Az MVM megállapodott a Gazprommal, fizetési haladékot kapott

2022. október 03. 15:12

A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.

2022. október 03. 15:12
null

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn rendkívüli bejelentést tett – számolt be az Index. Ennek értelmében az energiaválságban az európai- és világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport két intézkedést hozott.

Az MVM csoport két intézkedése az alábbi: egyrészt az MVM Csoport a pénzügyi szempontból széleskörű biztonsági háló kiépítésére törekszik és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. Másrészt az MVM Csoport földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakítására és energetikai fejlesztésre van szükség.

A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az mvm csoport és a gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra.

A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják. Másrészt az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon.

Magyarország tárolókapacitása az EU élvonalába tartozik

Az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél. Érinti az MVM csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntött. A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúra elemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli CO2-ben dús földgáz felhasználásával a villamosenergia termelés megvalósítása.

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetében a CO2 tárolás lehetőségét is, annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű CO2 termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk klímapolitikai céljainak eléréséhez. A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci árakon kb. másfélmilliárd euró, azaz 650 milliárd forint, amelynek hasznosítása hozzájárulhat

a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget.

Magyarország tárolókapacitása jelenleg is és a jövőben is, a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás, mind köbméter arányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát.

A nyitóképen Nagy Márton (Kovács Tamás / MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. október 03. 20:21
A Gazprom legvidámabb barakkja..Gratula!
kukubenko
2022. október 03. 18:39
Én a 888.hu szerkesztőségének írtam E-mail-okat, mert elegem volt a sok gusztustalanságból. Egy darabig nem válaszoltak. Egyszer kaptam egy pökhendi levelet, valami ügyeletestől. Nagyon csúnyán kiosztottam. Utána felvettem a kapcsolatot a Mediaworks-sal, de visszairányítottak a 888.hu-hoz. Csináltam vagy 10 képernyőfotót a kommentfalról és megfenyegettem őket egy feljelentéssel, ha ezt nem szüntetik meg. Kb 2 hét múlva megszüntették a kommentfalat.
foldizs
2022. október 03. 17:40
A megállapodás részleteit persze nem hozzák nyilvánosságra, így nem tudjuk, a gyakorlatban ez milyen kamatot jelent...
Namond
2022. október 03. 17:39
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tipikusan olyan hülye, aki azt hiszi, hogy mindenkinél okosabb. Aztán tátja a száját, semmit nem értve.. Kiváló választás, a megfelelő gombot nyomja és a kiadott rogáni szöveget mondja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik