paolo Maldini személyesen hívott fel, és találkozni akart velem és az édesapámmal.

 

Tudod, amikor Maldini hív, nem gondolkodsz túl sokat…

 

Az elutazás előtt hangzott el a mondat, amit Kerkez Milos betartott ígéretként.

 

Erről már korábban egyeztettünk otthon a családdal, és egyöntetű volt a véleményünk, én mindenképpen magyar válogatott szeretnék lenni, s nem tagadom, ez a döntésem egyértelműen az ETO-nál eltöltött időszakomnak köszönhető.

 

Tizennyolc évesen a felnőttek között

Kerkez Milos akkor persze már rendszeresen tagja volt a magyar korosztályos válogatottaknak. Az is nyilvánvaló volt, hogy nem éri be ennyivel. Sőt azzal sem, hogy a Milan U19-es csapatában szerepelhetett, s együtt edzhetett a legjobbakkal, ami pedig természetesen hatalmas élmény volt.

A szerződés aláírásakor Paolo Maldinivel Fotó: Győri ETO

– Őrület volt az első csapattal edzeni. Amikor először mentem oda, és körülnéztem, ott volt Ibra, Théo Hernández és Rafael Leão. Két hónapja még néztem őket a tévében, és most velük edzettem. Hihetetlen, de nagyon jó élmény volt. Mindannyian kedves srácok voltak. Ugyanakkor bizonyítani akartam, nagyon keményen edzettem. Meg akartam mutatni magam az edzőnek, és be akartam bizonyítani, hogy a csapat tagja lehetek – jellemezte ezt az időszakot, kiemelve, hogy Olaszországban elsősorban taktikailag fejlődött sokat, az ifi meccsek után is gyakran másfél órán át videóztak.

Mégis továbblépett…

 

Az AZ Alkmaar azzal kecsegtette, hogy lehetőséget kap a felnőttek között, ezért Kerkez 2022 januárjában elfogadta a holland klub ajánlatát, amely kétmillió eurót fizetett érte az AC Milannak.

 

Jelentős summa egy 18 éves ifjúért, de már most kijelenthetjük, remek döntés volt.

Kupameccsen már februárban bemutatkozott új csapatában, májusban pedig már bajnoki meccsen is pályára léphetett. Már a második fordulóban megszerezte az első gólját, az ötödikben pedig beválasztották a forduló csapatába. Íme, a történelmi találat videón.

Szoboszlai útján, nem habozott

Marco Rossi már a júniusi Nemzetek Ligája-mérkőzések idején meghívta a válogatottba, hogy a legjobbakkal készülhessen, de akkor még nem mutatkozott be a válogatottban.

 

Emlékezhetünk, Szoboszlati Dominik is csupán tizennyolc éves volt, amikor az olasz maestro 2019-ben a Szlovákia elleni Eb-selejtezőn bedobta a mély vízbe.

 

Kerkez Milos később, augusztusban így beszélt az M4 Sportnak adott interjúban a lehetőségről:

– A srácok nagyszerűen fogadtak, kedvesek voltak velem. Az edzések jól mentek, mind magas színvonalú volt, nagyon boldog voltam. Egy ilyen fiatal srácnak megtiszteltetés, hogy ott lehet, óriási energiákat szabadít fel. Hálás vagyok a szövetségi kapitánynak, hogy megadta a lehetőséget. Remek pillanat volt ez számomra.

Persze neki is meghatározó élmény volt az Anglia felett 4-0-s győzelem.

– Őrületes volt… Óriási győzelem volt, 4-0 Anglia ellen azért nem kis dolog. A gólok után a kispadról mindenki a pályára szaladt, hogy együtt ünnepeljen a gólszerzővel, szóval nagyszerű élmény volt.

Dolgozott tovább keményen, a fejlődése szédítő üteméről árulkodik, hogy a 2022–23-as idényre alapemberré vált az AZ Alkmaarban.

 

A karrierhez persze szerencse is kell. Az AZ a nyáron tízmillió euróért eladta az Ajaxnak a korábbi balhátvédjét, a 11-szeres holland válogatott Wijndalt, így megnyitva az utat a magyar tehetség előtt. A magyar válogatottban pedig egy sajnálatos esemény, Nagy Zsolt sérülése miatt kapott lehetőséget Marco Rossitól.

 

Kerkez Milos mindenesetre nagyszerűen él a lehetőséggel, kiválóan játszott Lipcsében az 1-0-ra megnyert mérkőzésen. Egyszerre volt akaratos kamasz és tudatos profi, hiszen rengeteget futott, ütközött, nem tisztelte a neves ellenfeleket, de ha kellett, a földre huppanva rutinosan húzta az időt.

SZALAI Ádám; MILOS, Kerkez
Történelmi pillanat. Kerkez Milos Szalai Ádámot köszönti a gólja után Fotó: Filip Singer

A találkozó másnapján az átigazolásokkal és statisztikákkal foglalkozó Transfermarkt oldalon az elmúlt huszonnégy órát tekintve ő volt a harmadik legkeresettebb játékos, többek között Lionel Messit és Cristiano Ronaldót is megelőzve. A szaklap szerint az értéke a közelmúltban hétszázezerről hárommillió euróra ugrott, s ez még nyilván csak a kezdet.

Kerkez Milos karrierje beindult. S hogy hová tart, azt most még bátorság lenne megjósolni… Ő maga erről így beszélt:

– Sosem tudhatod, hogy hol fogsz kikötni, de egyszer mindenképp szeretnék eljutni egy topbajnokságba. Ha meg tudom állítani Serge Gnabryt vagy Leroy Sanét és jól teljesítek, akkor tudom, eljuthatok arra a szintre és akár a nagy csapatokba is odakerülhetek. Az egyik európai topliga lenne az álmom. Számomra Spanyolország az első, Anglia a második, majd Olaszország a harmadik. Spanyolországot azért tettem előre, mert jobban szeretem az ottani futballt. Robbanékonyabb, többször indulhatsz mélyből, technikásabb és gyorsabb a bajnokság.

Nos, megállította Gnabryt és Sanét… Talán már nincs is olyan messze az az idő, amikor még feljebb léphet.

Köszönet a győrieknek, valóságos kincs hullott az ölünkbe.

Borítókép: Bizonyított a németek ellen (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.