idezojelek

Ferinek is beszólt

Régen hallottuk, olvastuk már Lengyel László liberális megmondóembert, igaz, elvoltunk nélküle.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Régen hallottuk, olvastuk már Lengyel László liberális megmondóembert, igaz, elvoltunk nélküle. A veterán gondolkodó ezúttal a Népszava hasábjain osztotta ki – a sajátjait. „Hiába tudjuk, hogy ez egy ország- és nemzetvesztő rendszer, mégsem sikerült ország- és nemzetmentőket találni. Nincs kire fogni a magyar bukást: mi vagyunk az okai.” Hozzátette, az ellenzék most még a nemzetközi körülményekre sem panaszkodhat, azok inkább kedveztek egy rendszerváltásnak. (Bizony, gondoljunk csak a guruló dollármilliókra.)

Tizenöt-húsz év hanyatlástörténetét kellene átgondolni; az elmaradt szembenézés vezetett az erkölcsi bukáshoz – kesereg Lengyel, aki két esztendeje is nekiment az övéinek, mondván, még mindig ugyanazok a jelöltek erőlködnek, mint 2010 előtt. Gyurcsány Ferencről egyenesen azt írta: „ameddig büszkén viseli az ellenzék hőse címet, addig nagy baj van”. Előfordult, hogy azzal állt elő, az ellenzéki pártok helyett a szerkesztőségek vegyék kézbe az irányítást, csinálják ők a politikát. De volt, hogy feloldozta híveit: tökmindegy most az eszme, a meggyőződés, az sem baj, ha az antiszemita Jobbik van a háttérben… Máskor válság- és reformprogramokért kiáltott, példákat is hozott: „1995 tavaszán Bokros és Surányi, 2009 tavaszán Bajnai nemcsak tudták és merték tenni a szükséges lépéseket, de őszintén meg is mondták, mit, s miért tesznek.” (Mondjuk, ez elég gáz volt: csomagos Bokros, MNB-aranykufár Surányi, IMF-lakáj Bajnai, hmm…)

Lengyel ezúttal pontokba szedte a teendőket: elszámolás önmagunkkal, az erkölcsi fölény megszerzése, személyes példamutatás, emberi és szakmai tudás, újjászerveződés, választási győzelem. Nem nagy ügy.

Borítókép: Lengyel László (Fotó: YouTube/ATV Magyarország)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.