A volt lengyel külügyminiszter szerint Washington áll az Északi Áramlatokat ért támadás mögött

Korábbi nyilatkozataikban Joe Biden amerikai elnök, valamint Victoria Nuland külügyi államtitkár is a gázvezetékek felszámolásáról beszélt.

Magyar Nemzet
2022. 09. 28. 10:18
BIDEN, Joe
New York, 2022. szeptember 21. Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyûlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane

Korábbi nyilatkozataikban Joe Biden amerikai elnök, valamint Victoria Nuland külügyi államtitkár is a gázvezetékek felszámolásáról beszélt.

Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak köze lehet az Északi Áramlatokban kárt tevő balesethez vagy támadáshoz − legalábbis Twitter-bejegyzése erre enged következtetni − szúrta ki a Mandiner.

Köszönjük, USA

− írta Sikorski.

Az Egyesült Államok szerepvállalásával kapcsolatban két régebbi nyilatkozat is elkezdett keringeni az interneten: az egyiket maga Joe Biden amerikai elnök mondta 2022 februárjában, a másik pedig Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkárhoz kötődik.

Joe Biden februárban arról beszélt, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, úgy az Északi Áramlat 2 „többé nem fog létezni”. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezt mégis hogyan képes kontrollálni Washington, tekintve, hogy erről Németország dönthet, 

mindössze annyit válaszolt Biden: „Megígérhetem, hogy meg tudjuk oldani.”

Victoria Nuland Biden nyilatkozatát megelőzően januárban beszélt hasonlóról. 

Amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, úgy el fogjuk érni, hogy az Északi Áramlat 2 projekt ne haladjon előre

− fogalmazott a külügyi államtitkár.

Washington egyébként már fel is ajánlotta segítségét Svédországnak az incidens kivizsgálásában − erről Anne Linde svéd külügyminiszter számolt be szerdán. Linde elmondta azt is, Svédország nem tekinti ellene irányuló támadásnak a vezeték elleni feltételezett szabotázsakciót. Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere az SVT-nek azt mondta: robbanások, nem pedig földrengés vagy földcsuszamlás történt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.