Energia

A nevető sokadik: Kína amerikai gázt ad el Európának hatalmas profittal

Újabb elképesztő mutatvánnyal állt elő a szankciókkal megbolondított világpiac: a Wall Street Journal jelentése szerint rakományonként több száz millió dolláros haszonnal amerikai LNG-t adnak el Európába kínai cégek. Jól is jön ez arrafelé gazdasági lassulás idején.

A Wall Street Journal (WSJ) szerint a szankciók miatt, amelyek csak Európában zilálták szét az energiakereskedelmet, nem csupán Amerikába áramlik az uniós országok pénze, hanem Kínába is. Moszkva örül is ennek a helyzetnek meg nem is, az amerikai lap szerint inkább kevésbé, mert így nem annyira tudja sakkban tartani az európaiakat. 

CNPC to quadruple size of Rudong LNG terminal
Fotó: Xu Congjun / Imaginechina via AFP

Az eddig is ismert volt, hogy a kieső orosz szállítások szerint az EU országai Amerikától igyekeznek beszerezni cseppfolyosított földgázt (LNG), az oroszok pedig Európa helyett Ázsiába adnak el többet. Azonban a szankciók és ellenszankciók által megbolygatott világpiacon a WSJ jelentése szerint további szokatlan árumozgások is megindultak.

Három iparági forrás azt állította a lapnak, hogy a kínai ENN földgázvállalat Diamond Gas Victoria nevű hajója október 18-án vesz fel LNG-rakományt a Cheniere Energy Sabine Pass létesítményétől Louisianában. A tanker ezt követően ahelyett, hogy Kína keleti partja felé venné az irányt, Európába hajózik.

Az ENN csak ezen az egy rakományon 110-130 millió dollár profitra tesz szert elemzői becslések szerint, amit természetesen a vevők, azaz az európaiak állnak.

A gyümölcsöző üzletet az teszi lehetővé, hogy kínai cégek korábban hosszú távú – egyes esetekben 25 éves – vásárlási szerződéseket kötöttek amerikai partnerekkel, akik boldogan részt vettek ebben, hiszen ezekre már lehetett alapozni a Mexikói-öböl partján lévő LNG-terminál-beruházásokat.

A lelassult kínai gazdaság azonban kevesebbet fogyaszt, ráadásul vehetnek az orosz gázból is: a kínai vámadatok szerint az idén az ország mintegy 30 százalékkal növelte a szállításait Oroszországból. A felesleget eladni nem csak Európába tudják: vevő Japán és Dél-Korea is. 

Ha készpénznek vesszük a WSJ által közölt adatokból sejlő nagyságrendet, hatalmas profitról van szó: a lap szerint az év első nyolc hónapjában csak az USA-ból 19 LNG-hajó dokkolt be Kínában, szemben az előző év azonos időszakában regisztrált 133-mal.

Egyébként a kínaiak sok LNG-szerződést a Donald Trump-adminisztráció nyomására kötöttek meg az amerikai elnök indította kereskedelmi háborúk időszakában.

A kínai eladások túl kicsik ahhoz, hogy kisegítsék az energiahiánnyal küszködő Európát a kátyúból, de csökkentik a kontinensre a földgázfronton helyezett, megosztónak szánt orosz nyomás hatékonyságát. Vagyis a kínaiak lefölözik a nyugati szankciók miatt Pekinghez közeledő Oroszország hasznát – vonta le a következtetést a lap.

Ez egy win-win szituáció Kína és az USA számára

– idézi a WSJ Vej Hsziungot, a Rystad Energy tanácsadó cég Pekingben tevékenykedő szenior elemzőjét. 

 

 

energiaválság földgázhiány amerikai földgáz gáz LNG orosz földgáz Kína szankciók gázár
Kapcsolódó cikkek